Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στον πρώτο διαγωνισμό για λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφετηρία την περασμένη Δευτέρα, υποβλήθηκαν 95 προσφορές που αντιστοιχούν σε σωρευτική ισχύ κοντά στα 3,5 GW (3500 MW) δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτή που δημοπρατήθηκε.
Πάντως η απαίτηση για κατάθεση εγγυητικής επιστολής λειτούργησε, ως ένα σημείο, ως «κόφτης», περιορίζοντας, κάπως το ενδιαφέρον, κυρίως όσων υποψηφίων είχαν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της αδειοδότησης και μπορούσαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι στο σχετικό μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είναι εγγεγραμμένα 524 υποψήφια έργα, με συνολική ισχύ που αγγίζει τα 27 GW.
Ξεκίνησε η αξιολόγηση
Στο μεταξύ η ΡΑΑΕΥ ξεκινά άμεσα την διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών ώστε να διαπιστώσει αν πληρούν όλα τα τεχνοοικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί. Η ανακοίνωση των προκριθέντων έργων που θα λάβουν κρατική στήριξη αναμένεται έως τις 10 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης στην Ελλάδα, ενώ ακολουιούν άλλοι δύο, για φέτος, στο πλαίσιο του σχήματος στήριξης έργων 1.000 MW που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν και οι προσφορές δεν έχουν ανοίξει ακόμα, με βάση εκτιμήσεις, έχουν συμμετάσχει όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι (ΔΕΗΑΝ, MYTILINEOS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, MORE, Helleniq Energy κ.α.) αλλά και οι ξένοι που βλέπουν ευκαιρίες στον κλάδο αποθήκευσης που θεωρείται κομβικός για την ενεργειακή μετάβαση.
Λειτουργική ενίσχυση
Τα έργα που θα προκριθούν θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που υπέβαλαν. Η τιμή αφετηρίας έχει καθοριστεί στις 115.000 ευρώ ανά MW και οι μονάδες που θα «περάσουν» είναι αυτές για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα ζητήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση. Τα ίδια έργα θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 200.000 ευρώ ανά MW, για την υλοποίησή τους.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και για αυτό οι προθεσμίες είναι απαιτητικές, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι τα έργα που θα λάβουν στήριξη θα πρέπει να είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2025.
Η δεύτερη δημοπρασία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, για έργα ισχύος 300 MW, στην οποία θα προστεθεί και ποσοστό ισχύος της πρώτης δημοπρασίας που τυχόν θα μείνει αδιάθετο. Ο τρίτος διαγωνισμός θα γίνει προς το τέλος Δεκεμβρίου, για μονάδες 300 MW που προορίζονται για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο).