«Στην πραγματικότητα κανένα από αυτά τα κοιτάσματα δεν είναι τόσο μεγάλο που να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην περιοχή της Κύπρου, αλλά όσο ανακαλύπτεις, τόσο ενδυναμώνεται η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τα κοιτάσματα» ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Συνέδεσε όμως, την τοποθέτηση αυτή με το ποια σκέψη βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού και των Ελλήνων και των Τούρκων. «Αυτή τη στιγμή όλες οι λύσεις του Κυπριακού είναι προσαρμοσμένες σε λογικές τύπου σχεδίου Ανάν, που απερρίφθησαν από τους Ελληνοκύπριους σε ένα συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 80%. Όλες αυτές οι λύσεις βασίζονται στην αντίληψη ότι η Τουρκία έχει τον τελικό λόγο στο Κυπριακό, είναι ισχυρή χώρα, είναι ισχυρή δύναμη, οπότε όλες οι λύσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτή την αντίληψη. Σε περίπτωση που βρεθούν ικανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο νησί, αλλάζει και η αντίληψη των μεγάλων δυνάμεων. Σαφώς θα προτιμούν να ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά από μια δύσκολη στις συνεννοήσεις, προβληματική, ανάποδη Τουρκία του Ερντογάν. Επομένως, εάν βρεθεί μεγάλο κοίτασμα, αλλάζουν και οι όροι επιλύσεως του Κυπριακού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως αυτό φοβούνται οι Τούρκοι και προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα έρθουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μετά και τις επικείμενες τουρκικές εκλογές.
Εξηγώντας τι ακριβώς έχει προηγηθεί στην περιοχή ως προς την οριοθέτησή της, ο κ. Συρίγος, είπε πως το 2011 οι Τούρκοι χώρισαν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, δηλαδή ακριβώς στο όριο των χωρικών υδάτων 12 μιλίων, λέγοντας ότι ό,τι υπάρχει δυτικότερα αυτού του σημείου ανήκει στην Τουρκία. Αυτή η γραμμή νοητά κατέβαινε ως κάποιο σημείο που παρενέβαινε σε ένα πολύ μικρό τμήμα του οικοπέδου του τεμαχίου 6, γιατί το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 6 βρίσκεται ανατολικότερα αυτής της γραμμής.
«Έτσι οι Τούρκοι τυπικώς δεν μπορούν να έρθουν και να πουν, κακώς διεξάγετε έρευνες σε αυτό το τμήμα του τεμαχίου 6, γιατί ποτέ δεν το έχουν διεκδικήσει. Προσπαθώντας λοιπόν τώρα να έχουν κάποιο επιχείρημα για να παρέμβουν στη συγκεκριμένη έρευνα που γίνεται, γιατί έχουν βρεθεί τρία κοιτάσματα στην περιοχή, λένε το κάνουμε αυτό αλλά δεν το κάνουμε γιατί είναι δικά μας, το κάνουμε για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους εμείς υπερασπιζόμαστε» ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Ο «παραλογισμός» σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι ότι «οι Τούρκοι λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν κράτος, το οποίο κράτος έχει δικαιώματα στο βόρειο τμήμα του νησιού, με το οποίο υποτίθεται ότι έχουν κάνει μία οριοθέτηση το 2011 πάλι, η οποία οριοθέτηση μάλιστα είναι και εις βάρος του νησιού της Κύπρου, δηλαδή αποδίδει δύο τρίτα της περιοχής αντί για ολόκληρη την περιοχή που θα έπρεπε να πάρουν, το υπόλοιπο το παίρνει η Τουρκία».
«Είναι μια οριοθέτηση δηλαδή της Τουρκίας με τον εαυτό της που δείχνει τις αντιλήψεις της Τουρκίας. Θεωρητικώς, εκεί έπρεπε να τελειώνουν και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, διότι αυτή είναι η περιοχή που υποτίθεται έχουν, αφού είναι κράτος. Όχι, σου λένε οι Τούρκοι, βορείως έχουν δικαιώματα ως κράτος, νοτίως έχουν δικαιώματα ως κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ δηλαδή έχουν φτιάξει ένα μόρφωμα που λένε ότι είναι κράτος και υποτίθεται ένα κράτος έχει δικαιώματα μπροστά στις ακτές του, δεν έχει δικαιώματα σε ακτές που είναι νοτίως του νησιού. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί έρχονται και λένε νοτίως του νησιού, δεν έχουν δικαιώματα ως κράτος, αλλά ως κοινότητα. Πρέπει να καταλήξουν κάποια στιγμή στο τι θέλουν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τους βολεύει αυτή η αμφισημία. Και κράτος και κοινότητα» συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.’