Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Αιτία γι’ αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.
Πιο αναλυτικά, κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, στην χώρα μας αναμένεται:
– Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από Βορρά πρoς Νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.
– Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με έμφαση στις Σποράδες, στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Αττική, στις Κυκλάδες, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.
– Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
– Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.
– Τέλος, σύμφωνα με το meteo, η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια.