Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος, μετά και τη μακρά διαβούλευση που διενήργησε με τους παρόχους, Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να “κλειδώσει” όρος διαφάνειας στην αγορά και να καταστήσει τη διαδικασία επιλογής παρόχου από τους πολίτες – καταναλωτές πιο εύκολη, σαφή και με απουσία “ψιλών γραμμάτων”.
Τρεις κατηγορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ προκρίνει την αναγραφή στους λογαριασμούς “ταμπέλας” με τρεις κατηγορίες τιμολογίων ανάλογα με τη χρήση ή μη της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και το ύψος της επιβάρυνσης, που θα μπορεί αυτή να προκαλέσει.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σχετική σήμανση, τόσο στην προσυμβατική ενημέρωση (δηλαδή όταν ο καταναλωτής ζητά πληροφόρηση για να συνάψει συμβόλαιο), όσο και όταν ήδη “τρέχει” η σύμβαση. Έτσι, τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται σε σταθερά, κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης, και κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης. Υπήρχε, βέβαια και η πρόθεση της ΡΑΕ για καταγραφή του επιπέδου κινδύνου, ανά τύπο τιμολογίου, ωστόσο, η αντίδραση των παρόχων έχει “φρενάρει” την διαδικασία αυτή.
Μια άλλη πρόταση που εξετάζεται είναι η κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια (διατήρηση μόνο στα τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου) και η δωρεάν λήψη του λογαριασμού, ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά ή σε χαρτί, σημεία όπου οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας διαφωνούν.
Υπενθυμίζεται, ότι οι καταναλωτές έχουν εντείνει το τελευταίο τα παράπονά τους στη ΡΑΕ με αιχμή τους λογαριασμούς και τη σαφήνεια των χρεώσεων που περιλαμβάνουν. Βέβαια, οι ρήτρες που έχουν ενταχθεί, και για τις οποίες πολλοί καταναλωτές δεν είχαν επαρκή γνώση, έχει εκτοξεύσει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν, λόγω βέβαια της μετακύλισης του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους από τους προμηθευτές στη λιανική.
Τα χρέη
Πάντως ενδιαφέρον έχει το ότι η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021», που διοργανώνει για 25η χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της αύξησης των τιμών στο ρεύμα.
Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στην κρίση τιμών, καθώς και στα άμεσα, όπως τα χαρακτήρισε, αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που απειλεί, όπως είπε, να ναρκοθετήσει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης. «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε, ανάλογα τα μέτρα», τόνισε ο Υπουργός.
Ωστόσο, στο ίδιο συέδριο, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και υποστήριξε ότι αυτές δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κρίση. «Έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά και χειραγώγηση τιμών, όπως καταγγέλλει και η βιομηχανία», ανέφερε, για να σημειώσει ότι η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, όταν ανήλθε στα 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα επηρεάσει τους καταναλωτές το επόμενο δίμηνο και ζήτησε να αξιολογηθούν οι συνέπειες της νέας δομής της αγοράς (Target Model) η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποίος άφησε αιχμές για τον κλιματικό νόμο στον οποίο απέδωσε «μέτρια χαρακτηριστικά» και κατέληξε λέγοντας πως η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει την Μετάβαση και να την εγγυηθεί για όλους.