Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒιομηχανία: Τα "κλειδιά" για την πράσινη μετάβαση - Το πλάνο και οι...

Βιομηχανία: Τα “κλειδιά” για την πράσινη μετάβαση – Το πλάνο και οι άξονες

Οι μεγάλες προκλήσεις που θέτει η πράσινη μετάβαση, το νέο πλαίσιο κανόνων και βέβαια το συνακόλουθο υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Η Ελλάδα, όχι απλά μπορεί, αλλά θα είναι από τις νικήτριες της πράσινης μετάβασης» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας  ότι παράγουμε το 57% της ενέργειας μας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά, που στην παρούσα συγκυρία αποκτούν μεγαλύτερη χρησιμότητα διότι εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, οδήγησαν στην παραγωγή του 57% της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από ΑΠΕ.  

Αναφερόμενος στις προκλήσεις είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση. «Οι διασυνδέσεις είναι κρίσιμες τα δίκτυα είναι κρίσιμα» είπε και πρόσθεσε:

 «Προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά αλλά και αποθήκευση είπε ο πρωθυπουργός αλλά τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την εγκατάσταση δυναμικού παραγωγής από ΑΠΕ».

Αναφερόμενος στη στήριξη της βιομηχανίας στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση είπε:

«Προσπαθούμε να διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίζουμε την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της πράσινης μετάβασης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μία μεγάλη προσαρμοστικότητα, ενδεχομένως βγαίνοντας και από την κρίση να επιβίωσαν πιο ισχυρές και πιο προσαρμοσμένες σε ένα περιβάλλον που αλλάζει. Προφανώς αυτό δεν φτάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη κινούνται, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και σε αυτή την κατεύθυνση». Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επέμεινε στο ζήτημα της  στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας για τα επόμενα δύσκολα χρόνια όπως ήδη κάνουν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έθεσε  την υιοθέτηση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

-Την ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων στις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. 

-Την πιο γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση όπως κάνουν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε υπερθετικό βαθμό οι ΗΠΑ μέσω του IRA. 

-Την διασφάλιση μιας καλά λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας.

-Την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της μετάβασης.

Πυλώνες δράσης

Πάντως, κατά το συνέδριο για τη βιομηχανία που οργάνωσε ο ΣΕΒ τη Δευτέρα, σε σχέση με την ενέργεια, τέθηκαν, μια σειρά από 5 άξονες – “κλειδιά” πάνω στους οποίους μπορεί να “χτιστεί” ένα πλαίσιο ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας του κλάδου.

  1. Έτσι τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των νέων διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργία επαρκών ενεργειακών δικτύων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
  2. Παράλληλα προτάχθηκε η ανάγκη για θωράκιση των πλέον ευαίσθητων βιομηχανικών οικοσυστημάτων σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, οι μεταφορές, το διάστημα και τα ψηφιακά συστήματα.
  3. Σε σχέση με την ενίσχυση των Βιομηχανικών συμμαχιών, αναφέρθηκε ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί, Έτισ, τα τελευταία  2 χρόνια, έχουν συσταθεί Βιομηχανικές Συμμαχίες για: α) τον κλάδο των Φωτοβολταϊκών, β) τους Επεξεργαστές και τις Τεχνολογίες Ημιαγωγών και  γ) τα Βιομηχανικά δεδομένα και τις Υποδομές παρυφών και Υπολογιστικού Νέφους. 
  4. Άκρως σημαντική επίσης είναι η Υλοποίηση των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) σε βιομηχανικές στρατηγικές αλυσίδες αξίας (Μπαταρίες, Μικροηλεκτρονική, Τεχνολογίες – Συστήματα Υδρογόνου). Τα ΣΕΚΕΕ αποτελούν πολύτιμα εργαλεία βιομηχανικής στρατηγικής,  με στόχο την ανάπτυξη διασυνοριακών έργων μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση σημαντικών αδυναμιών της αγοράς σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς. Εστιάζουν στην Έρευνα & Ανάπτυξη, διευκολύνουν την τεχνολογική καινοτομία και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας.
  5. Σημαντική επίσης είναι η προώθηση ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως: α) Ο Κανονισμός για τη Βιομηχανία των Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών (Net Zero Industry Act). Στοχεύει μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος  στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Ευρώπης για τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών αερίων. β) ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act) με στόχο τη διασφάλιση του βιώσιμου εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες και τη μείωση των εξαρτήσεων εισαγωγών από τρίτες χώρες.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ