Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑκατάσχετες και αφορολόγητες οι επιδοτήσεις ρεύματος - Αρχές Ιουνίου οι πρώτες πληρωμές

Ακατάσχετες και αφορολόγητες οι επιδοτήσεις ρεύματος – Αρχές Ιουνίου οι πρώτες πληρωμές

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για το Μάιο και τον Ιούνιο διευρύνονται σημαντικά με κόστος 900 εκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί από τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης και από το φόρο στα υπέρ-έσοδα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας, κ.κ. Σταϊκούρας και Σκρέκα, οι πρώτες πληρωμές αναμένονται στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθ. Πετραλιά. “Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα με βάση αλγόριθμους” τόνισε.
Επιδοτείται αναδρομικά η αύξηση του κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσοστό επιδότησης αφορά δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ δηλαδή αφορά στο 95% των νοικοκυριών με πλαφόν έως 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Υπολογίζεται ότι το κόστος της απευθείας επιστροφής του ποσού θα είναι 280 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τον Κρατικό προϋπολογισμό.  
Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο με κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και κατά 1 έτος ενεργοποιείται ο νέος μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά παράλληλα με προσαρμογή σε μηνιαία βάση του ποσοστού επιδότησης στη λιανική αγορά, ούτως ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ