Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑποστάσεις από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα παίρνουν τα Πανεπιστήμια...

Αποστάσεις από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα παίρνουν τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας

Αποστάσεις από το πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων σχετικά με την πυρόσφαιρα στο δυστύχημα των Τεμπών, παίρνουν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στο πόρισμα επισημαίνοντας ότι μοναδικό καθήκον ήταν η επιστημονική τους άποψη για τις προσομοιώσεις που ερευνούσε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογένειας ενώ δεν είχαν πραγματοποιήσει δικές τους προσομοιώσεις.

Από το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητείται να αφαιρεθούν τμήματα του δημοσιευμένου πορίσματος, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος και της Επιτροπής.

Παπαδημητρίου (ΕΟΔΑΣΑΑΜ): Θα ζητήσω να βγουν από το πόρισμα οι αναφορές για την πυρόσφαιρα

«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου.

Εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.

Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Ο κ Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα.

Σημειώνεται ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την πυρόσφαιρα είναι αμφισβητούμενη, βασίζεται σε προσομοιώσεις που δεν έχει καν στην κατοχή του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά οι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών θυμάτων. Μάλιστα τις συγκεκριμένες προσομοιώσεις έχει ζητήσει επανειλημμένως ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση το τραγικού δυστυχήματος, ωστόσο δεν έχουν δοθεί.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, ώστε να σταματήσει την έρευνα, απάντησε καταφατικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ