don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Από φθινόπωρο η Εθνική (ΤΧΣ), Elpedison και Helleniq, ο…σκιώδης αγοραστής, Metlen και ΔΑΑ, τα πακέτα της Παρασκευής, τα τραπεζικά μερίσματα, υπερτουρισμός και λειψυδρία, η “τρύπα” του Βερολίνου και ο κλάδος AI

*Δύσκολη εβδομάδα η προηγούμενη για την Wall Street, ειδικότερα για όσους ήταν επενδεδυμένοι σε μετοχές εταιρειών του NASDAQ. Η διόρθωση, με συνέπεια την εξαέρωση ενός τρισεκατομμυρίου (σε όρους αποτίμησης/ευρώ) σε μόλις μία συνεδρίαση ταρακούνησε για τα καλά τους traders. Κατ’ αρχήν τους παίκτες στο intraday/trading, με την αφορμή να δίνεται από μία μετρίου μεγέθους εταιρεία ΑΙ-συμφερόντων Ελον Μασκ-. Η εταιρεία ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα Q2 μικρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με συνέπεια το short στο “χαρτί”. Εδώ και καιρό στην κοινότητα της Νέας Υόρκης από τα κυρίαρχα ερωτήματα είναι εάν και κατά πόσον δικαιολογούνται τα 9 τρισ (σε όρους αποτίμησης) που ενισχύθηκαν οι εταιρείες του κλάδου ΑΙ, το 2023. Όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι 25,4 τρισ (2022) και μόνο η σύγκριση ενισχύει την σοβαρότητα της κατάστασης. Εδώ και καιρό στην Wall Street τα στοιχήματα αρχίζουν να θυμίζουν την περίοδο λίγο πριν το κραχ των dotcoms. Μένει να φανεί εάν η “τεχνητή νοημοσύνη” θα μπορούσε να είναι η…φούσκα αυτής της 10ετίας.

*Αμφιλεγόμενη η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Σε ότι αφορά στις business, μένει να φανεί εάν θα προσθέσουν (ή αφαιρέσουν) στην οικονομία της γαλλικής πρωτεύουσας, της ίδιας της χώρας. Πάντως, κοινός τόπος πως η εύλογη πίστωση χρόνου που έχει δοθεί από τις πανίσχυρες “αγορές” τερματίζεται από την επομένη, κιόλας, της τελετής λήξης. Η 11η Αυγούστου είναι η ημέρα που θα πέσει η αυλαία. Μέχρι τότε τα funds δεν θα πάνε κόντρα στα συμφέροντα των χορηγών, των πολυεθνικών κ.λ.π καθότι business as usual. Αλλά μετά; και από την στιγμή που δεν διαφαίνεται “φως” στο πολιτικό αδιέξοδο;

*Εκ νέου κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στις Βρυξέλλες η πασαρέλα για τις θέσεις Επιτρόπων καλά κρατεί. Ούτε οι ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν να τους αφυπνίζουν. Εδώ και καιρό η DeA είχε αναφερθεί στο εύλογο ερώτημα, για τα “λαβείν” που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το αμέριστο “δούναι” του ΠΘ στην Γερμανίδα. Διαβάζω, ειδικά το Σ.Κ, διάφορα ονόματα προτεινόμενων, υποψηφίων κ.λ.π ομολογώ πως, ένα-δύο έχουν ενδιαφέρον. Και υπό προϋποθέσεις- και εάν και εφ’ όσον τελικά- θα μπορούσε να ενεργήσουν επ’ ωφελεία των συμφερόντων της χώρας.

*Είδα (στο Bloomberg) ότι στο Βερολίνο γίνεται λόγος για “τρύπα” 9 δισ από τον προϋπολογισμό του 2025. «Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια πρόκληση της τάξης των 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ- η καγκελαρία έχει επίσης δημοσιοποιήσει προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο ARD. «Έχω ξεκινήσει έναν ανεξάρτητο έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν προσεκτικά», πρόσθεσε. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι, επί Ολαφ Σολτς- και 3κομματικής κυβέρνησης- μπορεί να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Επικαλούμαι και πάλι, το δίκτυο (Bloomberg): από τις 10 τριμηνιαίες ανακοινώσεις του ΑΕΠ από τότε που ανέλαβε ο Σολτς, περισσότερες από τις μισές κατέγραψαν είτε σχεδόν στασιμότητα, είτε συρρίκνωση. Στο επίκεντρο της αδυναμίας στη Γερμανία βρίσκεται η μεταποιητική βάση που διατήρησε την καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές ανάπτυξη για μεγάλο μέρος αυτού του αιώνα. Το τέλος των φθηνών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ήταν επίσης ένα πλήγμα που οι εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ξεπεράσουν, ειδικά σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

*Στα δικά μας, ακρίβεια και υγεία τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα μας (σύμφωνα με την MRB). Δεν αμβλύνεται η κατάσταση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των καθ’ ύλην αρμοδίων. Σε εκκρεμότητες που κοστίζουν ακριβά, στην ενέργεια, αναφερόταν η Χρύσα Λιάγγου (Καθημερινή της Κυριακής). Πάνω από ένα ( 1 ) δισ τα ελλείμματα των ειδικών λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ΑΠΕ, που έχουν μεταφερθεί για το φθινόπωρο, σύμφωνα με την έγκριτη συνάδελφο. Ένα από τα-διαχρονικά- προβλήματα που οσονούπω θα προστεθούν στο υπέρβαρο των νοικοκυριών. Οι τιμές στις φοιτητικές κατοικίες-. Τι να προσέξουν γονείς και φοιτητές (από το newsroom του finup, χθες Κυριακή).  

*Στο φαινόμενο του “υπέρ τουρισμού” εστιάζει η Σοφία Ν. Τσιπτσέ, θα προσθέσω και αυτό της λειψυδρίας. Θα έχετε αντιληφθεί πως το πρόβλημα έχει αρχίσει και προβάλλεται όλο και συχνότερα. Προφανώς και υφίσταται, προφανώς και δικαιολογημένα απασχολεί τους ειδικούς, αλλά έχει αρχίσει να παραγίνεται “εύκολο” και “τηλεοπτικό”. Λίγη υπομονή, διότι δεν θέλω να πιστεύω πως κρύβονται και άλλες σκοπιμότητες.

*Επειδή πολύς λόγος γίνεται και με τους βόρειους γείτονες- στα Σκόπια- θέλω να πιστεύω ότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν 3-4 συμφωνίες κλειδιά στην ΣτΠρεσπών; Μία από αυτές αφορά στην πρόσβαση των γειτόνων στον ΟΛΘ- Θερμαϊκό κ.λ.π (καθότι περίκλειστη χώρα κ.ο.κ). Δεν θα έβλαπτε να τους υπενθύμιζαν- με το μαλακό- υποχρεώσεις/δικαιώματα που απορρέουν από την τήρηση (ή μη) της συμφωνίας.

*Μετά από 16 χρόνια οι τράπεζες επανέρχονται στην διανομή μερίσματος προς τους μετόχους/επενδυτές. Καλοδεχούμενη η επιστροφή προς την κανονικότητα, αλλά για να δούμε τι θα βγάλει η νέα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Ε.Α ελέγχει γιατί οι αυξήσεις της ΕΚΤ πέρασαν σε πολύ μικρότερο βαθμό στους αποταμιευτές. Καλά τα κέρδη, τα μπόνους, όλα όμορφα και ωραία, αλλά για να θυμηθούμε τα επιτόκια/κόστος χρήματος μίας πιστωτικής κάρτας, ενός επιχειρηματικού δανείου, αναχρηματοδότησης σε ΜμΕπιχείρηση (από τις εξαιρέσεις που θεωρούνται bankable).

*Μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο τον Ιούλιο, της Lamda Development. Με συν 14,02% στα 7,48 ευρώ, υποθέτω πως θα έχουν μετριασθεί τα παράπονα στον CEO για την στασιμότητα της μετοχής. Αποκλειστικός σύμβουλος της “Ελληνικό” στην πώληση πέντε ( 5 ) οικοπέδων η ΑΧΙΑ Ventures. Μια χαρά, υποθέτω πως η σύμβαση- εξαιρετικά ευνοϊκή για την Lamda, δηλαδή τα συμφέροντα Λάτση- συμφωνήθηκε όχι για να χτίζει και μεταπωλεί οικόπεδα, ακίνητα κ.λ.π εγκαταστάσεις. Και εάν ναι (που εξ’ όσων γνωρίζω στην συμφωνία δεν διευκρινίζονται ρητά…) γιατί να μην τα πουλά λ.χ. το κράτος και να αποκομίζει το ανάλογο έσοδο.

*Έγιναν πολλά πακέτα στην συνεδρίαση της Παρασκευής: Ένα μεγάλο 3,5 εκατ. μετοχών άλλαξε χέρια στη ΔΕΗ στα 11,63 ευρώ αξίας 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην Τέρνα Ενεργειακή έγινε πακέτο 730.000 τεμαχίων αξίας 14 εκατ. ευρώ και ένα δεύτερο 56.602 τεμαχίων αξίας 1 εκατ. ευρώ, αμφότερα στα 19,23 ευρώ ανά μετοχή. Προσυμφωνημένες εντολές πέρασαν και σε Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Intralot, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς και Motor Oil. Πιθανότατα συνδέονται με το κλείσιμο μήνα και 7μήνου.

*Κράτησα 2 χαρτιά με υπεραπόδοση, Metlen με 2,21% στα 37 ευρώ και ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

*Τα μεγέθη 6μηνου της πρώτης τα είδατε; με το συμπάθειο…βγάζουν μάτια. Τι κατάλαβα, από μία πρώτη διαγώνια ματιά; το δεύτερο 6μηνο θα είναι ακόμη καλύτερο. Τι σημαίνει πρακτικά; πως το 2024 η Metlen θα “γράψει” σερί δύο ( 2 ) 6μηνα ιστορικά υψηλών αποτελεσμάτων.

*Τα στοιχεία για την κίνηση στα 7+7 αεροδρόμια, που διαχειρίζεται/λειτουργεί η Fraport τα είδατε; του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” επίσης, ΟΚ έχει “μαλλιάσει” η γλώσσα μου να αναφέρομαι στον…σκιώδη αγοραστή που μάζευε- σχεδόν- ότι έβγαζαν για πώληση κυρίως εγκλωβισμένοι διαχειριστές/θεσμικοί. Είμαι περίεργος να δω, εάν (και πότε) θα εμφανιστεί με το 5% του μ.κ + 1 μετοχή. ΄Η μήπως (δι)ευκολύνεται να παραμείνει…αθέατος.

*Από φθινόπωρο οι εξελίξεις για την Εθνική (από-επένδυση ΤΧΣ) και την ElpEdison. Για τη μεν Εθνική, λίγο ως πολύ τα γνωστά. Ανατροπές, προσώρας δεν…όπως τα γνωρίζετε. Όμως, για την ElpEdison το παρασκήνιο είναι εργώδες, από την Ρώμη το μήνυμα είναι σαφές πως η Edison θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της HelleniQ Energy. Εδώ σας θέλω, με ποιον θα μπορούσε να (συν)ομιλήσουν οι Ιταλοί- εάν και εφ’ όσον- δεν αλλάξει κάτι στην πορεία (προς τον Σεπτέμβριο; ). Θα περιοριστώ στα ελάχιστα, γιατί από Οκτώβριο η συγκεκριμένη αγορά θα διαπερνάται από υψηλή τάση consolidation. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask