Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Ανοιχτά» γίνονται τα Γεωεπιστημονικά Δεδομένα της χώρας μέσω της πύλης GEOPORTAL

«Ανοιχτά» γίνονται τα Γεωεπιστημονικά Δεδομένα της χώρας μέσω της πύλης GEOPORTAL

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο έργο «Δημιουργία Πύλης Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων (GEOPORTAL)» της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), μετά και την προέγκριση του σχετικού Τεχνικού Δελτίου.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.844.396,80€ συμπ/μένου ΦΠΑ, το οποίο, ο κύριος φορέας αυτού δηλαδή η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και ο φορέας χρηματοδότησης του δηλαδή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,, εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Το έργο αποσκοπεί στη Δημιουργία Χαρτογραφικού Κόμβου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για την παροχή υπηρεσιών ελεύθερων γεωχωρικών δεδομένων με τη μορφή χαρτογραφικών υπηρεσιών παγκοσμίου ιστού (WEB MAP SERVICES) και ανοικτών προτύπων (Rest, OGC, κλπ.) αλλά και στην μετατροπή όλων των δεδομένων της ενιαίας βάσης της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία INSPIRE.

Σκοπός του είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων Γεωχωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, τα οποία είναι χρήσιμα σε αρκετούς τομείς δραστηριοτήτων (ενέργεια, περιβάλλον, μεγάλα τεχνικά έργα και κατασκευές, επιχειρηματικότητα κλπ.).

Για το λόγο αυτό προβλέπεται να δημιουργηθούν οι παρακάτω άξονες:

-Δημιουργία Πύλης Γεωχωρικών Δεδομένων της ΕΑΓΜΕ
-Δημιουργία Χαρτογραφικών Υπηρεσιών
-Δημιουργία Υπηρεσιών Ευρετηρίου
-Μετατροπή όλων των Γεωχωρικών Δεδομένων της Ενιαίας Βάσης της ΕΑΓΜΕ, καθώς και τη Δημιουργία Μεταδεδομένων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία INSPIRE
-Εφαρμογές Γεωεπεξεργασίας και Πληθοπορισμού (Crowd Sourcing)
-Ψηφιοποίηση και Διάχυση Υλικού της Βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ

-Εφαρμογές Εικονικής Πλοήγησης
-Επέκταση Υφιστάμενης Λειτουργικότητας

Πέρα από την πρόσβαση στα δεδομένα, με την υλοποίηση του έργου GEOPORTAL θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση και διάχυση του υλικού της Βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιστημονικά εξειδικευμένες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας σε θέματα γεωλογίας και γεωεπιστημών, ενώ θα αναπτυχθούν και εφαρμογές εικονικής πλοήγησης για τα εκθέματα του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, καθώς και σημαντικών γεωλογικών προορισμών όπως τα ηφαίστειας της Σαντορίνης, Μήλου κ.α.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου

Τα Ελεύθερα Γεωπιστημονικά Δεδομένα αναμένεται να διευκολύνουν πολίτες κι επιχειρήσεις αλλά και να συμβάλλουν στην εθνική οικονομία.

Για την ακρίβεια, η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 αφού θα δημιουργηθεί μία Πύλη Διάθεσης Χωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, διαλειτουργική και πλήρως διασυνδεδεμένη με τις κυβερνητικές πύλες δεδομένων και μεταδεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και εφαρμογών που βασίζονται στις γεωπληροφορίες της ΕΑΓΜΕ, συμβάλλοντας στην εξυγίανση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Παράλληλα θα γίνει ευκολότερη προώθηση της γεωεπιστημονικής γνώσης και η παροχή ψηφιακών πληροφοριών σε τομείς της επιχειρηματικότητας ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν ενώ θα διαχέεται η επιστημονική γνώση ώστε να ενισχύεται ο επιμορφωτικός ρόλος της ΕΑΓΜΕ στη Κοινωνία.

Τέλος το έργο είναι εξίσου σημαντικό αφού θα διαφυλάσσει το μοναδικό αρχείο γεωπληροφοριών του τέως ΙΓΜΕ από τη φθορά και από οποιαδήποτε πράξη καταστροφής.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ