Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών Ελλάδας-Μογγολίας

Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών Ελλάδας-Μογγολίας

Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μογγολίας. 

Η αρμόδια υφυπουργός, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έκανε λόγο για μια διεθνή Συμφωνία, η οποία αναμένεται να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο αναπτυξιακό μας σχέδιο και στην εθνική μας οικονομία, καθιστά δυνατή την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών και θα προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν σε αγορές που μέχρι τώρα δεν είχαμε παρουσία και θα συμβάλει στην ανάδειξη νέων ευκαιριών για καταναλωτές και επιχειρήσεις του κλάδου μας. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο κρατών θα βοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς και στον περαιτέρω υγιή ανταγωνισμό και προσέθεσε πως η κυβέρνηση σήμερα κάνει και το τελευταίο και απαραίτητο βήμα για την κάλυψη αυτού του νομοθετικού κενού και ενθαρρύνει τη συνεργασία των εθνικών φορέων με διεθνείς αρχές. 

 Με βάση την Συμφωνία, κάθε ένα από τα δύο συμβαλλόμενα κράτη αποκτά ή παραχωρεί στο άλλο: Πρώτον, το δικαίωμα υπερπτήσεως του εδάφους του χωρίς προσγείωση, δεύτερον, το δικαίωμα ενδιάμεσης στάσης στο έδαφός του για μη εμπορικούς σκοπούς και τρίτον, το δικαίωμα εκτέλεσης τακτικών και έκτακτων υπηρεσιών αεροπορικής μεταφοράς επιβατών. 

Δεδομένου ότι οι εισηγητές των κομμάτων αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στο θέμα της ασφάλειας των αερομεταφορών η κα Αλεξοπούλου τόνισε ότι η Συμφωνία αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων της σε θέματα ασφάλειας. Έτσι, κάθε αεροσκάφος προερχόμενο από τη Μογγολία και ενόσω βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επιθεώρησης από τις ελληνικές αρχές, με έλεγχο των εγγράφων του, αλλά και του πληρώματος. Συμφωνείται, επίσης, ότι τα συμβαλλόμενα κράτη θα ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις για την αεροπορική ασφάλεια, οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Το σημαντικότερο – όπως είπε η αρμόδια υφυπουργός – είναι ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τη Μογγολία όπως εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αεροπορική ασφάλεια, σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει στην κάθε χώρα, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνει και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα απλά λόγια, όσοι ταξιδιώτες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές εταιρείες της Μογγολίας θα γνωρίζουν ότι απολαμβάνουν τις συνθήκες υψηλής ασφάλειας που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Περαιτέρω και σχετικώς με τα ζητήματα ασφαλείας, ανέφερε την πρόσφατη από το Δεκέμβριο του 2023 επιθεώρηση της ΑΠΑ από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας στους τομείς των αεροδρομίων, της αεροναυτιλίας και των πτητικών προτύπων, η οποία ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα και ο κύριος Υπουργός, ο κ. Σταϊκούρας, αύξησε τα επίπεδα αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων από το 69,1% στο 74,9%, όταν παγκοσμίως ο μέσος όρος βρίσκεται στο 69,3%.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη ενώ η Ελληνική Λϋση τοποθετήθηκε με το παρών. Ο Χρήστος Κατσώτης εκ μέρους του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε μεν ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τις διακρατικές συμφωνίες, ωστόσο ανέφερε ότι τηρεί αρνητική επειδή και αυτή η συμφωνία αφορά τα κέρδη και δεν έχει να κάνει με την αναγκαιότητα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και επικοινωνίας λαών μεταξύ τους. Εκ μέρους της Νίκης, ο Βρεττός είπε ότι η κυβέρνηση με τις συνεργασίες επιλέγει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ