Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑυξάνονται τα σημεία φόρτισης EVs την επόμενη πενταετία

Αυξάνονται τα σημεία φόρτισης EVs την επόμενη πενταετία

Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς, κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων σταθμών φόρτισης να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (electric vehicles -EVs), το βάρος όλων – κυρίως των κυβερνήσεων – πέφτει, πλέον, στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη σημείων φόρτισης των EVs.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των σημείων φόρτισης EVs, παγκοσμίως, θα αυξηθεί κατά 194% την επόμενη πενταετία. Ειδικότερα, με ορίζοντα το 2029, η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα φτάσουν τα 64 εκατ. έναντι μόνο 21,8 εκατ. κατά το τρέχον έτος .

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ιδιωτικές πωλήσεις EV επιβραδύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω ορισμένων παραγόντων, όπως το άγχος της αυτονομίας και οι μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις αγοράς EV για τους καταναλωτές. Υπό αυτά τα δεδομένα – όπως παρατηρεί η Juniper Research – το βάρος πέφτει στην κρατική υποστήριξη κυρίως σε ό,τι αφορά τη φόρτιση των EVs.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την κατασκευή υποδομής φόρτισης υπογραμμίζουν νέες πρωτοβουλίες, όπως το “On-street Residential Chargepoint Scheme” στη Μεγάλη Βρετανία και ο Νόμος για τις Υποδομές στις ΗΠΑ, οι οποίοι – αμφότεροι – στοχεύουν στην ταχεία επέκταση των δικτύων φόρτισης.

Παράγοντας επιτυχίας

“Η υποστήριξη της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης είναι κρίσιμη για την επιτυχία της ηλεκτροκίνησης σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει η έκθεση “Global Electric Vehicles Charging & Batteries Market 2024-2029” της εταιρείας ερευνών. Η μελέτη εντοπίζει ως βασικά προβλήματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς EVs, τη μεγάλη διάρκεια των περιόδων φόρτισης και το ανέφικτο της φόρτισης εν κινήσει ως βασικά εμπόδια για την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων ευρείας κλίμακας.

Οι συντάκτες της μελέτης, μάλιστα, παροτρύνουν τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα λιανικής να επωφεληθούν από τις κρατικές πρωτοβουλίες για τα σημεία φόρτισης EVs, εγκαθιστώντας συστήματα ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (Direct Current).

Οι γρήγοροι φορτιστές DC συνήθως φορτίζουν έως και 150 kW σε σύγκριση με τους γρήγορους φορτιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να φορτίσουν πάνω από 22 kW. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νεότερα μοντέλα EV, όπως η Porsche Taycan και το Hyundai IONIQ 6, να γίνονται πιο ελκυστική επιλογή για τους πιθανούς χρήστες, λόγω μειωμένων χρόνων φόρτισης μέσω των δημόσιων υπηρεσιών φόρτισης.

Η μελέτη προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οι δύο αγορές παγκοσμίως, που θα υιοθετήσουν αυτήν την αναδυόμενη τεχνολογία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 45% αυτών των υποδομών έως το 2029.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ