Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑ. Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις για τις τράπεζες και θα κάνει...

Α. Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις για τις τράπεζες και θα κάνει κι άλλες

Από τις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις σε σχέση με τις τράπεζες ξεκίνησε η συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου, στο «Σκάι 100,3», με τον υπουργό Επικρατείας να θυμίζει εν πρώτοις πού ήταν το τραπεζικό σύστημα το 2019 και πού είναι σήμερα. «Παραλάβαμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο σε ποσοστό 44% του χαρτοφυλακίου του είχε κόκκινα δάνεια και δεν επιτελούσε τον ρόλο του» (χρηματοδότηση οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών). Εν τέλει, «το 2019 ήταν ένα υπερχρεωμένο τραπεζικό σύστημα», είπε ο Ά.Σκέρτσος, προχωρώντας αμέσως στις συγκρίσεις με την τρέχουσα περίοδο:

Τα τελευταία 5,5 χρόνια, επισήμανε, «έχει μειωθεί σε πολύ σημαντικό επίπεδο η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στα κόκκινα δάνεια χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης. Πλέον κινείται στο 6,5-7%, άρα έχουν πλέον τη δυνατότητα οι τράπεζες να επιτελούν τον ρόλο τους», σημείωσε και αναφέρθηκε, παρενθετικώς, και στην πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για αύξηση του συντελεστή του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των τραπεζών που δεν αξιοποιούνται.

Και, στο ερώτημα αν οι τράπεζες επιτελούν το ρόλο τους, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Όχι όσο θα θέλαμε και όσο πρέπει». Βεβαίως, συμπλήρωσε, «την περίοδο 2019 – 2024 τα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 24 δισ.». Από εκεί και πέρα, έκανε μια ακόμη επισήμανση: ότι οι τράπεζες «πρέπει να βελτιώσουν τους όρους τής δανειοδότησης με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια, επίσης να βελτιώσουν τους όρους των επιτοκίων στις καταθέσεις».

Στο θέμα του τραπεζικού ανταγωνισμού παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις, που ευνοούν τον τραπεζικό ανταγωνισμό», καθώς έχει προστεθεί πλέον ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, ανέφερε. Και εκτίμησε πως πολύ σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα της έντασης του ανταγωνισμού υπέρ του συμφέροντος και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Συνέστησε, όμως, προσοχή όταν «γίνονται πολιτικές τοποθετήσεις και προτάσεις γύρω από τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, διότι αυτό είναι συνυφασμένο άμεσα με τη σταθερότητα και την αξιοπιστία». Ειδικώς δε, για τις τραπεζικές προμήθειες, «έγιναν παρεμβάσεις και θα γίνουν και άλλες», δήλωσε.

Ενώ για τα στεγαστικά δάνεια, με αφορμή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», τόνισε πως αυτό έρχεται να συμπληρώσει την υπάρχουσα κατάσταση «με διπλάσια χρήματα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές Ιανουαρίου, για 20.000 επιπλέον δικαιούχους».

Η συνέντευξη έκλεισε με το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από φαινόμενα βίας και παραβατικότητας, αλλά και τον ψηφιακό εθισμό: «Είναι κάτι που μας απασχολεί παρά πολύ και απασχολεί κάθε ελληνικό σπίτι», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες (π.χ. ψηφιακός κόφτης σε ανηλίκους) που αναπτύσσονται σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν είναι ένα εύκολο τεχνολογικά, τεχνικά ζήτημα και για να λυθεί, απαιτείται συνεργασία κάθε κράτους με τις εταιρείες τεχνολογίας».

 Εξ άλλου, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει Οδηγία που προβλέπει τέτοιου είδους εφαρμογές, που δεν έχουν όμως ακόμη αναπτυχθεί», έκανε γνωστό με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του προβληματισμού».

Θύμισε, άλλωστε, ότι «τον Σεπτέμβριο, στην ομιλία του στον ΟΗΕ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι στους κινδύνους από τον ψηφιακό εθισμό ως προς την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας. Ο χρόνος που αναλώνεται στα κοινωνικά δίκτυα είναι υπερβολικός», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και ζήτησε από όλους, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, «να αναλάβουμε λίγο παραπάνω τις ευθύνες μας και να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τα παιδιά μας».

Ειδικά, μάλιστα, για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο Ά.Σκέρτσος επισήμανε ότι «με επιτυχία βγάλαμε τα κινητά από την εκπαιδευτική κοινότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς», προτείνοντας να γίνει το ίδιο και στα σπίτια: «Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να βάλουμε κανόνες σε οικογενειακό επίπεδο», επί παραδείγματι στο υπνοδωμάτιο αλλά και κατά τη διάρκεια της μελέτης. Με άλλα λόγια, «πριν έλθουν οι εταιρείες τεχνολογίας να δώσουν λύσεις, να κάνουμε πράγματα αυτονόητα εντός του γονεϊκού μας ρόλου», είπε κλείνοντας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ