Πριν από αρκετά χρόνια, από το βήμα της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «κάποια στιγμή πρέπει να γνωριστούμε σε αυτή τη χώρα». Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να γίνει πράξη και η τεχνολογία θα μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δύο παραδείγματα βγαλμένα από την επικαιρότητα: Η ΑΑΔΕ δημιουργεί το «Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων», το αποκαλούμενο και ως «ΜΙΔΑ». Τι θα κάνει αυτό; Θα καταγράφει την χρήση του κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Έτσι, θα μάθουμε ποιοι ιδιοκτήτες έχουν εξοχικά και γκαρσονιέρες (δευτερεύουσες μη εξοχικές κατοικίες τις λέμε στη γλώσσα της εφορίας), ποιοι έχουν ιδιόκτητη στέγη, ποιοι ζουν στο ενοίκιο και ποιοι κρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία κλειστά. Δεν υπάρχει σήμερα αυτή πληροφορία; Και αν υπάρχει δεν είναι ούτε αξιόπιστη ούτε τακτοποιημένη καθώς χάνεται μεταξύ των διαφορετικών πλατφορμών.
Παράδειγμα δεύτερο: νομοθετείται το «μητρώο παροχών». Η πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται ανά αριθμό φορολογικού μητρώου όλα τα επιδόματα που χορηγεί το κράτος θα χρησιμεύσει πολλαπλά. Το βασικότερο είναι ότι θα μάθουμε ποιοι εισπράττουν από επιδόματα περισσότερα χρήματα από αυτά που βάζει στην τσέπη ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Πώς θα υπάρχει κίνητρο για εργασία αν τα ίδια χρήματα μπορεί να τα εισπράξει κάποιος μέσα από τα κοινωνικά επιδόματα; Γιατί να δηλώσει τα πραγματικά του εισοδήματα στην εφορία όταν το οικονομικό κίνητρο είναι τόσο ισχυρό;
Όσο η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να αποτυπώνεται καλύτερα το πραγματικό εισόδημα, τόσο θα μεγαλώνουν τα περιθώρια άσκησης αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Χαράσσοντας πολιτικές στα τυφλά με εκτιμήσεις και προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των πολιτικών, δουλειά δεν γίνεται…