Η Βρετανία θα καλέσει σήμερα τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων κατά μελλοντικών πανδημιών μέσα σε 100 ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα φιλοξενήσει μία ψηφιακή διάσκεψη των χωρών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, με τη συμμετοχή και του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η Βρετανία υπό τον Τζόνσον ασκεί την προεδρία της ομάδας των περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών G7 για το 2021 και ο ίδιος θέλει να εκμεταλλευτεί την προεδρία για να οικοδομήσει μία δυναμική αναφορικά με μια πιο συντονισμένη (διεθνή) προσέγγιση κατά μελλοντικών πανδημιών, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας του πλαισίου μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την υγεία.
To τηλεφώνημα που θα κάνει ο Μπάιντεν στις 16:00 ώρα Ελλάδος θα σηματοδοτήσει την πρώτη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου σε μία πολυεθνική διάσκεψη από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, μετά από τον Ντόναλντ Τραμπ, η ανορθόδοξη προσέγγιση του οποίου, στις διασκέψεις της G7 διατάρασσε συχνά τις προσπάθειες οικοδόμησης διεθνούς συναίνεσης.
Ο Τζονσον θέλει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ώστε να θέσει τρία ζητήματα στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας των συζητήσεων: την υγεία, την κλιματική αλλαγή, αλλά και μία οικονομική ανάκαμψη, η οποία, θα διανέμει πιο δίκαια τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ίδιος θα ενεργοποιήσει σήμερα την προώθηση της παραπάνω ατζέντας, υποσχόμενος ότι θα μοιραστεί τις πλεονασματικές δόσεις εμβολίων με τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ θα απευθύνει κάλεσμα βοήθειας για την πιο ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων.
«Τιθασσεύοντας τη συλλογική μας εφευρετικότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγωνιστικά τεστ, ώστε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για μελλοντικές απειλές υγείας, καθώς νικάμε την COVID-19 και οικοδομούμε μέτρα υποστήριξης μαζί», ανέφερε ο Τζόνσον σε μία ανακοίνωσή του, πριν από τη σημερινή ψηφιακή διάσκεψη.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ