«Από την πλευρά της κυβέρνησης και του κ. Βορίδη, που ήταν ο εισηγητής, δεν υπήρξε στην πραγματικότητα διάθεση για συναίνεση», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “MEGA”, αναφορικά με τη διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη.
«Η διάταξη της κυβέρνησης έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Επιτρέπει στο δικαστήριο να εισέλθει και να κρίνει αορίστως το πολιτικό πρόγραμμα κομμάτων. Μπορεί να οδηγήσει σε ανιστόρητους συμψηφισμούς και στην απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων. Έχει πρόβλημα και υπό την έννοια της εφαρμογής, δηλαδή μπορεί να καταστεί άσφαιρη, και υπό την έννοια της ευρύτατης ευχέρειας που δίνει στο δικαστήριο για ιδεολογικές κρίσεις, χωρίς κανέναν περιορισμό, πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία», πρόσθεσε.
«Εμείς καταθέσαμε μία πρόταση η οποία έδινε πολύ πιο συγκεκριμένη λύση και επέμενε στο να προσδιορίζεται ο ναζιστικός και ο ρατσιστικός χαρακτήρας των ενεργειών ενός συνδυασμού. Όταν είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό πήγαμε σε μία ενδιάμεση λύση που επέμενε μόνο στο ποινικό σκέλος, δηλαδή να υπάρχει η καταδίκη μελών του συνδυασμού για εγκληματική οργάνωση. Στο τέλος καταθέσαμε την πρόταση κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση σε ένα ελάχιστο επίπεδο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έδειξε διάθεση για συναίνεση. Στόχος μας ήταν να μην έχει καμία πρόσβαση αυτό το ναζιστικό μόρφωμα, η εγκληματική οργάνωση, στον δημόσιο λόγο. Η θέση του είναι στη φυλακή. Γι’ αυτό ψηφίσαμε “παρών”», τόνισε.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά έχουν αποδείξει ιστορικά ότι στέκονται απέναντι στον ναζισμό και στον φασισμό. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε στη Βουλή και χαρακτήρισε τον ύμνο του ΕΑΜ ως μία από τις χειρότερες στιγμές στην ελληνική ιστορία, το ΕΑΜ που απελευθέρωσε τη χώρα από τον ναζισμό και τον φασισμό».
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Κασιδιάρης από τις φυλακές έχει πολιτική δράση με βίντεο στο YouTube. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει εντός των φυλακών. Ευθύνεται η κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο των σωφρονιστικών καταστημάτων».
Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα έχει συμβεί μία δημοκρατική εκτροπή, μία θεσμική εκτροπή. Πρόκειται για επιβεβαιωμένες μαζικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της στρατιωτικής ηγεσίας από την ΕΥΠ που είναι υπό την αρμοδιότητα του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει ως να μην συμβαίνει τίποτα».
Αναφερόμενη, τέλος, στον σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία δήλωσε ότι «πρόκειται για μία ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται και να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Σκεφτείτε μόνο τι καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι άνθρωποι στη Συρία, που υποφέρει από έναν πολυετή πόλεμο και ήδη είχε ανθρωπιστική κρίση».