Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΒελτιωμένες οι επιδόσεις του ΟΑΣΑ το 9μηνο του 2022

Βελτιωμένες οι επιδόσεις του ΟΑΣΑ το 9μηνο του 2022

Ενισχυμένο καταγράφεται το συγκοινωνιακό έργο των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας το 9μηνο του έτους, ενώ σταθερή – με οριακή πτώση – ήταν η κίνηση των λεωφορείων και τρόλεϊ. Σημαντική αύξηση, 44%, καταγράφεται το 9μηνο του έτους στις επικυρώσεις εισιτηρίων συνολικά σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ, ενώ παράλληλα η χρήση του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έχει ανέλθει σε επίπεδα συγκρίσιμα με του 2019. Τα επιχειρησιακά μεγέθη του ομίλου ΟΑΣΑ καταγράφονται στην έκθεση του γ’ 3μήνου του Υπερταμείου, στο οποίο ανήκει ο όμιλος ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, το συγκοινωνιακό έργο της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) αυξήθηκε 1,8% σε σχέση με το 2021 και 8,2% σε σχέση με το 2020. Η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,2% καταγράφηκε στη γραμμή 3 και κατά 8,0% στο τραμ, λόγω της λειτουργίας της επέκτασης Πειραιά. Σε σχέση με τη γραμμή 1, μετά τη μεταφορά και τρίτου συρμού από τις γραμμές 2 και 3 του μετρό, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε η οριακή άνοδος του προσφερόμενου συγκοινωνιακού έργου κατά 1%, παρά τις σημαντικές προκλήσεις, λόγω της ηλικίας του στόλου και των βανδαλισμών.

Αντίστοιχα για την ΟΣΥ – συμπεριλαμβανομένων των αστικών ΚΤΕΛ -, την ίδια περίοδο, το συγκοινωνιακό έργο παρέμεινε σταθερό, με οριακή μείωση -0,2% σε σχέση με το 2021, και αύξηση κατά 16,5% σε σχέση με το 2020.

Σημαντική δε, ήταν και η αύξηση κατά 64% των ελέγχων κομίστρου στην ΟΣΥ και κατά 18% της ΣΤΑΣΥ, το πρώτο οκτάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Αντίστοιχα, συνεχίζεται η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης (όπως αυτή αποτυπώνεται από τις επικυρώσεις κομίστρων) σε σχέση με το 2021 κατά 44%, συνολικά για τα τρία πρώτα τρίμηνα, ενώ παράλληλα η χρήση του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έχει ανέλθει σε επίπεδα συγκρίσιμα με του 2019.

Αποτέλεσμα μετά και την ένταξη από τον περασμένο Οκτώβριο των τριών νέων σταθμών της γραμμής 3 προς Πειραιά (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) είναι η αύξηση των ποσοστών πληρότητας στους συρμούς σε όλο το μήκος του δικτύου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην έκθεσή του το Υπερταμείο κάνει λόγο για προκλήσεις στο σύστημα του μετρό που παρατηρούνται κυρίως κατά τις ώρες αιχμής και σχετίζονται με την αύξηση περιστατικών βανδαλισμών στη γραμμή 1 κυρίως αλλά και στην αυξημένη μέση ηλικία του στόλου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ