Εξόχως ορατή στον παγκόσμιο χάρτη με τα καλύτερα οικοσυστήματα του κόσμου για startups έχει γίνει η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σημειώνοντας πως η χώρα μας, διατηρεί για το 2024 μια θέση στο παγκόσμιο “top 50” με τα κορυφαία οικοσυστήματα του κόσμου για startups. Αν και έχασε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2023, ωστόσο, το εγχώριο startup οικοσύστημα διατηρεί ορατό το στίγμα και παγιώνει τη θέση του ανάμεσα στα 50 καλύτερα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το ετήσιο “Global Startup Ecosystem Index 2024” της StartupBlink, το ελληνικό οικοσύστημα καταλαμβάνει την 49η θέση για το 2024, από την 46η το 2023, την 48η το 2022 και την 54η το 2021, σταθεροποιώντας την παρουσία της μεταξύ των 50 κορυφαίων οικοσυστημάτων του πλανήτη για τις startups.
Πρωτεύουσα κόσμου των startups για το 2024 αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, για άλλη μια χρονιά, ενώ μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ αποτελούν το “top 3” των πιο δυναμικών οικοσυστημάτων του πλανήτη. Μια θέση στη χρυσή δεκάδα κατακτούν, επίσης, ο Καναδάς στην 4η θέση, η Σιγκαπούρη στην 5η, η Σουηδία στην 6η, η Γερμανία που κατατάσσεται 7η, ενώ Γαλλία, Ολλανδία Αυστραλία και Ελβετία συμπληρώνουν το “top 10”.
Ένας από τους μεγαλύτερους νικητές του 2024 είναι η Κύπρος, καθώς πέτυχε φέτος το μεγαλύτερο άλμα στο παγκόσμιο “top 60”, ανεβαίνοντας εννέα θέσεις (45η) και ξεπερνώντας εκτός από την Ελλάδα και άλλα οικοσυστήματα, όπως αυτά της Λετονίας και της Κροατίας.
19η στη Δυτική Ευρώπη
Σε επίπεδο Δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα της Ευρώπης, στο σύνολο της Ευρώπης είναι 30η, ενώ σε επίπεδο Βαλκανίων η Αθήνα έρχεται τρίτη. Μάλιστα, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η εθνική μας εκπροσώπηση στη λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για τις startups, στη φετινή λίστα προστίθενται το Ηράκλειο και η Πάτρα.
Για το 2024, η Αθήνα κατατάσσεται στην 120η θέση ανάμεσα στις 1.000 κορυφαίες πόλεις του κόσμου (χάνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι), η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 470η (μείον πέντε θέσεις). Τα δύο new entries είναι το Ηράκλειο στην 759η θέση και η Πάτρα στην 1.181η.
“Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Επιπλέον, έχει εγγύτητα με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες θα υποστήριζαν τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας”, αναφέρουν οι συντάκτες του report, σχολιάζοντας τις ελληνικές επιδόσεις. Καταλήγουν, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι – με τις κατάλληλες δημόσιες πρωτοβουλίες – η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο περιφερειακό κόμβο για τις νεοφυείς εταιρείες.
Περί γραφειοκρατίας
Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, η πρόκληση για το ελληνικό οικοσύστημα είναι να διατηρήσει τα ταλέντα στη χώρα και παράλληλα να καλλιεργήσει μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
“Με μια βαριά γραφειοκρατία και ένα διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος, τα εκκολαπτόμενα οικοσυστήματα startup της Ελλάδας έχουν ακόμα προκλήσεις να ξεπεράσουν”, προσθέτει η ίδια ανάλυση. Αναφερόμενοι στις αγκυλώσεις, που βάζουν προσχώματα στην περαιτέρω άνοδο του νεοφυούς οικοσυστήματος στο διεθνές περιβάλλον, οι αναλυτές της Startupblink τονίζουν ότι το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον πλήττεται από τη “συντριπτική γραφειοκρατία” και το “κόστος κοινωνικής ασφάλισης”.
Στα θετικά σημεία, που εντοπίζει η έρευνα για την Ελλάδα, είναι πολιτικές, όπως η Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν πατέντες, οι εκπτώσεις σε δαπάνες, που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση.
“Συνολικά, ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Αυτή η ψηφιακή στροφή ανοίγει το δρόμο για σημαντικές βελτιώσεις στα οικοσυστήματα startup, καθώς αυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης”, τονίζει η μελέτη.