don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Έρχεται ο “ΝΕΑΡΧΟΣ”, τι θα γίνει με Elpedison, οι επαφές Τζαννετάκη, νέο limit down για Attica Bank, το “χαρτοφυλάκιο” Υγεία, οι αποδόσεις των ασφαλιστικών, οι αποφάσεις Τζερόμ, στους Δανούς η Ενέργεια και οι εκλογές στο ΕΒΕΑ

*Με πιθανότητες 65% υπέρ μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μ.β και με 35% για 25 μ.β ξεκινούσε η τελική φάση της συνεδρίασης των μελών της Fed. “Σιγή ασυρμάτου” ακόμη και στα κατά τεκμήριο καλά ενημερωμένα Μέσα. “Θα πρέπει να πάμε 15 χρόνια πίσω για να βρούμε μία τόσο αβέβαιη κατάσταση λίγο πριν τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed…”, θύμιζε ο Τζιμ Ριντ (Deutsche Bank) ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούσε χθες απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Η Fed, λοιπόν, έκανε την έκπληξη στην πολυαναμενόμενη απόφαση μείωσης των επιτοκίων ανακοινώνοντας την μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Κίνηση που αποτελεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων της, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια.

*Στα ευρωπαϊκά, σχεδόν παράλληλη η παρουσίαση της Έκθεσης Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ιταλό με την ανακοίνωση των ονομάτων Επιτρόπων από την Γερμανίδα. Δεν θα συζητήσω τον ορισμό Επιτρόπων από χώρες της Βαλτικής σε θέσεις-κλειδιά όσον αφορά στην πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες έναντι της Μόσχας. Ούτε το…ΝΑΤΟ να ήταν. Ούτε το κατά πόσον τα χαρτοφυλάκια που δόθηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία δικαιολογείται να ικανοποιούν Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη. Θα επιμείνω στον Νταν Γκιόρκεσεν, τον Δανό πολιτικό, ο οποίος αναλαμβάνει τα “ενεργειακά”. Ο τομέας που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στην χώρα του είναι κυρίως το green energy και την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, οι Δανοί είναι εξαιρετικοί και σε ότι αφορά τους traders ηλεκτρικής ενέργειας (λ.χ. Danske Commodities), ενώ όσα διαδραματίζονται στις αγορές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, με την εκρηκτική άνοδο των τιμών τα βράδια (λόγω και της μεγάλης απορρόφησης ενέργειας από την Ουκρανία, που έχει χάσει το 50% της εγχώριας παραγωγής της), αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» αυτών των traders.  Που εκμεταλλεύονται (απολύτως νόμιμα, παρά τη σκληρή κριτική που δέχονται) τις ατέλειες της δήθεν ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

*Γιατί τα αναφέρω αυτά; επειδή σε αυτόν τον Επίτροπο θα παραπέμψει η επικεφαλής της Κομισιόν τον Έλληνα πρωθυπουργό για όσα αιτιάται στο “ενεργειακό”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά αλλά και σε χώρες της Ν.Α Ευρώπης, η Γερμανίδα θα παραπέμψει στον Δανό κ.λ.π, με εννοείτε. Συν τω χρόνω και ενόσω η Αθήνα θα πιέζεται και στο “ενεργειακό” στις Βρυξέλλες θα συντηρείται το αδιέξοδο. Όσον αφορά στην Κύπρο- που της ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο “Ψάρια και Ωκεανοί”, ΟΚ ένα θέμα με την Γεωγραφία θα πρέπει να το έχουν στις Βρυξέλλες, καθώς η Κύπρος είναι στη Μεσόγειο και δη στην “καυτή” Ανατολική περιοχή της. Πάλι καλά που δεν όρισαν υπόεπίτροπο τουρκικής καταγωγής. Τέτοιο “άδειασμα” στην Λευκωσία από την Γερμανίδα, που έδωσε τη “Μεσόγειο” στην Κροατία και δημιούργησε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για ειδικού τύπου εμπορικές σχέσεις της Κοινότητας με την Τουρκία. Ας τα βλέπουν αυτά Μητσοτάκης- Χριστοδουλίδης, οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν για τον Great Sea Interconnector. Ειδάλλως…

*Γιάννης Λαβράνος, το όνομα του ξανά κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα, και μετά την υπόθεση των βομβητών.

*Είπα να περιμένω μία-δύο μέρες μπας και κάποιος Σύνδεσμος, Ένωση δώσει συνέχεια στην έκθεση του ΙΟΒΕ για το χρηματοδοτικό κόστος-ειδικά προς τις νέες- επιχειρήσεις. Σιγή ασυρμάτου, τα όσα έθιξε το Ινστιτούτο κάνουν “τζιζ” και που να ασχολούνται τώρα Σύνδεσμοι και Ενώσεις.

*Ένας μικρός χαμός με το ψηφοδέλτιο Σοφιανού για τις εκλογές στο ΕΒΕΑ- τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Είχε- δεν είχε την συγκατάθεση του Μ.Μ ο εν λόγω υποψήφιος (προερχόμενος από την Ν.Δ) αλλά απέναντι στην υποψηφιότητα Μπρατάκου αδύνατον. Είχαμε ανακοινώσεις για συμμετοχή ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων, που ανακλήθηκαν στην συνέχεια. Επιχειρηματικός παράγων, φιλικά διακείμενος στην κυβέρνηση, μας έλεγε ότι περιστατικά όπως των “11” που κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για την προστασία των δανειοληπτών από τους servicers, η εμπλοκή με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές στο ΕΒΕΑ και θα πυκνώνουν και θα γίνονται όλο και πιο στοχευμένα/αιχμηρά. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δυσχεραίνουν την κατανομή της πίττας μεταξύ των ισχυρών.

*Κι άλλο limit down για τη μετοχή της Attica Bank, νέο -17,03% στα 4,58 ευρώ. Διορθώνει 54% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας και ουδείς ασχολείται. Ούτε από την διοίκηση της τράπεζας, ούτε από τον Επόπτη. Από το 4,42% στο 8,71% το ποσοστό της Thrivest Holding, στο 50% plus μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, και αφού θα έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με 735 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα εισφέρει, ως γνωστόν, τα περισσότερα.

*CVC Capital Partners και Abu Dhabi Investment Authority συζητούν για το “χαρτοφυλάκιο” υγείας που έχει το fund στην ελληνική αγορά. Οι 2 πλευρές έχουν συνεργαστεί σε διάφορα deals, τελευταία (αρχές Αυγούστου) για την εξαγορά της Hargreaves Lansdown.

*Για τις DotSoft και WebSoft λίγο ως πολύ τα έχουμε πει, για τις wannabe EpsiloNet, Entersoft. Με συναλλαγές μερικών εκατοντάδων ευρώ διαμορφώνονται αποτιμήσεις εκατ. Στα 42,1 εκατ. η DotSoft, στα 8,9 εκατ. η WebSoft. Για την δεύτερη μου έκανε εντύπωση η προσυμφωνημένη εντολή για 50.000 τμχ στα 1,50 ευρώ (στις 11.15΄25″) αξίας 75.000 ευρώ. Μεγάλη συναλλαγή για τα δεδομένα της εταιρείας, χρηματιστής με παρέπεμψε σε αλλαγή θεματοφύλακα, δηλαδή αυτός που θα την πάει πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

*Ποιες είναι οι μόνες εισηγμένες ασφαλιστικές, σε αυτή την συγκυρία που για τον κλάδο προοιωνίζονται διψήφιες αποδόσεις; Η μία είναι η Interlife- μεσαίου μεγέθους ΑΕΓΑ με καλό ισολογισμό), η άλλη είναι υπό διαμόρφωση-μετεξέλιξη της ΚΛΜ σε Ευρώπη Holdings, κάπως έτσι.

*Από νωρίς- και πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ανακοίνωση της Motor Oil για την φωτιά της Τρίτης. Πλήρως ασφαλισμένος ο όμιλος, με μειωμένη δυναμικότητα η λειτουργία του διυλιστηρίου. Άκρως επεξηγηματική όσον αφορά ερωτήματα μας που έγιναν η Μαίρη Ψυλλάκη (ΙRO του ομίλου), από νωρίς σε επαφές με διαχειριστές ξένων funds ο Πέτρος Τζαννετάκης (Αναπληρωτής ceo) οι οποίοι και απορρόφησαν την προσφορά από τα 21,18 έως τα 21,48 ευρώ. Τελική τιμή στα 21,30 (-1,39%) με συναλλαγές 381 χιλ. μτχ.

*Ο Μιχάλης Λούης νέος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της “Ελληνικής Τράπεζας”. Eurobank holdings προχωρά η διαδικασία με την κυπριακή τράπεζα, by the book.

*Μέσα στην εβδομάδα ( ; ) – με επιφύλαξη- η συμφωνία για το εάν/πως/και πόσο θα πουληθεί/αγορασθεί το 50% της Elpedison. Τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχει φανεί εάν και ποιος προορίζεται για αγοραστής. “Σιγή ασυρμάτου” από την πηγή μας, ρευστή η κατάσταση όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

*Μπορεί η Άγκυρα να στοχοποιεί τον Νίκο Δένδια αλλά ο Κερκυραίος δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Τους πόντους του στο “δεξιό” ακροατήριο αυξάνει. Στην Γαλλία σήμερα, για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN “Νέαρχος”. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της NAVAL στη Lorient στις 14:45 (τοπική ώρα) ενώ στο κλείσιμο της επίσκεψής του θα επιθεωρήσει τις εργασίες στη φρεγάτα “ΚΙΜΩΝ”.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask