*Ενισχύθηκε έτι περαιτέρω η προσέγγιση έγκυρων αναλυτών πως ο Τζερόμ Πάουελ συμμετέχει ενεργότερα στο πολιτικό παιχνίδι, εν όψει των προεδρικών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά (6-7/11) η συνεδρίαση της FOMC. Διορισμένος από τους Ρεπουμπλικάνους (Τραμπ), με θητεία που ανανεώθηκε από τους Δημοκρατικούς (Μπάιντεν) με εισήγηση της προκατόχου του Τζάνετ Γέλεν- και νυν υπ.Οικ.- Τεράστια τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην κάλπη της 5/11, συνειρμικά δεν θα μπορούσε να μην παραπέμπει σε μία άλλη 5η του Αυγούστου, ημέρα του τεράστιου sell off με αφορμή τις αναταράξεις λόγω carry trade με το ιαπωνικό χρέος.
*Στις 17 Οκτωβρίου η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ, για να δούμε αυτή την φορά. Και υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο UniCredit-Commerzbank. “Μάχη” μέρος ενός ευρύτερου “πολέμου” με πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τα αμιγώς τραπεζικά, τα διασυνοριακά μέχρι τα συνθετότερα γεωπολιτικά. Κοινή εκτίμηση αναλυτών πως η φθορά του Βερολίνου ανοίγει ζωτικό χώρο για άλλες δυνάμεις. Σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή “πίττα” σμικραίνει οι αντιπαραθέσεις θα οξύνονται. Οι Γερμανοί δεν θέλουν επενδύσεις από το νότο της ΕΕ στο χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι αρκετά εύκολο να το καταλάβει κανείς μπαίνοντας στο μυαλό τους. Ας φανταστούμε το σενάριο μια αυριανής κρίσης δημόσιου χρέους στην Ιταλία και κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της τομέα. Στην περίπτωση αυτή έμμεσα θα επηρεαστεί και η Γερμανία γιατί ο Commerzbank είναι τεράστια τράπεζα κυρίως στις χορηγήσεις δανείων. Στο Βερολίνο δεν δέχθηκαν ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τραπεζική ενοποίηση χωρίς ευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων. Δεν την θέλουν όμως, ούτε θα την δεχθούν γιατί φοβούνται το νότο. Είναι στόχος εδώ και 10 χρόνια η τραπεζική ένωση αλλά έχει κολλήσει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ λόγω Γερμανών, κυρίως, που έχουν πείσει κι άλλους δημοσιονομικά “ορθόδοξους” (Ολλανδούς, Αυστριακούς, Φινλανδούς).
*Το ίδιο συμβαίνει και με την υπό ολοκλήρωση Ένωση Κεφαλαιαγορών, που είναι επίσης απαραίτητη, αλλά κολλάει πάλι λόγω γερμανικών αντιδράσεων, που δεν θέλουν ενοποίηση των χρηματιστηρίων σε μια πλατφόρμα για να μπορέσουν να γίνουν πόλος άντλησης κεφαλαίων για τις μικρές επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη σήμερα για να βρει χρήματα μια νεοφυής επιχείρηση πρέπει να πάει στις…ΗΠΑ. Έτσι θα πάμε μπροστά; Ενδεικτική η περίπτωση της Moderna που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Είχε φύγει σχεδόν χρεοκοπημένη από τη Γαλλία για ΗΠΑ επειδή δεν την δάνειζε κανένας…Εάν υπήρχε η Ένωση κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια εξειδικευμένα σε επενδύσεις ρίσκου. Χρήσιμα (και) αυτά, μπροστά μας τα έχουμε, αλλά τα της μαρκέτας μας:
*Στην τελική ευθεία για την διάθεση του 10%+2% του μ.κ της Εθνικής από το ΤΧΣ. Οι τελευταίες πινελιές ώστε το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την Δευτέρα. Η σύνθεση των αναδόχων, με 8 αμερικανικές & ευρωπαϊκές τράπεζες και 2 ελληνικά σπίτια. Leader η JPMC, συνδιοργανωτές Goldman Sachs, Morgan Stanley, BofA, Citi, UBS, Deutsche Bank και ΒΝΡ-όσον αφορά στο διεθνές σκέλος. ΑXIA Ventures και Euroxx από την ελληνική πλευρά. Οι διαφορές με το προηγούμενο placement; προσθήκη των Citi, Deutsche Bank, BNP και ΑΧΙΑ αντί της NBG Securities (Εθνική χρηματιστηριακή). Ενδιαφέρουσα η προσθήκη 3 ξένων σπιτιών για την υλοποίηση διαδικασίας άντλησης των μισών κεφαλαίων από την προηγούμενη φορά. Τι επιδιώκουν κυβέρνηση, διοίκηση Εθνικής; διεύρυνση της γκάμας των αναδόχων προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η διάθεση και του 12% του μ.κ σε τιμές πάνω από τα 7,5 ευρώ. Δηλαδή περί τα 2 ευρώ υψηλότερα από την προηγούμενη. Παράλληλα για να είναι δυνατή η επιλογή όσο το δυνατόν περισσότερων long term funds, δεδομένου ότι ένα ποσοστό (18,39%-12%) θα παραμείνει στο ΤΧΣ (για να εισφερθεί στο νέο σχήμα που θα προκύψει από το ΥπέρΤαμείο).
*Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άνθρακες αποδείχτηκε ο θησαυρός του επενδυτικού σχεδίου της Advent Technologies (ελληνική εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq) για την παραγωγή κυψελών υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Έργο Green HiPo που διαφημίστηκε και από τα συναρμόδια υπουργεία ως μία από τις μεγάλες επενδύσεις που θα στηρίξουν τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, με αρχικό προϋπολογισμό 780 εκατ. ευρώ.
*Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, που ενισχύεται σημαντικά με αιολικά πάρκα και διευκολύνει τις εξαγωγές με έργα υψηλού capacity factor που φτάνει το 32% μεσοσταθμικά, επιτυγχάνει η ΔΕΗ μέσω του στρατηγικού deal με τους ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά, συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ. Το κατ’ αρχήν όφελος για την ΔΕΗ ο περαιτέρω εμπλουτισμός του green portfolio της με πολλά και μεγάλα αιολικά, υψηλής απόδοσης, κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια καθετοποίησης στα Βαλκάνια. Στα 12,29 ευρώ, με νέα άνοδο 0,66% και συναλλαγές 251 χιλ. μτχ.
*Νέα άνοδος, νέα υψηλά για ΟΤΕ στα 15,89 ευρώ και ΤΙΤΑΝ στα 34,05 ευρώ. Ότι είχε να πει η DeA τα είπε σε εύθετο χρόνο και με τακτικές επαναλήψεις. Πάμε για άλλα…
*Ισχυρή άνοδος και 3 στα 3 για τον όμιλο Viohalco. Ειδικότερα, Viohalco στα 5,94 (1,89%), Cenergy Holdings στα 9,99 (0,71%) και ElvalHalcor στα 1,95 (3,85%).
*Ενδιαφέρουσα η, εκ νέου, τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Ωστόσο, θα σταθώ στην αποδοχή της πρόσκλησης της Λουκίας Σαράντη- προέδρου του Συνδέσμου- για ένταξη της Metlen στον ΣΒΕ. Από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ο κ. Μυτιληναίος είχε πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη να τον συνοδεύσει στη Νέα Υόρκη αλλά προτίμησε να μην ακυρώσει την προγραμματισμένη παρουσία του στη γενική συνέλευση του ΣΒΕ. Είπε εξαρχής ότι η παλαιότερη αντιπαλότητα του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) με τον ΣΒΕ (πρώην Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) δεν έχει κανένα νόημα, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι οι 13 φορείς (μεταξύ αυτών και ο ΣΒΕ) που υπέγραψαν την έκκληση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία θα έπρεπε να είναι ένας και ισχυρός. Πάντως, στο ταμπλό η ολική επαναφορά, από τα 35,46 στα 36 ευρώ η μετοχή της Metlen, με συναλλαγές 175 χιλ. τμχ.
*Στα 114,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος, τα 7,1 εκατ. με προσυμφωνημένες εντολές και 45 εκατ. ευρώ σε μόλις 2 μετοχές, Εθνικής και Πειραιώς. Και για Εθνική η DeA είναι ξεκάθαρη, από την εποχή που “κάποιοι” ενεργούσαν για να φύγει ο Παύλος Μυλωνάς. Να μην ξεχνιόμαστε…
*ΑΔΜΗΕ: Μετά την συμφωνία Αθήνας-Λευκωσίας για τον GSI, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου. Αποτέλεσμα; άνοδος 2,62% στα 2,35 ευρώ, με συναλλαγές 1,12 εκατ. μτχ ( ! ).
*Και ΟΛΠ όμως, με νέα άνοδο 2,94% στα 28 ευρώ. Είπαμε, αποτίμηση 700 εκατ. δηλαδή ούτε τα docks του λιμανιού της Genoa.
*CairoMezz: Ξανά άρχισαν τα όργανα. Οι εντολές αγοράς (των 150 χιλ. μτχ στα 0,388 ευρώ, στις 16.04′ της χθεσινής συνεδρίασης) μόνο fake δεν ήταν. Ένα-ένα τα mezzanines, ανάλογα με εισπραξιμότητα, απόδοση/επιστροφή στον διαχειριστή, κ.λ.π.