Εβδομάδα που «σφράγισε» την αλλαγή επιπέδου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν αυτή που παρήλθε, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα υψηλά του 2014 και πλέον διαπραγματεύεται στα όρια που είχε το Μάιο του 2011, ήτοι δεκατρία χρόνια πίσω.
Πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη για την αγορά που επιβεβαιώνει διαρκώς ότι βρίσκεται σε διαδικασία ολικής επαναφοράς, εν μέσω αύξησης συναλλαγών, επιχειρηματικών εξελίξεων, πακέτων, placements, δημοσίων εγγραφών και γενικότερα ενός κλίματος που δείχνει πολύ μεγάλη κινητικότητα.
Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι τα ελληνικά assets είναι πλέον πολύ ελκυστικά στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, καθώς η χώρα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για 4 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, ενώ θεαματική ήταν η υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου οι προσφορές έφτασαν στα 8 δισ. ευρώ.
Για μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη 15ετία, εν μέσω αποκλεισμού από τις αγορές για όλα τα ελληνικά assets (εταιρικά και κρατικά), που πέρασε από τη μέγγενη των capital controls, των ακροβασιών με το Grexit, της χρεοκοπίας των τραπεζών και της φυγής 500 χιλ. πολιτών στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, οι ανωτέρω εξελίξεις, μαρτυρούν ξεκάθαρη αλλαγή σκηνικού.
Το Χ.Α. αντανακλά τις θετικές εξελίξεις
Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η ζήτηση και για τα… εισηγμένα assets της αγοράς, όπως αυτά που διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτή την εβδομάδα έκανε μια ακόμη υπέρβαση, την πολλοστή τους τελευταίους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, καθώς μετά το ρεκόρ της Πέμπτης, χθες Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκανε νέα υπέρβαση κλείνοντας με άνοδο 0,61% στις 1.385,01 μονάδες επίπεδα που είχε να δει από τις 11 Μαΐου 2011. Είναι σαφές πλέον ότι ο Γ.Δ. βλέπει και τις 1.400 μονάδες καθώς απέχει πλέον ελάχιστα από αυτό το όριο.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,77%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 2,01%, ο Mid Cap υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,57%. Έτσι, από την αρχή του 2024, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 7,10%, ο Large Cap κερδίζει 8,16%, ο Mid Cap είναι στο +3,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 14,04%.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους συνεχίζεται, είτε για μεμονωμένες μετοχές ή κλάδους όπως Τράπεζες, Mytilineos, ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Autohellas κ.α., είτε για την πορεία του Χ.Α., δίνοντας τιμές – στόχους για φέτος ακόμη και τις 1.600 έως και 1.700 μονάδες.