Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑυξάνονται οι startup του Elevate Greece και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

Αυξάνονται οι startup του Elevate Greece και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι startup που εντάσσονται στο σχετικό Εθνικό Μητρώο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με την ονομασία Elevate Greece. Πλέον οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.) το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, ανέρχονται σε 301.

Επί πλέον 88 επιχειρήσεις εντάχθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριακής.

Ειδικότερα 12 επιχειρήσεις εντάχθηκαν με την διαδικασία fast track, δηλαδή άνευ αξιολόγησης, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής.

Οι υπόλοιπες 76 επιχειρήσεις εντάχθηκαν μετά από την αξιολόγησή τους ως προς την πλήρωση των δύο βασικών κριτηρίων, της καινοτομίας και των προοπτικών ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο 89 ακόμα επιχειρήσεις απορρίφθηκαν, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή και τα κριτήρια αξιολόγησης. Οι απορριφθείσες επιχειρήσεις υπέβαλλαν αιτήσεις εγγραφής στον κύκλο υποβολής αιτήσεων για το έτος 2020 και τον πρώτο κύκλο για το έτος 2021, οι οποίοι έκλεισαν την 31η.12.2020 και την 30η.03.2021 αντίστοιχα και διατηρούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, σε επόμενο κύκλο ηλεκτρονικής υποβολής.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των startups

Η κινητικότητα στην startup σκηνή ωστόσο είναι έντονη το τελευταίο διάστημα και από άποψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Να θυμίσουμε ότι προ δύο εβδομάδων άνοιξε η πλατφόρμα για την χρηματοδότηση των startups του Elevate Greece. Πρόκειται για πρόσκληση ύψους 60 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Αίτηση χρηματοδότησης στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων μπορούν να υποβάλουν οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο «Elevate Greece». Οι ενισχύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και θα καλύψουν το Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή και με στόχο να ενισχύσει το οικοσύστημα των startups και να δοθούν νέες ευκαιρίες σε μία αγορά που θα μπορούσε δυνητικά να αποφέρει πολλά στην οικονομία της χώρας και στην εξωστρέφεια, η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα και για τους «Επενδυτικούς Αγγέλους», τους ιδιώτες δηλαδή που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει φοροαπαλλαγές για όσους ιδιώτες επενδύουν σε νεοφυείς επειχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου-φυσικού προσώπου ως Επενδυτικού Αγγέλου (Angel Investor) ενώ του αναγνωρίζεται και το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, ίσης με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece.

Παράλληλα αναμένεται και η σύσταση ενός νέου Ταμείου που θα συνεπενδύει με τους Επενδυτικούς Αγγέλους. Το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επενδυτικούς Αγγέλους αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και θα δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η λειτουργία του νέου fund, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 με προίκα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, θα στοχεύει στην ωρίμανση των εταιρειών ώστε να μπορούν να αναζητήσουν κι επιπλέον κεφάλαια. Η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου θα γίνει για πρώτη φορά από ανακυκλούμενους πόρους του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, δηλαδή από χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία αφού χρησιμοποιηθούν ως χρηματοδοτικά εργαλεία, επαναχρησιμοποιούνται ως ίδιοι πόροι του κράτους.

Πέρα από τα προαναφερθέντα εργαλεία να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (Accelerator EIC) – ο οποίος ξεκινά την λειτουργία του για το 2021 με πάνω από ένα δισ. ευρώ και θα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spinout), προκειμένου να κλιμακώσουν τις καινοτομίες τους.

Τέλος, για startups που βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια υπάρχει και το «AccelerateΤΤ», ένα νέο ειδικό ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει σε επενδύσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν τις επενδύσεις σποράς (seed investments) όπου το προϊόν δεν έχει λανσαριστεί στην αγορά. Μέσω του «AccelerateTT» θα παρέχονται και υπηρεσίες υποστήριξης και καθοδήγηση στις ομάδες/επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ