Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈξυπνες θα γίνουν 11 ελληνικές πόλεις τα επόμενα χρόνια

Έξυπνες θα γίνουν 11 ελληνικές πόλεις τα επόμενα χρόνια

«Έξυπνες» αναμένεται να γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια 11 ελληνικές πόλεις της χώρας μέσα από επενδύσεις που θα δρομολογηθούν με την αρωγή του ψηφιακού αξονα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και πρόσθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας το οποίο έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προβλεφθεί 4,6 δισ. ευρώ για 455 ψηφιακά έργα, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν 180.000 θέσεις εργασίας αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026. Το ποσοστό των κονδυλίων που κατευθύνονται στην ψηφιακή μετάβαση μάλιστα φτάνει το 23% ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο του 20% που έχει οριστεί.

Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνεται και ο σταδιακός μετασχηματισμός των ελληνικών πόλεων σε «έξυπνες» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων.

Ειδικότερα, το πρώτο σκέλος του έργου προβλέπει την μετατροπή 11 ελληνικών πόλεων σε έξυπνες έως και 31 Δεκεμβρίου 2025. Οι τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη επιλεγεί – πρόκειται για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και τα Τρίκαλα, ενώ οι υπόλοιπες επτά θα επιλεγούν βάσει προτάσεων που θα υποβάλουν οι δήμοι. Ωστόσο η επένδυση αποσκοπεί επίσης στην ανάδειξη 72 δημοτικών μοντέλων έξυπνων πόλεων για τους υπόλοιπους δήμους, με τη λογική των γενικών σχεδίων υλοποίησης.

Για την μετατροπή των προαναφερθέντων πόλεων σε έξυπνες θα υιοθετηθούν λύσεις έξυπνης πόλης οι οποίες θα τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τις πληροφορίες και τα ανοιχτά δεδομένα για τη βελτίωση των αστικών υποδομών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αλλά και για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να καταρτίσουν λεπτομερές σχέδιο υλοποίησης, μαζί με δεκαετή στρατηγική και σχέδιο δράσης για την έξυπνη πόλη, τα οποία θα συνδέονται με τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς στρατηγικούς στόχους.

Πέρα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έξυπνων λύσεων μάλιστα, προβλέπεται και μηχανισμός στήριξης για την υλοποίηση και την παρακολούθηση των επιδόσεων της πρωτοβουλίας.

Η μετάβαση των πόλεων σε πιο έξυπνες λειτουργίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών θα στηριχθεί κι από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 που αναμένεται να λάβουν οι Δήμοι για να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι ελληνικές πόλεις γίνονται όλο και πιο έξυπνες ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων. Θεσσαλία και Μεσσηνία καταγράφουν πρωτιές στην ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων (εξοικονόμηση ενέργειας κλπ) με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αφορά στην Καλαμάτα και στο πράσινο φως που έδωσε η εκεί δημοτική αρχή για την υλοποίηση μιας πρωτότυπης πρωτοβουλίας με «έξυπνα στέγαστρα» στις στάσεις τα οποία θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό καλύπτοντας μεταξύ άλλων και τηλεπικοινωνιακές ανάγκες. Για την ακρίβεια τα στέγαστρα θα περιλαμβάνουν μικρό φωτοβολταϊκό, θα ενεργειακά αυτόνομες, θα διαθέτουν φωτισμό led θα παρέχουν δυνατότητα φόρτισης smart συσκευών ενώ θα έχουν και ηλεκτρονική πινακίδα μεταβλητών μηνυμάτων led αλλά και ασύρματο εξοπλισμό δικτύου wi-fi.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Frost & Sullivan, στην μετα-Covid εποχή, οι δαπάνες για τεχνολογίες στις έξυπνες πόλεις αναμένεται να φθάσουν τα 327 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ