don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Βλαδίμηρος ο… Κρόνος, η απαξία του Biden και του Jay, η ΕΕ των… στεναγμών, ο Godard και ο Yared, η απόφαση του Mario, τα promo της Πειραιώς και η κατρακύλα της μετοχής και τρίτος του shipping για bond και το… γάργαρο χαρτί

*Δεν είναι και στις καλύτερες τους στιγμές οι κυβερνώντες στην Ευρώπη. Η αρχή έγινε με τον Emmanuel Macron, ακολούθησε ο Alexander de Pfeiffel Johnson και συνεχίστηκε με τον Mario Draghi.

*Την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανακοίνωσε την προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού και για το 2022 και για το 2023, την ημέρα που η Ευρώπη κλήθηκε να… χωνέψει ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ενδεχομένως και ύφεση, ήρθε και η πολιτική κρίση στην Ιταλία για να δώσει το «τέλειο χτύπημα» στο ευρώ. Ήταν περίπου 16:00 το απόγευμα όταν ο «σούπερ Μάριο» μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης μια ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο χωρίς επιτυχία. Αποτυπώθηκε έντονα στο διάγραμμα του ευρώ με το δολάριο το οποίο για πρώτη φορά από τα…γεννοφάσκια του κοινού νομίσματος, υποχώρησε στο 0,995. Οι ελπίδες ότι η παρέμβαση του Ιταλού προέδρου θα απέτρεπαν την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού επανέφερε την ισοτιμία στο εύθραυστο επίπεδο των τελευταίων ημερών (το 1,004-1,005) αλλά η είδηση της παραίτησης και της εισόδου της ιταλίας σε πολιτική κρίση για μια ακόμη φορά (και μάλιστα σε μια από τις κρισιμότερες χρονικά συγκυρίες για την Ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής κρίσης) οδήγησε και πάλι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κάτω από το 1 προς 1.

*Έπεται συνέχεια; καθώς πολιτικές κρίσεις ξεσπούν η μία μετά την άλλη σε χώρες της ΕΕ, απόρροια των συνεπειών από τις κυρώσεις των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται και αποδεικνύονται-επιεικώς- ατελέσφορες, -παντελώς- αποσπασματικές και στην τελική αυτεπιστρεφόμενες. Και ο Vladimir, σαν νέος… Κρόνος, που καταβροχθίζει ένα-ένα τα… παιδιά του.

*Χάνεται το τόπι, αυτή είναι η αίσθηση όλο και περισσότερων αναλυτών (πανίσχυρων) επενδυτικών οίκων. Τόσο σε πολιτικό επίπεδο, με την ραγδαία απαξία προς τον Joe Biden, όσο σε οικονομικό, με την ανερμάτιστη νομισματική πολιτική του Jerome Powell.

*Στην ΕΕ των… στεναγμών (και οδυρμών, από φθινόπωρο) Βερολίνο και Βιέννη προτρέπουν τις χώρες-μέλη να συνάψουν ρήτρες ενεργειακής αλληλεγγύης. Ποιοι; που; εδώ έκαναν (στην ΕΕ) ένα 6μηνο να συμφωνήσουν στην θέσπιση ενιαίας θερινής ώρας. Τι μου θυμίζει όλη αυτή η κατάσταση; οι παλαιότεροι και πιο cinefil, θα ενθυμούνται το Every Man for Himself του Jean Luc Godard, στα ελληνικά ο τίτλος: Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω. Πως μου ήρθε τώρα, μέχρι τη μουσική του θυμήθηκα: Gabriel Yared. Μην ξεφεύγουμε όμως από το αντικείμενο μας.

*Ελεύθερη πτώση για τον DAX, χθες στην Φρανκφούρτη. Ήταν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, η πρόταση μομφής- η ψήφος εμπιστοσύνης- το δίλημμα Ντράγκι. Ούτε από τις δραματικές της Cinecitta, χθες στην Ρώμη και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σε “βουτιά” και μίνι sell off στα ιταλικά ομόλογα. Ας παίρνουν μαθήματα οι εδώ- του πολιτικού συστήματος, άπαντες-κυρίως κυβέρνηση & αξιωματική αντιπολίτευση- γιατί η κατάσταση τείνει επί…ξυρού ακμής.

*Άλλη μία συνεδρίαση tragic για τον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά. Είναι και το υπέρβαρο των NPLs, που αναλύαμε τελευταία. Μου αρέσουν οι διαφημίσεις και τα promo της Πειραιώς για το πόσο “πράσινη” τράπεζα είναι. Θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα 6μηνου για να βεβαιωθώ πόσα θα είναι τα “κόκκινα” δάνεια.

*Και μιας ο λόγος για “πράσινα”-“κόκκινα”, το έλεγε και χθες η DeA το πρώτο “πράσινο” ναυτιλιακό ομόλογο από τον πρωταθλητή “κόκκινο” Μαρινάκη και την Capital. Μαθαίνω, πως ετοιμάζεται και τρίτος Greek του Shipping, για bond. Σε διαδικασία σύνταξης του Ενημερωτικού που θα υποβληθεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

*Είπα Κεφαλαιαγορά και θυμήθηκα, θα ήθελα να είμαι από μία μεριά σήμερα στην αλλαγή φρουράς της Intrakat. Ο Δημήτρης Κούτρας συζήτησε με την πλευρά της Lamda Development, μου είπε ο  φίλος-συνάδελφος από το Dark Room του newmoney. Ο κ. Δημήτρης συζητά ΚΑΙ με την Lamda του απάντησα. Ο Πέτρος Σουρέτης; προς τα που; Έχουμε να δούμε αρκετά και ενδιαφέροντα.

*Για την ΕΥΔΑΠ, νομίζω πως προχθες έγραφε η DeA. ΟΚ το είδατε το χαρτί… γάργαρο, με νέα άνοδο 2,07% στα 7,40 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές 73.600 τμχ. “Βάζω το χέρι στην φωτιά”, που λένε, πως έσοδα (είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, είτε μέσω έκτακτου μερίσματος) θα βρεθεί τρόπος να πάνε σε Υπερταμείο-ΤΑΙΠΕΔ. Το πηγαίνω και σε στοίχημα.

*Στοίχημα είπα, στα 272,92 εκατ. έφτασαν τα φοροέσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου από παρόχους και παίχτες του gaming. Από 169,46 εκατ. την αντίστοιχη του 2021. Αυτά μετρούν Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης και “τρίβουν τα χέρια τους”. Ας είναι καλά-πρωτίστως- ο ΟΠΑΠ και μετά όλοι οι άλλοι. Λαμπάδα. Και ένα στοιχείο του πόσο εθισμένοι είμαστε. Τα φοροέσοδα από τους παίχτες από τα 24,98 εκατ. εκτινάχθηκαν στα 56,95 εκατ. 128% αύξηση, τι να λέμε τώρα.

*Και νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Πειραιώς, ωστόσο χθες “κόλλησε” στο limit down και το ΦΒΜεζζ. Με το που έγινε γνωστό, ότι η επιστροφή κεφαλαίου θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο, sell.

*Dimand, πανέξυπνο το m/making της μετοχής. Για μεγάλα παιδιά, από μεγάλα παιδιά. Είπαμε Μαριάννα Λάτση, George Elliott e.t.c. Μην τα ξαναλέμε, δεν είναι χθεσινός. Όλη την ημέρα το χαρτί ήταν στο μείον-με ελάχιστη ημέρας στα 16,21 ευρώ- μαζεύτηκε και αυτή τη φορά η προσφορά και προς το “κλείσιμο” έκανε την εμφάνιση στο 16,64 ευρώ. Με θετικό πρόσημο 0,30%. Ο λόγος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ευλόγως. Υπομονή και μέθοδο να έχει κάποιος και όταν έρθει η ώρα, θα κάνει γερό “ταμείο”.      

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask