Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουλή-Χρ. Σταϊκούρας: "Το ΤΧΣ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια"

Βουλή-Χρ. Σταϊκούρας: “Το ΤΧΣ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια”

«Το ΤΧΣ δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Αυτός είναι ο νόμος του 2010. Νόμος που επτά φορές τροποποιήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν άλλαξε ποτέ!» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει στο ΤΧΣ για την πρόθεση αποεπένδυσής του από την Πειραιώς, κατά την προσεχή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Στόχοι της κυβέρνησης, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας κλείνοντας την ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών, είναι η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων και δεύτερον, να δώσουμε τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε τέτοιες πράξεις, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς ήταν κατά 50% περίπου κόκκινα δάνεια όπως και τα CoCos και υπογράμμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «εμείς έχουμε σταθερές θέσεις, απόψεις και αξίες, δεν είμαστε πολιτική ανεμοδούρα».
Αντιπολίτευση
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλόγισε στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ότι «δεν θέλει να μπεί σε μια σοβαρή συζήτηση για τις τράπεζες». Καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι αναλίσκεται σε μια άγονη επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τις ευθύνες που υπάρχουν από το 2009. Τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τις τράπεζες σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση κα έκανε πράγματα που δεν έγιναν στις πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως η μέριμνα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο για διαχείριση, servicers, ιδιωτικό χρέος, διοικητικά συμβούλια. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κατανοεί γιατί πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή της, αναρωτήθηκε ωστόσο, γιατί τώρα «η ΝΔ υποστηρίζει πως χρειάζεται αυτή η ανακεφαλαιοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, ενώ οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις που είχαν γίνει για τον ίδιο λόγο, μας έλεγε ότι ήταν περιττές». Η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, είναι όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, να μην πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου και κάτω από το 34%, και δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα […] Με καθαρά οικονομικούς όρους, αν αναμένεται να ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς, θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη». Επίσης ζήτησε να υπάρξει μια πιο πλουραλιστική σύνθεση των ΔΣ των τραπεζών.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Αλέκος Φλαμπουράρης, από την δική του πλευρά ανέφερε για την ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, πως το ΤΧΣ οφείλει να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιους τρόπους θα το πράξει. Και εάν θα κάνει αποδεκτούς τους όρους που προτείνονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Φαίνεται, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως αφαιρείται η προτίμηση των παλαιών μετόχων από αυτή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – και αυτό δεν είναι σωστό – ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί την συμμετοχή των μεγαλομετόχων της τράπεζας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε πως η δική μας αγωνία, είναι γιατί πρέπει σήμερα να γίνει τώρα η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και όχι όταν αυτό θα συμφέρει πράγματι το ελληνικό Δημόσιο. Είναι φανερό, παρατήρησε, πως η Τράπεζα Πειραιώς γίνεται πιλότος μιας νέας περιόδου ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, που θα εκδηλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα αλλάξουν οι συνθήκες και θα γίνουν πολύ καλύτερες – παρατήρησε ο κ. Σκανδαλίδης – γιατί δεν αναμένει εκείνη την περίοδο όπου θα εισρεύσουν και οι προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει ολοκληρώσει και τα 2 από τα 3 σκέλη της εξυγίανσης;
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε πως δεν θα πρέπει να μείνουμε στην ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν για τους φορολογούμενους, τους εργαζόμενους, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών όλες αυτές οι ανακεφαλοποιήσεις που προετοιμάζονται. Το ΤΧΣ, ανέφερε ο βουλευτής, έχει μετοχές της Πειραιώς όπως και σε όλες τις συστημικές τράπεζες, και επειδή αυτή είναι συμμετοχή κρατική, θα πρέπει να δούμε πώς αυτή θα εξελιχθεί, και εάν τα 600 εκατ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, θα εξακολουθήσει και μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να παραμένουν τόσα. Ο χαρακτήρας των τραπεζών είναι συγκεκριμένος – η στήριξη των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και η εκμετάλλευση των λαϊκών αναγκών – και αυτός δεν θα αλλάζει, παρατήρησε ο αγορητής του ΚΚΕ.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, υποστήριξε πως στο εννεάμηνο οι τράπεζες είχαν ζημιές 674 εκατομμύρια ευρώ λόγω των τιτλοποιήσεων, με πρωταθλήτρια την Eurobank και η πτώση της κερδοφορίας τους είναι ξεκάθαρη. Οι ζημίες των τραπεζών είπε, υπάρχουν, παρ’ όλο που αυξάνονται οι καταθέσεις τους και μειώνεται το δίκτυό τους εξ αιτίας των εκποιήσεων των κόκκινων δανείων, που τους επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς, είπε πως «αυτή από μόνη της ένα σκάνδαλο» όπως οι κυπριακές τράπεζες και η Αγροτική.
Ο βουλευτής τους ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης χαρακτήρισε προκλητικό ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάζει ως θετικό το έργο του για την Τράπεζα Πειραιώς. Χαρακτήρισε «κοκορομαχία» τις διαφωνίες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Πειραιώς, καταλογίζοντας ευθύνες και στους δύο, γιατί το ΤΧΣ χρησιμοποιήθηκε με τρόπο ώστε από κοινού με το Δημόσιο να ενισχύονται οι τράπεζες, με στόχο οι ίδιες να μην πληρώνουν για τις πράξεις τους. Σε λίγο, ανέφερε ο βουλευτής, θα έχουμε και «κροκοδείλια δάκρυα» για το πως καταρρέει ο «Ηρακλής 1», που αυξάνει το ελληνικό χρέος με τις εγγυήσεις που πάνε προς τις τράπεζες. Ο κ. Αρσένης τέλος, αντιπρότεινε το σχέδιο “Οδυσσέας” που έχει καταρτίσει το ΜέΡΑ 25.
Υφυπουργός Οικονομικών
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ανέφερε πως η στρατηγική της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα που υλοποιείται, έχει ως στόχο το μέλλον του τραπεζικού συστήματος.Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αποδεικνύει ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει ένα μέλλον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση, τόνισε πως πράττει με ρυθμούς ταχύτατους ό,τι χρειάζεται για να θέσει σε κίνηση και υλοποίηση τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, καθώς βλέπει το τραπεζικό σύστημα σαν τον αιμοδότη της πραγματικής οικονομίας στην μετά την κρίση ανάκαμψη και ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας, καθώς και σαν καταλύτη στον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και του τραπεζικού συστήματος. Ο μετασχηματισμός αυτός τόνισε ο υφυπουργός, «δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα στέρεο, ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα. Ακριβώς αυτό το νέο μοντέλο της οικονομίας, που βρίσκεται ήδη εδώ, πρέπει να υπηρετήσει το τραπεζικό σύστημα για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής μετάβασης και όλων των θεμάτων που αφορούν στην υγειονομική – αν θέλετε – στήριξη των πολιτικών της Ευρώπης”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ