Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗZ. Mακρή : Τα μέτρα που πήραμε ήταν επιβεβλημένα – Άγχος και...

Z. Mακρή : Τα μέτρα που πήραμε ήταν επιβεβλημένα – Άγχος και κατάθλιψη στα παιδιά από την αλόγιστη χρήση smartphones

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή μίλησε στην ΕΡΤ ,μαζί με τον Γιώργο Γιαννόπουλο, καθηγητής Νομικής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν τα επιβεβλημένα… Θα μπορούσαμε να κάνουμε καθολική απαγόρευση, πράγμα το οποίο δεν προτάθηκε. Είναι η εύκολη λύση. Υιοθετήθηκε σε κάποιες χώρες, όχι όμως στη δική μας περίπτωση. Θεωρούμε ότι πρέπει η πολιτεία να ενημερώσει ώστε η τεχνολογία να χρησιμοποιείται με αγάπη αλλά και με όρια» σημείωσε η υφυπουργός.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, ότι «ευθύνη της Πολιτείας είναι να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επέμβουν και να απαγορεύσουν περιεχόμενο που είναι επικίνδυνο για την ηλικία του παιδιού του ψηφιακά ανηλίκου. Θεωρούμε ότι μέχρι τα 15 ένα παιδί είναι ψηφιακά ανήλικο και ευθύνη της οικογένειας είναι αυτά τα εργαλεία (pαrco.gov και Kids Wallet) στη συνέχεια να τα εφαρμόσει».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρθηκε και στο θέμα της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία λέγοντας ότι είναι ένα μέτρο το οποίο ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί.

«Σχεδόν 9 στους 10 το αποδέχονται, αλλά της εκπαιδευτικής κοινότητας το έχει αγκαλιάσει, το έχει αποδεχθεί και το εφαρμόζει» σημείωσε .

Αναφερόμενη στα social media τόνισε ότι η ενσωμάτωση μαθημάτων ή θεματικών εργαστηρίων που ενημερώνουν τους μαθητές σχετικά με την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και τα κοινωνικά μέσα είναι κρίσιμη σημειώνοντας ότι «ήδη υπάρχουν προσπάθειες για ένταξη σχετικού υλικού στο πρόγραμμα σπουδών».

Αναφορικά με τα ρυθμιστικά μέτρα και την τεχνολογία σχολίασε ότι «τα έξυπνα φίλτρα και τα συστήματα επιβεβαίωσης ηλικίας, αποτελούν μια πιθανή λύση. Παράλληλα, οι πλατφόρμες καλούνται να εφαρμόσουν μηχανισμούς που εντοπίζουν και περιορίζουν επικίνδυνο περιεχόμενο.

«Ο εντοπισμός περιεχομένου που μπορεί να προκαλέσει εθισμό ή άλλες αρνητικές συνέπειες είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να εξεταστεί πιο περιεχόμενο θεωρείται ακατάλληλο και πώς μπορεί να περιοριστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μακρή.

«Διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη χρήση των smartphones είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περιστατικά άγχους, κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και βίας» συμπλήρωσε.

Aπό την πλευρά του ο Γιώργος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, κατά την άποψή μου, είναι στη σωστή κατεύθυνση εκτιμώντας ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των παραγόντων για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

«Πρέπει να συνεργαστούν και οι πλατφόρμες και να δούμε ποιο περιεχόμενο θέλουμε και ποιο δεν θέλουμε» συμπλήρωσε ο καθηγητής Νομικής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ