Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑ. Φράγκου: Το κερδοφόρο τρίμηνο και ο ναυτιλιακός «γίγαντας» του 2021

Α. Φράγκου: Το κερδοφόρο τρίμηνο και ο ναυτιλιακός «γίγαντας» του 2021

Η Navios Maritime Holdings, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, ανακοίνωσε κέρδη 59,8 εκατ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2021, έναντι ζημιών 10 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τα έσοδα της ναυτιλιακής διαμορφώθηκαν στα 168,4 εκατ. δολάρια έναντι 126,15 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 η Navios Maritime εμφάνισε κέρδη 84,9 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 98,6 εκατ. το 9μηνο του 2020. Τα έσοδα ανήλθαν στα 429 εκατομμύρια δολάρια έναντι 314,3 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και CEO της Navios Holdings, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων: «Με την αναχρηματοδότηση που πέτυχε η εταιρεία θα καλύψει επιτυχώς την αποπληρωμή 614,3 εκατ. δολαρίων που αφορούν σε υποθήκες πλοίων ενώ εξασφαλίζει ρευστότητα και για την αποπληρωμή ομολογιών 155 εκατ. δολαρίων που λήγουν τον Αύγουστο του 2022. Και το πιο σημαντικό είναι ότι για το ήμισυ περίπου του χρηματοδοτικού πακέτου, πετύχαμε περίοδο χάριτος 18 μηνών».

Η μεγαλύτερη εισηγμένη της Wall Street

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2021 και πιο συγκεκριμένα πριν λίγους μήνες η Αγγελική Φράγκου προχώρησε στην συγχώνευση των Navios Maritime Partners- Navios Maritime Acquisition δημιουργώντας μια εταιρεία ναυτιλιακό κολοσσό στις ΗΠΑ.

«Η νέα εταιρεία θα είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή στο αμερικανικό χρηματιστήριο όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων της, με 15 διαφορετικούς τύπους πλοίων, στις τρεις βασικές κατηγορίες της αγοράς, εξυπηρετώντας περισσότερες από 10 end markets», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021, η Navios Partners ολοκλήρωσε τη συγχώνευση με την Navios Maritime Acquisition Corporation. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η Navios Holdings έχει ποσοστό ιδιοκτησίας 10,3% στην Navios Partners.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της νέας εταιρείας, η κα Φράγκου σημείωσε πως αποτελείται από ένα μικτό στόλο και ως εκ τούτου θα υπάρχει και η ανάλογη προσαρμογή στις διακυμάνσεις της αγοράς. Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η βελτίωση ρευστότητας και μια καλύτερη στρατηγική σε ναυλώσεις και νέες αγορές πλοίων.

Σημειώνεται πως κατά τη συγχώνευση, κάθε κοινή μετοχή της Navios Acquisition (εκτός των μετοχών της Navios Partners) ανταλλάχθηκε με 0,1275 της Navios Partners, με τους Navios Partners. Όπως αναφέρθηκε, η νέα εταιρεία διαθέτει ένα στόλο με περισσότερα από 140 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 15 εκατομμυρίων dwt. Η τρέχουσα αξία των πλοίων της εταιρείας εκτιμάται σε 4,2 δισ. δολάρια.

Ποια είναι η Αγγελική Φράγκου

Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στο νησί της Χίου στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος και προέρχεται από μια οικογένεια εφοπλιστών, με καταγωγή από τα Καρδάμυλα Χίου. Ο πατέρας της είναι ο εφοπλιστής Νικόλαος (Νικόλας) Φράγκος.

Η ίδια σπούδασε μηχανολογία στην Αμερική και εργάστηκε για κάποια χρόνια ως αναλύτρια στη Wall Street, στον εμπορικό όροφο της “Republic National Bank”. Ανέλαβε τα ηνία της Navios το 2004. Επτά χρόνια αργότερα, το 2011 το Fortune την κατέτασσε 50η στη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες του παγκόσμιου επιχειρείν.

Στα τέλη του 2020 η Lloyd’s την κατέτασσε 25η στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία. Και τώρα η Αγγελική Φράγκου ήρθε να κατακτήσει και μία κορυφή. Είναι πλέον η επικεφαλής της μεγαλύτερης – βάσει στόλου- εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στη Wall Street. Με τη συγχώνευση των Navios Maritime Parthners και Navios Maritime Acquisition δημιουργείται ένας γίγαντας με στόλο 143 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 15 εκατ. dwt και αθροιστικής αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της δεύτερης μάλιστα εκτινάχθηκε 38% στον απόηχο της είδησης.

Σε ερώτηση που είχε δεχθεί κάποτε για την παρουσία των γυναικών σε ισχυρές θέσεις της ναυτιλίας, είχε πει: «Δεν πιστεύω στο φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία. Αν σκεφτείτε ποτέ ότι εργάζεστε σε μια εταιρεία για οποιαδήποτε άλλο λόγο πέρα από την ικανότητά σας, πρέπει να φύγετε».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ