Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανία: Η οικονομική σταθερότητα, οι δύσκολες αποφάσεις και τα λάθη της Τρας

Βρετανία: Η οικονομική σταθερότητα, οι δύσκολες αποφάσεις και τα λάθη της Τρας

Ο Ρίσι Σούνακ είναι (από χθες) και επίσημα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώτος Ινδο-βρετανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας πήρε εντολή από τον Βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κατά την πρώτη του ομιλία την Ντάουνινγκ, ο Σούνακ ήταν κατηγορηματικός ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα της χώρας. “Θα κυβερνήσω με ακεραιότητα, επαγγελματισμό και ευθύνη, είπε δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησής του”, όπως είπε.

Ειδικότερα, ο Σούνακ υποσχέθηκε να «διορθώσει» τα «λάθη» που έκανε η Λιζ Τρας τονίζοντας ωστόσο, ότι η προκάτοχος του «δεν είχε άδικο» που στόχευσε στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης. Υποστήριξε όμως ότι «έγιναν κάποια λάθη» και «έχω εκλεγεί αρχηγός του κόμματός μου και πρωθυπουργός σας, εν μέρει για να τα διορθώσω», είπε ο κ. Σούνακ.

Ο Σούνακ, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στο κοινοβούλιο, αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες προκειμένου να κλείσει μια τρύπα που εκτιμάται στα 40 δισεκ. στερλίνες στα δημόσια οικονομικά η οποία δημιουργήθηκε από την οικονομική επιβράδυνση, τα υψηλότερα κόστη δανεισμού και ένα εξάμηνο πρόγραμμα υποστήριξης των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Με την υποστήριξη στο κόμμα του να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο Σούνακ θα αντιμετωπίσει επίσης αυξανόμενες εκκλήσεις για εκλογές αν απομακρυνθεί υπερβολικά από το πολιτικό μανιφέστο με το οποίο εξελέγη το Συντηρητικό κόμμα το 2019, όταν ο τότε ηγέτης Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν πει πως ο διορισμός του Σούνακ θα ηρεμήσει τις αγορές, όμως προειδοποιούν πως δεν έχει πολλές εύκολες επιλογές την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με ένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει όλες τις δαπάνες, περιλαμβανομένων εκείνων σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η άμυνα, η πρόνοια και οι συντάξεις.

Αναμένεται να διατηρήσει τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας βοήθησε να ηρεμήσουν οι ευμετάβλητες αγορές ομολόγων καταργώντας το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος της Τρας.

Οι επενδυτές θα θέλουν επίσης να ξέρουν αν ο Σούνακ εξακολουθεί να σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τον νέο προϋπολογισμό μαζί με τις προβλέψεις για το χρέος και την ανάπτυξη στις 31 Οκτωβρίου που θα βοηθήσουν στη λήψη απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια στις 3 Νοεμβρίου.

Δεν «πτοείται» από τις προκλήσεις

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν «πτοείται» από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «δύσκολες αποφάσεις».

Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του. Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Απευθυνόμενος σε ένα κοινό που βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ο Σούνακ, ένας από τους πιο πλούσιους βουλευτές στο κοινοβούλιο, είπε πως κατανοεί πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για πολλούς. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν φοβάμαι. Γνωρίζω το υψηλό αξίωμα που έχω αποδεχθεί και ελπίζω πως θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του», είπε.

«Άρα στέκομαι ενώπιόν σας έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα μας στο μέλλον. Να θέσω τις ανάγκες σας πάνω από την πολιτική, να απλώσω τα χέρια και να οικοδομήσω μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τις καλύτερες παραδόσεις του κόμματός μου. Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε απίθανα πράγματα», τόνισε στην ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο 42χρονος Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Ο Ρίσι Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Τζόνσον μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Η ζάμπλουτη σύζυγος του

Η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι (Akshata Murthy) είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι (Narayana Murthy). Ενώ η μητέρα της Σουντά Μούρτι (Sudha Murthy), είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στη Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα.

Η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς», είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνει στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ