don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ας αφήσουμε τη συντέλεια για τον Νοστράδαμο, οι Γερμανοί και οι Greek players, τα πρόδρομα στοιχεία, το sell off στη Wall, εν αναμονή των “κεντρικών”, Τσαμάζ για τα δύσκολα, το “ψυχρό αίμα” και ο… Άγιος φοβέρα θέλει

*Πάει πέρασε και η 9η Μαΐου και η συντέλεια δεν ήρθε… τι άλλο θα ζήσουμε. Αμ, η μετοχή της ΔΕΗ να “κλείσει” στα 6,66 ευρώ, με 12 πτωτικές στις 13 συνεδριάσεις…

*Στα σοβαρά… Τέτοια “χολή” τα Γερμανικά ΜΜΕ δεν έβγαλαν ούτε με την περίπτωση της Τουρκίας, ούτε της Ουγγαρίας, αλλά με τους Greeks του shipping τι γράφεται τις τελευταίες 3-4 μέρες, δεν λέγεται. Με αφορμή την άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης των πλοίων ιδιοκτησίας/σημαίας χωρών της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Βρυξέλλες “κάνουν πίσω” επικαλούμενες και το veto της Βουδαπέστης. Δικαιολογημένα όμως οι Γερμανοί, αφού οι greeks τους έχουν (κυρίως τράπεζες) πάρει τον… αέρα, εδώ και χρόνια. Αποτελεσματικό το lobbying των εφοπλιστών, θα πρέπει να μέτρησε και το ότι οι 9 στους 10 είναι εισηγμένοι στο NYSE. Ωστόσο, παρέμενε στο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ (το έκτο κατά της Ρωσίας) το θέμα ασφάλισης/αντασφάλισης. Πως έχει το θέμα, ζήτησα την γνώμη ενός γκουρού του ρεπορτάζ της Ακτής Μιαούλη και μου εξήγησε (και σας μεταφέρω), “…ενδεχόμενη απαγόρευση παροχής ασφάλισης θα αφορούσε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου πετρελαιοφόρων, που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Οι ναυτιλιακές ασφαλίζουν τα πλοία τους, μέσω του International Group of P&I Clubs (στο Λονδίνο) αγοράζοντας συλλογικά κάλυψη από 80 αντασφαλιστές, μεταξύ αυτών οι 20-από τους 25- ισχυρότερους παρόχους διεθνώς…τα δε μέλη του International Group καλύπτουν το 95% του στόλου για διαρροές κ.λ.π…οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση για τη Μόσχα ή τους αγοραστές θα καθιστούσε ασύμφορη μία μεταφορά…”.

*Follow the money και για να δούμε 2-3 πρόδρομα στοιχεία: Σε χαμηλά 6μηνου τα futures χαλκού (χαμηλότερα των 4,2$/τόνο) σε τιμές Δεκεμβρίου 2021, απόρροια του αντίκτυπου του lockdown στην Κίνα, με τις κατασκευές να υποχωρούν, τα εργοστάσια να κλείνουν κ.λ.π  Το Πεκίνο ανακοίνωσε συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας για δεύτερο σερί 3μηνο (σε επίπεδα Φεβρουαρίου 2020). Επιπρόσθετα, η ανατίμηση του δολαρίου καθιστά το μέταλλο πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων λ.χ ευρώ.

*Sell off στην Wall Street, σε αναμονή ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου. Ωστόσο, μία λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά και να “γυρίσει” πάνω τις αγορές. Εάν βεβαιωθεί επιβράδυνση ανάπτυξης (πληθωρισμού από το υψηλό 41ετών του 8,5% στο 8,1%) τότε ο θείος Jerome μπορεί να “κρατήσει” χαμηλότερα την επόμενη αύξηση επιτοκίων (Ιούνιο ή Ιούλιο;). Είναι και το άλλο, ενδεχόμενη άνοδος του US10Y πάνω από το 3,25% καθιστά το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού/υποχρεώσεων απαγορευτικό για τις 7 στις 10 επιχειρήσεις (εισηγμένες σε S&P, Russell etc), με ακόμη ισχυρότερη πίεση στα techs.

*Αύριο-μεθαύριο “κληρώνει” για πληθώρα οικονομικών δεικτών και στοιχείων, που θα “μετρήσουν” στην πολιτική, που θα ακολουθήσουν οι “κεντρικοί” το 2022. Για εμάς, το GR10Y στο 3,5% τι να ειπωθεί, περί τις 300 μ.β πάνω από τα προ-σχεδόν-έτους επίπεδα. Σχεδόν 3% ακριβότερο κόστος χρήματος. Συνεπώς κοιτάζουμε εισηγμένες με γεμάτο “ταμείο”, χαμηλές/διαχειρίσιμες υποχρεώσεις/δάνεια και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

*Cash is the King, χαλαροί όσοι ρευστοποίησαν στην τελευταία άνοδο, προς τις 940 ή έστω στη διόρθωση έως τις 910 (πρώτα stop losses για long θέσεις), πλέον έχουν το “ρευστό” και “καθαρό μυαλό” να επιλέξουν τι θα αγοράσουν. Κατ’ αρχήν μετοχές εισηγμένων με μερισματική απόδοση, που να καλύπτει μέρος του πληθωρισμού. Λ.χ ο ΟΠΑΠ είναι στα υπόψη.

*Τα λέγαμε και χθες, πως για το deal Motor Oil- εφοπλιστών ΕΛΛΑΚΤΩΡ όλοι είχαν από μία ανάλυση. Η στήλη προτίμησε να το πάει αλλού, στα… ψιλά γράμματα. Για το αεροπορικό πετρέλαιο μιλήσαμε χθες. Σήμερα, η DeA θα επιμείνει στις “παραχωρήσεις” (και πάλι) και στο διαγωνισμό της “Αττικής Οδού”, καθώς μαθαίνω, ότι ο Henry Holterman (δηλαδή η οικογένεια Wessels) έχει “κλείσει” πανίσχυρο fund για να συνεπικουρίσει το σχήμα με την AVAX. Για αυτό, πέραν του 13,88% στα 1,69 της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, “έτρεξε” και της AVAX με 4,14% στα 0,83 ευρώ. Εύλογο το ερώτημα, εάν η προαιρετική Δ.Π της πλευράς Βαρδινογιάννη αφορά και τον Καμπά.  Η απάντηση είναι καταφατική, στα 2,15 ευρώ βγαίνει η τιμή, για αυτό και το χθεσινό 8,99% στα 2,06 ευρώ για το “χαρτί”. Δεν είναι δα, μικρό το project Cambas.

*Ψυχρό αίμα, ενδοσκόπηση, χαμόγελο… ούτε Τζοκόντας, cool mood και ακόμη δεν πατάει γκάζι, μάλλον θα το πάει ήρεμα… μου περιέγραφε τη νέα κατάσταση φίλος-αναγνώστης για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη ο λόγος, συζήτησης που είχαμε.

*Θα “ταλαιπωρηθούν” τα μέγιστα οι εταιρείες του retail, με προειδοποίησε γνώστης χρηματιστής και με παρέπεμψε στο “άδειασμα” που γίνεται από ξένα funds σε λ.χ. Sarantis, Fourlis etc. Για να τους δούμε, τώρα στα δύσκολα, με τα δυσκολότερα μπροστά.

*Διάβασα (στο businessdaily.gr, του αγαπητού Γιάννη Παπαδογιάννη) ότι κλιμάκιο του Macquarie είναι Αθήνα, για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών που αφορούν στο deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Καλοδεχούμενοι οι Αυστραλοί, μία δεύτερη σημαντική-ηχηρή συμφωνία θα “μετρούσε” στην αγορά.

*Τσαμάζ για τα δύσκολα. Αναπόφευκτη η επιστράτευση, χθες, του ΟΤΕ για να περιοριστεί η έκταση της διόρθωσης. Έως τα 17,97 με κλείσιμο στα 17,84 (0,79%) η μετοχή του Οργανισμού, όλο και “δένει” με “βλέψεις” προς τα 18,50 στην πρώτη ανοδική αφορμή. Σε πολυετές υψηλό.

*Εν τέλει, και… ο Άγιος Φοβέρα Θέλει: ο λόγος για τα Πλαστικά Θράκης. Εν όψει και της παρουσίασης στην ΕΘΕ.

*Με άνοδο και η RealComs, είναι το φεγγάρι φαίνεται… ανεβαίνουν όλα τα χαρτιά της Οικογένειας.

*Δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό contrarian κλείσιμο της Εθνικής. Η μόνη από τις 4 με θετικό πρόσημο, στα 3,38 ευρώ (1,47%), μην γίνομαι κουραστικός για Χαρδούβελη- Μυλωνά, όσους επεξεργάζονταν και πίεζαν για αμκ κ.λ.π. Τα γνωρίζετε, περυσινά ξινά σταφύλια, άλλωστε…

*Εκτοξεύθηκε στα 577 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ. Αυτά βλέπουν στο Βερολίνο και θυμούνται το παρελθόν τους…εξαιρετικό το καλαματιανό βαλσαμικό Παπαδημητρίου Χ.Κ ΑΒΕΤ.

*Συμβαίνουν αλλού, ες Παρισίους: Σε 4ετή φυλάκιση ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν (για εικονική πρόσληψη της συζύγου του). Τι λες τώρα…

*Προς αμκ οι μέτοχοι της AVE, που πρακτικά σημαίνει ότι το free float θα περιοριστεί και άλλο. Προφανώς ο προ 2ετίας στόχος για διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς μετατίθεται στις καλένδες.

*Στην αγορά της Ισπανίας σχεδιάζει να βάλει τα προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ η Μαίρη Χατζάκου. Η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία ήταν η πρώτη (1985) που βγήκε εκτός συνόρων, εξάγοντας-πλέον- σε 35 αγορές/χώρες το 34% της παραγωγής. Με σύμμαχο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η “επίθεση” της εταιρείας σε πολλά μέτωπα.

*Χωρίς εμφανείς ενδείξεις η πίεση στα χαρτιά του ομίλου Viohalco, ειδικότερα στην Cenergy Holdings. Καθότι η “σημαία” του ομίλου και με το deal με την Orsted σε αναμονή, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση για το πως έχει η κατάσταση;

*Τι κρύβει ο ξαφνικός έρωτας με το ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη διερωτάται ο Νίκος Ελευθερόγλου. ΟΚ το ακούω, έχει λογική η όλη προσέγγιση. Ωστόσο, εκ των έσω τα δήγματα στη ΝΔ, από τον Αντώνη Σαμαρά. Και παρότι είμαι στην Rive Gaushe ΔΕΝ βρήκα και εκτός λογικής όσα έθιξε ο Καλαματιανός, ειδικότερα στα “εθνικά” και στα “οικονομικά/ενεργειακά”.         

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask