Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒουλή: Δύο συνεδριάσεις θα διατεθούν για τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου

Βουλή: Δύο συνεδριάσεις θα διατεθούν για τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου

 Αύριο, αντί για σήμερα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις». Για την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διατεθεί και η αυριανή ημέρα, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος βουλευτών να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

   Ο αναπτυξιακός νόμος, μέσα από τα θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης, αναμένεται να στηρίξει με 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις, τη διετία 2025-2026, εστιάζοντας σε τομείς όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός – απαραίτητο συστατικό για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας – η πράσινη μετάβαση, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός καθώς και η εξωστρέφεια, ανέφερε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση επενδύσεων σε περιοχές απολιγνιτοποίησης, προωθώντας τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση αλλά και γενικά σε παραμεθόριες περιοχές, σε περιοχές που χρειάζονται περισσότερη στήριξη για τη δίκαιη μετάβασή τους, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Στάθηκε δε, στην εισαγωγή «ταχύτερων και διαφανέστερων διαδικασιών, αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, με τη χρήση πιστοποιημένων εξωτερικών ελεγκτών και ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, με στόχο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, εντός 90 ημερών». 

   Είναι ιδιαίτερη κρίσιμο ότι πλέον δίνεται το κίνητρο της επιχορήγησης σε όλα τα καθεστώτα, για τις μεσαίες επιχειρήσεις, και αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, τη γρηγορότερη απορρόφηση των προβλεπόμενων κινήτρων είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι στρατηγική παρέμβαση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ενισχύοντας την παραγωγική βάση της χώρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. 

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης χρησιμοποιεί όλες τις ωραίες λέξεις, «παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, βιώσιμη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, εφαρμοσμένη καινοτομία, κοινωνική οικονομία, ακόμα και χειροτεχνία», χωρίς όμως να ξέρει τι λέει. «Τι λείπει από το νομοσχέδιο; Πάνω από όλα νόημα. Κανένας προσδιορισμός λέξεων και εννοιών. Κανένας μετρήσιμος στόχος. Καμία μέθοδος επίτευξης των στόχων. Κανένας προσδιορισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, της κάθε περιοχής και του τρόπου ανάδειξης και στήριξής τους. Κανένας προσδιορισμός των κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Καμία πολιτική χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καμία στρατηγική για την πάταξη της γραφειοκρατίας που σκοτώνει σήμερα την επιχειρηματικότητα. Και κυρίως, καμία στρατηγική για το πώς πάμε από κατανάλωση και εισαγωγές, σε επενδύσεις και εξαγωγές. ‘Αδεια λόγια, μόνο. Και ευχολόγια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

   «Παρά τα 120 δισ. διαθέσιμα, διευρύνατε τα διαρθρωτικά προβλήματα. Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 11%, το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ, η αγοραστική μας δύναμη είναι τελευταία στην Ευρώπη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

   «Αναθεωρείτε 85 από τα 130 άρθρα του αναπτυξιακού του 2022», «μόνο τέσσερα από τα 13 καθεστώτα ενίσχυσης ενεργοποιήθηκαν, ενώ εγκρίθηκαν μόλις 600 εκατ. ευρώ, όταν ο αναπτυξιακός νόμος του 2016 είχε φέρει 2,2 δισ. ευρώ σε εγκρίσεις», είπε ο κ. Παππάς και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα εργαλεία ανάπτυξης. «Το 90% των επιχειρήσεων είναι εκτός αναπτυξιακού, γιατί εσείς αποφασίσατε να παραδώσετε τον τελευταίο έλεγχο στις τράπεζες», υπογράμμισε. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε δε, δηλώσεις του κ. Μπρατάκου, προέδρου του ΕΒΕΑ, που ανέφερε ότι η εμπλοκή των τραπεζών «δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων». «Ο δικός σας άνθρωπος τα λέει!» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

   Υποταγή στους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι «το σύστημα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και η ανάπτυξη που φέρνει είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι πόλεμοι και η βαρβαρότητα. Το κεντρικό ερώτημα είναι ‘Ανάπτυξη για το κέρδος ή τις ανθρώπινες ανάγκες;’. Και τα δύο μαζί δεν συμβαδίζουν γιατί το καπιταλιστικό κέρδος δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα, ότι παρά την κριτική που επιχειρούν να δείξουν ότι ασκούν, στην πραγματικότητα κρύβουν τον βάρβαρο χαρακτήρα του συστήματος. «Στη σημερινή συζήτηση, ο ανορθολογισμός χτύπησε κόκκινο, και μάλιστα από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Ξαφνικά όλοι σας βρήκατε το ραβδάκι, που μπορεί να κάνει τον ήλιο, να βγαίνει από τη Δύση. Όσο μπορείτε να κάνετε αυτό, άλλο τόσο μπορείτε να αλλάξετε τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Δηλαδή, τη σιδερένια φτέρνα του συστήματος για να συσσωρεύεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια». 

   «Πρέπει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μοντέλου, να βγάλετε και μια επιδότηση για ακρίδες! Γιατί στη δημόσια διοίκηση και στο δημόσιο χρήμα, ως ακρίδες λειτουργείτε, που λεηλατούν δημόσιους πόρους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, και σχολίασε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για τους οικονομικούς δείκτες και την καλή πορεία τους: «Ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στη μέση τάση, η κιλοβατώρα πληρώνεται στα 18 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία είναι στα 9 ευρώ. Αυτό είναι καταστροφολογία; Πείτε μας να συννενοηθούμε. Ότι είναι η Ελλάδα δύο φορές από την τιμή Βουλγαρίας;», είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Αυτά συμβαίνουν – πρόσθεσε – ενώ το δαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης, το ενεργειακό κόστος βρίσκεται στο Θεό, το στεγαστικό κόστος βρίσκεται στο Θεό και τα κέρδη σπάνε τα ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο. «Αυτό δεν είναι καταστροφή. Είναι λεηλασία. Είναι αναδιανομή και αυτό το κάνετε συνειδητά, είτε με τους μεγάλους παίκτες είτε με τα πελατειακά δίκτυα που φτιάχνετε και λεηλατείτε τους δημόσιους πόρους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς. 

   «Από το 2019 που κυβερνάτε, το εμπορικό έλλειμμα έχει φτάσει στα 34,6 δισεκατομμύρια, όταν το 2019 ήταν στα 21,7 δισεκατομμύρια. Τι συμβουλές για την ανταγωνιστικότητα μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία, όχι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν το εμπορικό έλλειμμα είχε εκτοξευτεί στα 34,6 δισεκατομμύρια;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης σχολίασε και την δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο. «Είπατε, κύριε Θεοδωρικάκο, ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Έλα Παναγία μου! Ξέρετε, στους ανθρώπους που είναι στο επιχειρείν και πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να λέτε εσείς, οι εραστές της πράσινης απάτης, της πράσινης ενέργειας, ότι η Ελλάδα θα γίνει ή είναι ενεργειακός κόμβος, όταν πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και υποφέρει ο μεσαίος, ο μικρός, ο μικρομεσαίος. Εκεί πρέπει να σκύψετε και να δουλέψετε», ανέφερε ο κ. Χήτας.

   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Κομνηνός Δελβερούδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μηδενικό έργο στη στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας και την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσμη ανάπτυξη αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση του brain drain», είπε ο κ. Δελβερούδης και εκτίμησε ότι παραμένουν οι βασικές αιτίες εγκλωβισμού των επενδυτικών σχεδίων και ότι δεν θα ενισχυθούν οι νέοι για να εισέλθουν στο επιχειρείν.  

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ