Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΈνας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι (πυρηνικές) απειλές Πούτιν και οι φόβοι...

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι (πυρηνικές) απειλές Πούτιν και οι φόβοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου του 2022, τα πρώτα ρωσικά τεθωρακισμένα έμπαιναν στα περίχωρα του Κιέβου, σε αυτό που πολλοί προδίκαζαν ως μια εισβολή – «αστραπή», διάρκειας μερικών εβδομάδων, ή μηνών. Οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία ήχησαν κι έκτοτε, ένα χρόνο μετά, συνεχίζουν.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», είχε δηλώσει πριν έναν χρόνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Τώρα, στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια δυνητικά ακόμη πιο καταστροφική πορεία του πολέμου καθώς η Ουκρανία περιμένει από τη Δύση άρματα μάχης και άλλα νέα όπλα, ενώ ο Πούτιν σε μια σαφή αναφορά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο διαμηνύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει την επικράτειά της.

Φόβοι για σύγκρουση Ρωσίας- ΝΑΤΟ

Οι ειδικοί σύμφωνα με το associated press προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και μάλιστα ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Αυτό που δεν φαίνεται πουθενά είναι μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι παρατηρητές βλέπουν ελάχιστες προοπτικές για συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές είναι «ασυμβίβαστες με τις τρέχουσες θέσεις τους», είπε ο Τζάστιν Μπρόνκ ανώτερος ερευνητής στο RUSI στο Λονδίνο.

Σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν «σημαντική πολιτική αναταραχή στη Ρωσία», και σε αμφισβήτηση του Πούτιν υποστήριξε ο ερευνητής.

Η επίσκεψη Μπάιντεν

Παραμονές της πρώτης επετείου από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ομόλογός του της Ρωσίας έριξαν και άλλο λάδι στη φωτιά με ομιλίες που εκφώνησαν, ο μεν Τζο Μπαίντεν από την Πολωνία, ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Κίεβο και ακολούθως στη Βαρσοβία προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία ανατολικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και έστειλε ξανά μήνυμα υπέρ της αδιάκοπης στήριξης της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του από την Πολωνία στάθηκε στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, μίλησε για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες που όμως θα αντιμετωπιστούν με πυγμή από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν είχαν ειδική σημειολογία και έγιναν μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται στη Ρωσία και απειλώντας με απάντηση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Οι αναφορές Πούτιν για «πυρηνική τριάδα»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να εστιάζει στην ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων» σε ομιλία του μια ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο από την εισβολή του στην Ουκρανία. Τα σχόλια του Πούτιν ακολουθούν την απόφασή του για αναστολή της διμερούς συνθήκης New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όπως και πριν, θα δώσουμε αυξημένη προσοχή στην ενίσχυση της πυρηνικής τριάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Η λεγόμενη «τριάδα» είναι η δυνατότητα χωρών με πυρηνικά όπλα να πραγματοποιήσουν πυρηνική επίθεση από ξηρά, θάλασσα ή αέρα.

Πρόκειται δηλαδή για τα σιλό διηπειρωτικών και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και τα ρωσικά υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αξιολογήσει κανείς την εξέλιξη του πολέμου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι κοντά στην επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων τους, οι οποίοι στην περίπτωση της Ουκρανίας περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Μόσχα αναγκάστηκε επανειλημμένα να υποχωρήσει από τις φιλοδοξίες της. Επιπλέον, οι ρωσικές απώλειες ήταν τεράστιες. Μια πρόσφατη εκτίμηση του IISS δείχνει ότι έχει χάσει το 40-50% του προπολεμικού στόλου αρμάτων της. Οι απώλειες ήταν επίσης τεράστιες, αν δεχτεί κανείς τους ισχυρισμούς την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία χάνει 2.000 στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζει στα ανατολικά. Αν και τέτοιους είδους αναφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει χαμηλότερο ποσοστό φθοράς.

Ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, αλλά υπέδειξε ότι είναι απίθανο οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές να είναι κοντά στην επίτευξη των δηλωμένων στόχων της.

Είναι μάλλον ασφαλές να πούμε, λέει ο Guardian, ότι η τρέχουσα πορεία της σύγκρουσης εξελίσσεται πολύ καλύτερα για την Ουκρανία από ό,τι για τη Ρωσία και ότι η συνεχιζόμενη εισροή νέων όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την πορεία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ