Μεγάλες εξελίξεις έρχονται ταχέως το επόμενο διάστημα στους εναλλακτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ο κύκλος συγκέντρωσης του κλάδου λιανικής. Ενός κλάδου που αφενός είναι κατακερματισμένος, αφετέρου καλείται να δραστηριοποιηθεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το έτος που διανύουμε είναι το δυσκολότερο από τη σύσταση αυτών των εταιρειών, αλλά και το δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών για τον κλάδο συνολικά.
Την τελευταία δεκαετία «χτίστηκε» μια αγορά που – όπως έγινε και με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – «πάτησε» σε κάποιους ευνοϊκούς αρχικά όρους, στο όνομα του ανοίγματος του συγκεκριμένου τομέα, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Όμως, όπως έγινε και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που αρχικά δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολλές εταιρείες αλλά στο τέλος έμειναν ελάχιστες (συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν), έτσι – νομοτελειακά – θα γίνει και στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας.
Κατακερματισμένος κλάδος
Ο συγκεκριμένος κλάδος περιλαμβάνει συνολικά 21 εταιρείες, υπερβολικά πολλές δηλαδή για μια αγορά με το μέγεθος της ελληνικής, με περίπου 7 εκατ. μετρητές. Βεβαίως, οι εταιρείες με υπολογίσιμο (αλλά όχι κατ’ ανάγκη βιώσιμο) μερίδιο αγοράς είναι το πολύ δέκα, ενώ καμιά εταιρεία εκ των εναλλακτικών δεν έχει διψήφιο κομμάτι αγοράς, κάτι που δείχνει το πόσο κατακερματισμένη είναι.
Φυσικά, κυρίαρχη παραμένει η ΔΕΗ με μερίδιο περί το 65%, ενώ τους τελευταίους μήνες βλέπει τα ποσοστά της να ενισχύονται ακριβώς λόγω της ανασφάλειας των καταναλωτών και των ευρύτερων προβλημάτων των μικρών παρόχων, που άλλωστε δεν έχουν δική τους παραγωγική βάση.
Η συγκέντρωση στον κλάδο έχει ξεκινήσει, ασχέτως αν δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη πολλές συνεργασίες, εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας έρχονται να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό για τους εναλλακτικούς παρόχους, οπότε δε θα αργήσουν οι εξελίξεις. Η αγορά θα «κρατήσει» μόνο τα μεγάλα σχήματα και μόνο αυτούς που έχουν καθετοποιημένη λειτουργία.
Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι μεγάλα και διογκώνονται καθημερινά, με το φαύλο κύκλο να συνεχίζεται όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση στον κλάδο όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται, ειδικά μετά τις εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η κίνηση της Mytilineos με τη WATT+VOLT
Μια από τις κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου είναι και η προχθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς της WATT+VOLT από τον όμιλο Mytilineos έναντι 36 εκατ. ευρώ. Η Μytilineos βγαίνει σημαντικά ωφελημένη, καθώς ο βραχίονάς του στη λιανική, η Protergia γίνεται ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας με σημαντικά πλεονεκτήματα. Το νέο σχήμα θα διαθέτει 550.000 πελάτες και περίπου 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, μιας και η WATT+VOLT διαθέτει ήδη 85 καταστήματα.
Η νέα, ενισχυμένη Protergia, μετά την προσθήκη της WATT+VOLT θα πλασαριστεί στην 1η θέση από πλευράς πελατολογίου με ενιαίο μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, τα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ τα 16 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε μετοχές της Mytilineos. Πρόκειται για μετοχές που προέρχονται από το «καλάθι» των Ιδίων Μετοχών της εισηγμένης και θα δοθούν ως αμοιβή στους μετόχους της WATT+VOLT στην τιμή των 17 ευρώ εκάστη.