Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκίνητα: Παγίδες για το «φορομπόνους» ανακαινίσεων του 2024

Ακίνητα: Παγίδες για το «φορομπόνους» ανακαινίσεων του 2024

Μια σειρά από επιμέρους λεπτομέρειες περιορίζουν την έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 16.000 ευρώ, που προβλέπεται για όσους πραγματοποίησαν δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων το 2024.

Με βάση όσα αναφέρουν λογιστές η ΚΥΑ που εκδόθηκε στην εκπνοή του 2024 έχει κρίσιμες λεπτομέρειες που “κουρεύουν” τις ελεφρύνσεις, εάν που περιγράφεται στην ΚΥΑ αφορά μόνο στο φορολογικό έτος 2024, καθώς στην στην παράγραφο 3 της ρύθμισης υπάρχει μια γενική αναφορά ότι οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής καθορίζονται μέσω ΚΥΑ. Άρα θα απαιτηθεί και για την τρέχουσα οικονομική χρονιά νέα ΚΥΑ με αλλαγές των προϋποθέσεων κτκ;

Ειδικότερα, η κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν Α.1197/2024, που εκδόθηκε μόλις λίγες ώρες πριν την Πρωτοχρονιά, έχει τα εξής σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή. Συγκεκριμένα:

1.  Η έκπτωση επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά ιδιοκτησίας και άρα σε περιπτώσεις συνιδιοκτητών, όπως συζύγων, όπου ένας από τους δύο δεν έχει εισόδημα ή έχει χαμηλό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, το αντίστοιχο μερίδιο της έκπτωσης χάνεται, αφού δεν υπάρχει φόρος για να αφαιρεθεί. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει από 50% ιδιοκτησία σε ακίνητο πραγματοποίησε εργασίες ανακαίνισης ύψους 10.000 ευρώ. Ο σύζυγος με χαμηλό εισόδημα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την έκπτωση για το μερίδιό του, με αποτέλεσμα να χαθεί το 50% της προβλεπόμενης μείωσης φόρου.

2.   Επίσης, οι επαγγελματίες που εκτέλεσαν τις εργασίες θα έπρεπε να είχαν εκδώσει ξεχωριστά παραστατικά για κάθε συνιδιοκτήτη, αναγράφοντας το αναλογούν ποσό της δαπάνης. Ωστόσο, επειδή η απόφαση εκδόθηκε καθυστερημένα, κάτι τέτοιο δεν ήταν γνωστό το 2024, με αποτέλεσμα να εκδοθούν παραστατικά συνολικά. Αυτό αφήνει πολλούς συνιδιοκτήτες εκτός έκπτωσης, ακόμη κι αν συμμετείχαν στις δαπάνες. Για παραδειγμα, ένας ιδιοκτήτης και οι δύο συνιδιοκτήτες του πραγματοποίησαν κοινές δαπάνες αναβάθμισης ύψους 12.000 ευρώ. Οι επαγγελματίες εξέδωσαν ένα ενιαίο παραστατικό, χωρίς να αναφέρονται τα ποσοστά ιδιοκτησίας. Οι συνιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την έκπτωση που τους αναλογεί.

3.  Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψιλός κύριος και επικαρπωτής στο ακίνητο, οι επαγγελματίες θα έπρεπε να εκδώσουν ξεχωριστά παραστατικά για τον καθένα, βάσει των ποσοστών ιδιοκτησίας τους. Επειδή η σχετική διευκρίνιση έγινε γνωστή μόλις στο τέλος του έτους, πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να συμμορφωθούν. Για παραδειγμα, σε ένα ακίνητο όπου υπάρχει ψιλός κύριος και επικαρπωτής, οι επαγγελματίες εξέδωσαν παραστατικά μόνο στο όνομα του επικαρπωτή, αφήνοντας τον ψιλό κύριο εκτός φορολογικής ελάφρυνσης.

4.   Επίσης, δεν είναι σαφές αν οι δαπάνες για εργασίες μπορούν να επωφεληθούν ανεξάρτητα από την αγορά υλικών.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εκδοθεί τα παραστατικά για όσους και όσες έκαναν ανακαινίσεις ελπίζοντας σε μια έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ σε δαπάνες ανακαίνισης ακινήτων το 2024. Όπως δε αναφέρεται υποχρέωση ειδικών παραστατικών για εργασίες και υλικά, καθώς και ο επιμερισμός της έκπτωσης σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, αιφνιδίασαν τους περισσότερους. Επιπλέον, όσοι είχαν προηγουμένως επωφεληθεί από το παλαιό καθεστώς της έκπτωσης 40% βρέθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπήρξαν σαφείς οδηγίες για τον συνδυασμό των δύο μέτρων. Δεν ήταν σαφές αν οι δαπάνες που είχαν ήδη επωφεληθεί από την έκπτωση 40% μπορούσαν να συνδυαστούν με το νέο μέτρο. Η απουσία οδηγιών δημιούργησε σύγχυση για το πώς υπολογίζονται τα ανώτατα όρια των εκπτώσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ