Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑνδρέας Σιάμισιης: Στο 1GW ο στόχος για παραγωγή «πράσινου» ρεύματος μέχρι το...

Ανδρέας Σιάμισιης: Στο 1GW ο στόχος για παραγωγή «πράσινου» ρεύματος μέχρι το 2025 – Ο προβληματισμός για τις περικοπές

«Πλώρη» για τη λειτουργία 1 GW έργων ΑΠΕ και προσθήκη περίπου €100 εκατ. στη λειτουργική κερδοφορία βάζει η HELLENiQ ENERGY με βάση όσα είπε μιλώντας στους αναλυτές χθες ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης.  

Ήδη περίπου 0,4 GW έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία τα τελευταία 3 χρόνια προσθέτοντας σχεδόν €50 εκατ. επιπλέον λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση, ενώ άλλα 0,7 GW (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW μέχρι το 2030 καθώς 5 GW έργων όλων των τεχνολογιών είναι σε διάφορα στάδια ωριμότητας.

«Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, με σωστή και προσεκτική επενδυτική στρατηγική μπορούμε να αυξήσει την παρουσία της στον κλάδο, επιτυγχάνοντας το στόχο του 1 GW σε λειτουργία στο τέλος του 2025», ανέφερε.

Παράλληλα η ΗΕ δίνει έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας καθώς διαθέτει άδειες για έργα αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης 1,75 GW.  

Οι δυσκολίες των ΑΠΕ

Παράλληλα ο CEO της ΗΕ εκτίμησε πως οι περικοπές στις ΑΠΕ δημιουργούν δυσκολίες στην εν λόγω αγορά. Γιαυτό ο Όμιλος  εστιάζει στην αποθήκευση ενέργειας με την εκκίνηση κατασκευής του πρώτου έργου αποθήκευσης ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και την προώθηση υβρδικών έργων  που συνδυάζουν πράσινη παραγωγή ενεργειας με αποθήκευση.

Σημειώνεται ότι το 25% του πρασίνου χαρτοφυλακίου που είναι σε διαφορά στάδια ωριμότητας αφορά μπαταρίες και το 10% έργα αντλησιοταμίευσης. Τα EBIDTA του τομέα των ΑΠΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 που ήταν 11 εκατ. ευρώ, όσο δε για τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε 15 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%.   

Η πορεία 

Γενικά, σε θετική ρότα αναμένεται να «πλεύσει» η HELLENiQ ENERGY και στη συνέχεια του έτους παρά την όποια επιβάρυνση τα οικονομικά μεγέθη της Helleniq Energy από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Γ’ τριμήνου 2024 με ένα ποσό περίπου €173 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό την ώρα που στα 570 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συγκρίσιμα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) α’ εξαμήνου και στα 236 εκατ. τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Helleniq Energy Holdings, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Ο CEO υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια, η τοποθέτησή της στην αγορά αλλά και το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί με διαφοροποίηση δραστηριοτήτων με έμφαση σε δράσεις πράσινης μετάβασης, αλλά και βελτίωση της αποδοτικότητας στον «παραδοσιακό» τομέα καυσίμων αποτελούν πυλώνες για τη θετική  της πορεία.

Να σημειωθεί ότι στη βάση του προγράμματος Vision 2025  υλοποιούνται πρωτοβουλίες ενεργειακού μετασχηματισμού  σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, με στόχο τη  βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της αξίας της εταιρείας.  

Ειδικότερα στον κλάδο της Διύλισης και Πετροχημικών, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και οι εργασίες για την επένδυση σε μονάδα συμπαραγωγής βιοκαυσίμων νέας γενιάς και την επέκταση του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία.

«Έχουμε ισχυρή ζήτηση στην αγορά για καύσιμα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να παρουσιάζουμε ισχυρές και υγιείς επιδόσεις. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με τις επιδόσεις μας να είναι πολύ ικανοποιητικές, αναμένουμε εξίσου ισχυρές επιδόσεις και στο υπόλοιπο του έτους. Παραδοσιακά με το που μπαίνει το φθινόπωρο η ζήτηση για diesel αυξάνεται», επεσήμανε στο conference call ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης.  

Οι εξορύξεις

Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες , όπως είπε ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η επεξεργασία και ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν να ακολουθούν εντός του 2025.

Η ΔΕΠΑ

Σε σχετική ερώτηση  επίσης σε σχέση με τις συμμετοχές της εταιρείας σε Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή, έχουν γραφτεί πολλά στον Τύπο, όταν υπάρχει κάτι νεότερο θα το μάθετε, εξετάζουμε τις επιλογές μας, στόχοι μας πάντα είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας και η διεύρυνση και ισχυροποίηση του χαρτοφυλακίου μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ