Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων: Έξυπνη αυτόνομη μεταφερόμενη μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων

ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων: Έξυπνη αυτόνομη μεταφερόμενη μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων

Δρ. Βασίλης Αναλυτής, 
Γενικός Διευθυντής ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ,
Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΒΑ,MSc
 

Η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών είναι βασικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ. Η ανάκτηση υλικών συνήθως πραγματοποιείται με χειροδιαλογή σε μεγάλης κλίμακας Κέντρα Ανάκτησης Ανακυκλώσιμων Υλικών – ΚΔΑΥ (Material Recovery Facilities – MRFs) που είναι εγκατεστημένα κοντά σε αστικές περιοχές.

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική έχουν καταφέρει την αυτοματοποίηση πολλών δραστηριοτήτων των ΚΔΑΥ, ωστόσο στοχεύουν σε μεγάλους όγκους απορριμμάτων και δεν είναι οικονομικά αποδοτικές για μικρότερης κλίμακας και λιγότερο προσβάσιμες περιοχές.

Για την ανάκτηση υλικών σε απομακρυσμένα μέρη μπορούν ν’ αναπτυχθούν φορητές μονάδες κοντά στα σημεία συγκέντρωσης τους. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση για φορητές μονάδες, οι διαθέσιμες λύσεις δεν διαθέτουν έξυπνα, αυτοματοποιημένα συστήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και άλλους 7 εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπέβαλαν πρόταση στα πλαίσια του ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού προγράμματός Horizon για την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου φορητού, πλήρως ρομποτικού ΚΔΑΥ (portable, robotic MRF -prMRF) που θα αξιοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες προσανατολισμένο στην ανάκτηση υλικών μικρής κλίμακας. Το εν λόγω έργο υπό το διακριτικό τίτλο Reclaim εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του

Στα πλαίσια του έργου αξιοποιούνται ρομποτικές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων, για να διευκολυνθεί η ανάκτηση υλικών ακολουθώντας μια αποκεντρωμένη προσέγγιση.

Το RECLAIM υιοθετεί ένα αρθρωτό σύστημα ρομπότ με χρήση πολλαπλών αρπαγών για την ανάκτηση υλικών, βασισμένη σε χαμηλού κόστους Robotic Recycling Workers (RoReWos). Μια μονάδα Artificial Intelligence (AI) συνδυάζει την απεικόνιση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα, για τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση των ανακυκλώσιμων. Το αποτέλεσμα της οπτικής αναγνώρισης χρησιμοποιείται από μια ομάδα RoReWo που θα επιτυγχάνει αποτελεσματική και ακριβή ταξινόμηση των υλικών.

Μέσω του προγράμματος αποκοπούμε σε μια προσέγγιση της επιστήμης των πολιτών (citizen science) που θα αυξήσει την κοινωνική ευαισθησία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός νέου παιχνιδιού ανακύκλωσης που θα επιτρέπει και θα ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης του έργου παρέχοντας σχολιασμούς των εικόνων των απορριμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των Νευρωνικών Δικτύων αναγνώρισης των αντικειμένων.

Τρία διαφορετικά σενάρια θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητά του προτεινόμενου συστήματος και τη δυνατότητα εφαρμογής του σε ένα ευρύ φάσμα τοποθεσιών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ότι αφορά την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Σενάριο-1: Ανάκτηση υλικών από μικτά ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών.

Σενάριο-2: Καθαρισμός ρευμάτων που είναι ήδη διαχωρισμένα (προδιαλεγμένα) από τους πολίτες.

Σενάριο-3: Μεταφορά και άμεση ανάκτηση υλικών.

Η χρήση των prMRF αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά ώστε η Ευρώπη να καταστεί μη ρυπογόνος, κλιματικά ουδέτερη, βιώσιμη και παγκοσμίως ανταγωνιστική.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ