*Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στη Γερμανία. Η πρώτη Γάλλου προέδρου στην γείτονα μετά από 24 χρόνια ( ! ). Πριν 24 χρόνια ο Ζακ Σιράκ έφθανε στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γκέρχαρτ Σρέντερ. Άλλες εποχές, άλλα μεγέθη. Στο τώρα, κοινό άρθρο Μακρόν- Σολτς- στους Financial Times- στο οποίο προειδοποιούν ότι “η Ευρώπη είναι θνητή”. “Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο…”. Η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, παράλληλα με την επιτυχή προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της προσπάθειας υπέρβασης των υπαρξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Στο…πρέπει να…είμαστε, δηλαδή με ρυθμούς Βρυξελλών ΘΑ…εκτός εάν από την κάλπη της 6-9 Ιουνίου προκύψουν εντροπικές εξελίξεις.
*Memorial Day χθες στις ΗΠΑ, κλειστή η Wall Street. Στο επίκεντρο της συζήτησης των επενδυτών κι αυτή την εβδομάδα η νομισματική πολιτική, καθώς στην αγορά αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών. Από τους δείκτες στο monitoring της Federal Reserve απ’ όπου αντλούνται συμπεράσματα για την πορεία του πληθωρισμού. Την Παρασκευή οι αναλυτές πιθανολογούσαν κατά 50% πως η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 70% που είχαν τιμολογήσει πριν ένα μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch.
*Σειρά καταλυτών ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά-σχεδόν- 2 ετών, με το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, το TTF να βλέπει τα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Το έναυσμα της νέας ανόδου δόθηκε μετά τις προειδοποιήσεις της αυστριακής OMV ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις πληρωμές τους προς την Gazprom. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, της διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Αυστρία, η οποία βασίζεται στην Gazprom για πάνω από το 80% των εισαγωγών της. Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρά και η προγραμματισμένη συντήρηση σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου της Νορβηγίας, στο τέλος αυτού του μήνα ώθησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
*Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, σε αυτή την συγκυρία δημοσιεύτηκε χθες η Ετήσια Έκθεση 2023-2024 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), η οποία παρουσιάζει τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση του έργου που επιτελεί η ναυτιλία των Ελλήνων. Αναλυτικά στην Ακτή Μιαούλη και στα τραπέζια/συζητήσεις στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.
*Ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες: Οι δύο μεγάλες προκλήσεις ενώνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, του Γιώργου Αλεξάκη. Χθες, στην DeA αναφερόμασταν στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο των Βρυξελλών, τις χρονοβόρες διαδικασίες κ.λ.π. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων.
*Τουλάχιστον: Η Ελλάδα μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. «Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση του κλάδου. Πάνω από το 20% της χωρητικότητας ελέγχει η ελληνική ναυτιλία.
*Μυτιληναίος: Η Ιταλία κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη. Μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια ανακοίνωσε ο όμιλος, σε εκδήλωση στο Μιλάνο. Με συμβούλους Morgan Stanley και Citi εξετάζει το dual listing. Την στρατηγική του ανέπτυξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με δηλώσεις του στην Il Sole 24 Ore. «Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο. Επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ την εφημερίδα, νομίζω πως είναι η πρώτη φορά- φέτος- που Έλληνας επιχειρηματίας μιλά, γίνεται από τα βασικά θέματα. Γιατί Ιταλία; είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το unit με έδρα το Μιλάνο απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους, θα έχει 250 τέλος 2024 και προορίζεται να φθάσει τους 400 έως το 2026.
*Πολύς κόσμος στην χθεσινή εκδήλωση της Eurobank και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την τοποθέτηση του κεντρικού μας να κάνει αίσθηση. Βραδάκι Δευτέρας και ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν σαφής καθώς αναφέρθηκε στο λεγόμενο «κενό αποταμίευσης», με άλλα λόγια το έλλειμμα της αποταμίευσης σε σχέση με τις επενδύσεις. Αποτυπώνοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος και την υψηλή εξάρτηση της χώρας από εξωτερική χρηματοδότηση. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, με τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, ενθαρρύνοντας τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Από τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε, κράτησα το…προφανές: Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας και ενίσχυση της αποταμίευσης μέσω της ανάπτυξης της αγοράς κεφαλαίων. Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν οι διοικητές των τραπεζών είναι διατεθειμένοι να “θυσιάσουν” μέρος της κερδοφορίας αυξάνοντας τα επιτόκια καταθέσεων. Το έχω ξανά πει, αυτά δεν είναι spreads είναι το…Grand Canyon.
*Όσον αφορά στον 5ο πόλο- και εννοούν το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτιας ας βρεθεί πρώτα who pays the ferryman, δηλαδή πέραν της Thrivest που θα εισφέρει όσα έχει συμφωνήσει, θα πρέπει το Δημόσιο να βάλει 500 με 550 εκατ. για την εξυγίανση της Attica Bank. Εδώ σας θέλω, γιατί το ΤΧΣ είναι το…ευκολάκι, αλλά θα πρέπει να βρεθεί και έτερος Καππαδόκης.
*Χωρίς αυτά τα άγχη στην Optima Bank επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι είναι ο 5ος πόλος και χωρίς εισφορές επί εισφορών του Δημοσίου, του Ταμείου κ.λ.π Για αυτό και πρόσφατα παρουσίασε τον προθεσμιακό καταθετικό λογαριασμό Optima welcome, με επιτόκια μικτά ετησιοποιημένα από 2,80% -3% (8μηνης διάρκειας).
*Χθες ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, ΟΚ είχε αύξηση σε κύκλο εργασιών, ebitda, καθαρά κέρδη, απλώς ικανοποιητικά θα τα έλεγα. Είχε όμως και αύξηση λειτουργικών εξόδων (κυρίως διοίκησης) στα 6,6 εκατ από 5,9 εκατ. Μια χαρά τα έγραφε ο Δημήτρης Παφίλας (bankingnews) για αμοιβές μεγαλύτερες ενός αναπτυγμένου χρηματιστηρίου.
*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 3μηνου ο Όμιλος Motor Oil. Στην γενική συνέλευση (16/6) πιθανολογώ πως θα ανακοινωθεί και η απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ. Αύριο ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings.
*Δεν ξάφνιασε το χθεσινό 2,98% για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 14,16 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 213 χιλ. Ο νέος διευθύνων μετά τις σαρωτικές αλλαγές στα υψηλόβαθμα διοικητικά κλιμάκια φέρνει task force. Και όπως μαθαίνω από έμπειρο insider, ο Κώστας Νεμπής θα ξεκαθαρίσει σε επενδυτές/αναλυτές πως θέμα δημόσιας πρότασης ΔΕΝ υφίσταται και ότι η πολιτική χρηματικών διανομών θα γίνει λίγο πιο γαλαντόμα. Εάν προχωρήσει και η πώληση της Telekom Romania Mobile στην West Network Invest (DiGi Romania) τότε αλλάζουν-προς το καλύτερο- τα επενδυτικά δεδομένα.
*Μπορεί να διαψεύδουν αλλά παρασκηνιακά οι επαφές συνεχίζονται. Ο λόγος για CVC Capital-BCPartners-NOVA. Με ένα δισ plus ο Νίκος Σταθόπουλος θα είναι ικανοποιημένος, το ίδιο και ο Αλεξ Φωτακίδης. Θα μπει και στα telecoms η CVC; θα βγει από την υγεία; όσο την “τιμολογεί” στα 2 δισ plus δύσκολα.
*Συζητήσεις Σπύρου Λάτση- Julius Baer για την πώληση της EFG. Ο Σπύρος Λάτσης γνωρίζει-πολύ καλύτερα απ’ όλους- πως το συγκεκριμένο banking είναι σε φθίνουσα πορεία, τις business θα μπορούσε να τις κάνει και μέσω ενός διευρυμένου family office. Οι συζητήσεις- που αποκάλυψε το Reuters- αφορούσαν πώληση του συγκεκριμένου asset, OK.
*Με την συμμετοχή του στον όμιλο HelleniQ Energy- μέσω ΡΟ&ΙΗ το ερώτημα είναι τι θα κάνει. Στο 1,1 δισ ευρώ η (χρηματιστηριακή) αξία της συμμετοχής του.
*Στην Elpedison θα φύγουν οι Ιταλοί (Edison) ; και θα έρθουν οι Γάλλοι (EDF) ;
*Στα γενέθλια του Σωκράτη Κόκκαλη, και τις αμοιβές που λαμβάνει ο 85ετής πλέον (από χθες Δευτέρα) αναφερόταν ο Δημήτρης Κόκκορης (mononews). Αυτά τα θέματα μόνο από τον Δημήτρη. Κράτησα όμως και το εξής: 15 Ιουλίου 2020 η χρηματιστηριακή αξία της Intralot ήταν 12,9 εκατ, πόσο ήταν χθες; 695,9 εκατ. Πως είπατε; Όσον αφορά στην Intracom Holdings, η ρευστότητά της φθάνει τα 162,8 εκατ.
*To μεταφέρω ως έχει από την χθεσινή DeA: “…και νέο 9,98% για τη μετοχή της Doppler την Παρασκευή, στα 1,36 ευρώ. Με συναλλαγές 6.069 τμχ δηλαδή κόστος 8.250 ευρώ η αποτίμηση αυξήθηκε στα 14,416 εκατ. Όταν πρωτοαναφέρθηκε η DeA- προ μηνός- ήταν 50% φθηνότερη. Είχαμε εστιάσει σε 3 περιπτώσεις, που η αποτίμηση θα αυξηθεί επειδή έτσι πρέπει. MED, Doppler, DotSoft…” Γιατί; επειδή συνεχίζεται απτόητη η μόχλευση της αποτίμησης. Νέα υψηλά για DotSoft (8,90) και Doppler (1,36).
*Σταθερή και η ΛΑΜΨΑ, με συναλλαγές 291 τμχ άνοδος 2,78% στα 37 ευρώ.
*Noval Property, κατατοπιστική η χθεσινή εκδήλωση/ξενάγηση/ενημέρωση από τον Παναγιώτη Καπετανάκο- αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα-έναντι των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ- η εισαγωγή στο ΧΑ.
*Σήμερα, 28 Μαΐου, τα 25α γενέθλια της AEGEAN. Ακριβώς…πολλές, ασφαλείς και πιο μακρινές πτήσεις.