Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Έρευνα για κύκλωμα με χιλιάδες πιστοποιητικά εμβολιασμού-μαϊμού

Έρευνα για κύκλωμα με χιλιάδες πιστοποιητικά εμβολιασμού-μαϊμού

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση “εικονικοί εμβολιασμοί” του Κέντρου Υγείας Παλαμά, στην Καρδίτσα, που φαίνεται να έχουν καταχωρηθεί 40.000 εμβολιασμοί, σε μια περιοχή που οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 6.000. Ήδη ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια» στην Καρδίτσα.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, μετά από εντολή που έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το Σαββάτο. Σήμερα ο διοικητής αναμένεται να καταθέσει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα Καρδίτσας ενώ  θα προχωρήσει και σε μηνύσεις στα δεκάδες άτομα που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούσαν με αυτό.

Όσον αφορά την διοικητική υπάλληλο που φέρεται να έκανε τους εικονικούς εμβολιασμούς ήδη απομακρύνθηκε από τη θέση της και διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και της νοσηλεύτριας.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπήρχε μια διοικητική υπάλληλος, η οποία έμπαινε μέσα στο σύστημα με κωδικούς που είχε πάρει από κάποιους άλλους -και εδώ είναι το θέμα, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία- και εξέδιδε μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμών» δήλωσε ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν έγινε τυχαία η αποκάλυψη. Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν χαθεί και την αντιστοιχία μεταξύ των εικονικών εμβολιασμών και των δόσεων», υπογράμμισε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι γίνεται έρευνα και για τους ανθρώπους που πήραν στα χέρια τους τα πλαστά πιστοποιητικά. Γι’ αυτό και η πρώτη μήνυση που κατατέθηκε είναι κατά παντός υπευθύνου.

Ο κ. Σερέτης υποστήριξε ότι η υπάλληλος παραδέχθηκε την ενοχή της, ενώ η γιατρός δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί έλειπε η υπογραφή της. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν μέχρι τέλους» κατέληξε.

Τι έρευνα η Εισαγγελία

Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα  για να εξακριβώσει: Πρώτον με ποιο τρόπο απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του συστήματος εμβολιασμού η διοικητική υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Μάλιστα εκτιμάται ότι υπήρχε ένας ή πολλοί συνεργοί, αφού οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η ίδια δεν θα μπορούσε να έχει σπάσει μόνη της τους κωδικούς και να μπαίνει στο σύστημα.

Δεύτερον εάν η υπάλληλος δρούσε με οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκείνη παραχώρησε ήταν πολλά. Ήδη έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις μόνο τον Αύγουστο, γι΄ αυτό και η εισαγγελική έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον εμβόλια έγιναν σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή καταγωγής της υπαλλήλου. Έτσι, οι έρευνες εστιάζονται στη συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Ποινικές διώξεις και κατά των εικονικά εμβολιασθέντων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κορωνοϊού. Θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα προκύπτει οικονομική συναλλαγή. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες.

Έρευνα και για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης ή rapid test

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι εκτός από τους εικονικούς εμβολιασμούς, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εργαστηριακών τεστ, rapid ή PCR.

«Ασκείται πίεση στους γιατρούς για να εκδίδονται πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμών και υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που εξελίσσεται, που έχει να κάνει με τα πλαστά rapid test» ανέφερε.