Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗXρ.Ταραντίλης: Άλλο ελευθερία και άλλο ασυδοσία

Xρ.Ταραντίλης: Άλλο ελευθερία και άλλο ασυδοσία

«Το πιο σημαντικό που προσπαθούμε να πετύχουμε και να εγγυηθούμε σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα , στους καθηγητές , στους φοιτητές , στο διοικητικό προσωπικό, είναι να κερδίσει την ελευθερία του» τόνισε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υπογράμμισε ότι στόχος αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης είναι να δοθεί «η δυνατότητα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να λειτουργήσει με βάση την αποστολή της», λέγοντας ότι «υπερψηφίζοντας το παρόν σχέδιο νόμου προστατεύουμε το διακύβευμα της ποιότητας των ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, αποκαθιστώντας το πληττόμενο κύρος και προστατεύοντας την εύρυθμη λειτουργίας τους».
Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως «το πανεπιστήμιο είναι ο κορυφαίος ανθρωπιστικός θεσμός, είναι πεδίο συνάντησης ιδεών και ρευμάτων σκέψης και θα περιμέναμε μια πιο σώφρονα αντιπολίτευση για την προστασία και την αναβάθμισή του και όχι παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων» και συμπλήρωσε: «οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών των καθηγητών και της κοινωνίας και παρά την πανδημία, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις μας, οι οποίες αποτελούν και κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Και όταν η πανδημία τελειώσει θα μας βρει έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, έχοντας βέβαια αφήσει πίσω τις καταστάσεις εκείνες που μας κρατούσαν σε τέλμα».
Επισήμανε ότι «καμία ουσιαστική συζήτηση επί του νομοσχεδίου δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν ξεκαθαρίσουμε τι είδους πανεπιστήμια θέλουμε στη χώρα μας, εάν δεν συμφωνήσουμε για το ποια είναι η αποστολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση και το σύνολο της κοινωνίας, θεωρεί ότι η αποστολή του πανεπιστημίου είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η καλλιέργεια του πνεύματος, η ανάπτυξη του πολιτισμού, η έρευνα, η παραγωγή νέας γνώσης και η τεχνολογική εξέλιξη , η εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της επαγγελματικής αποκατάστασης και την κοινωνικής ανέλιξης» και διερωτήθηκε: «πως μπορεί το ελληνικό πανεπιστήμιο να αποτελέσει αυτή την αποστολή του ,όταν φοιτώντες και διδάσκοντες βιώνουν εδώ και χρόνια την υποβάθμιση, την υπόθαλψη της παραβατικότητας και τον εκφυλισμό της ίδιας της έννοιας της ανώτατης εκπαίδευσης;». Η κυβέρνηση, υποστήριξε, με το νομοσχέδιο αυτό «ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινωνίας αλλά και της κοινής λογικής» και «προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που αφορά αφενός την εισαγωγή και τη φοίτησης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και αφετέρου στην αναβάθμιση και την ασφάλεια του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος».
Δεν μπορεί , είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ , «να παραμένουμε ατάραχοι όταν χρίζονται φοιτητές, υποψήφιοι της λευκής κόλλας» ούτε να απογοητεύουμε «τα λαμπρά παιδιά, που πάσχισαν να κατακτήσουν μια θέση στην σχολή των ονείρων τους».
Αναφερόμενος στην παραβατικότητα και την ανομία στα πανεπιστήμια, ο κ. Ταραντίλης είπε πως «με λύπη, πραγματικά, παρατηρούσα επί χρόνια ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο τούς πρωτοετείς φοιτητές που ερχόντουσαν την πρώτη ημέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Να βλέπουν μπροστά τους την εκτεταμένη διακίνηση των ναρκωτικών στην οδό Αντωνιάδου ή στην οδό Μαυροματαίων , να έρχονται σε επαφή με το εκτεταμένο παραεμπόριο στην κεντρική πύλη , που δυσκολεύει ακόμα και την είσοδό τους μέσα στο πανεπιστήμιο και πραγματικά να αναρωτιούνται , “οι κόποι μας άξιζαν”; Το ίδιο αναρωτιούνται και οι συγγενείς τους , ξέρετε, των πρώην φοιτητών μας, όταν έρχονται χαρούμενοι και γελαστοί για τις τελετές αποφοίτησης των παιδιών τους και βλέπουν αυτές τις καταστάσεις. Απορία για την κατάσταση αυτή, επίσης, διατυπώνουν και οι συνάδελφοι από το εξωτερικό όταν μας επισκέπτονται στο πλαίσιο ερευνητικών συνεργασιών». Η κατάσταση αυτή, ανέφερε ο υφυπουργός, «είναι αποτυχία της Πολιτείας, όταν πρωτοετείς φοιτητές , συγγενείς και επισκέπτες αντικρίζουν αυτές τις εικόνες κυρίως στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Όταν κάθε μορφή βίας, αισθητική, λεκτική, σωματική , ψυχολογική ασκείται εντός των χώρων της ανώτατης εκπαίδευσης , τότε δεν μπορεί να μιλάμε πια για την υψηλή αποστολή του πανεπιστημίου, αλλά μόνο για μια απλή επιβίωση του θεσμού και των λειτουργών του».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου τα πανεπιστήμια να αποδοθούν όχι μόνο στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων της χώρας, αλλά εν συνόλω στην κοινωνία» με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για το οποίο προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και απλά τώρα το υλοποιεί» Κανέναν, είπε, «δεν αιφνιδίασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Η αντιπολίτευση, ανέφερε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης «εκφράζει τον φόβο για τις ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όμως αυτό που εδώ και δεκαετίες είναι ο φόβος των φοιτητών και διδασκόντων λόγω των κάθε μορφής παραβατικών και αξιόποινων δράσεων εντός των χώρων των πανεπιστημίων». Παρατήρησε πως «δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει η ίδια ευαισθησία για τους “τραμπουκισμούς” -λυπάμαι για την λέξη- που υφίστανται φοιτητές, καθηγητές και πρυτανικές Αρχές που τολμούν να εκφράσουν μη αρεστές σε συγκριμένες ομάδες απόψεις και αντιλήψεις. Η αντιπολίτευση μιλάει για διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας , όμως η ελευθερία γεννιέται σε κλίμα σεβασμού , παρρησία και όχι μέσα στο θράσος , τη βία και το φόβο. Καμία προσπάθεια από όσες έγιναν στο παρελθόν για να αποτραπούν τα φαινόμενα βίας και ανομίας , δυστυχώς δεν τελεσφόρησε» και συνέχισε: «για ποια ακαδημαϊκή ελευθερία μιλάμε λοιπόν. Μήπως συγχέουμε την έννοια της ελευθερίας με την έννοια της ασυδοσίας;»
Επίσης, απάντησε και σε δύο θέματα που του έθεσε με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχετικά με την κάλυψη από την ΕΡΤ της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και το γεύμα στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ, αλλά και γιατί ο ίδιος ως καθηγητής δεν είχε ζητήσει να γίνει έρευνα ποιος προμηθεύει (σσ. παραεμπόριο και με τα ναρκωτικά) όσους τα διακινούν έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο υφυπουργός , σχετικά με τα ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία ανέφερε ότι «για να μην μιλάμε θεωρητικά αλλά στην πράξη, σε αυτό που λέτε, η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς σας. Εάν αναζητήσετε όλα τα δελτία της ΕΡΤ θα δείτε ότι το συγκεκριμένο γεγονός στο οποίο αναφέρεστε (εν. το γεύμα του Πρωθυπουργού στο σπίτι το βουλευτή της ΝΔ) έχει, σε αναλυτικό σημείο θα έλεγα, αποδοθεί από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο (εν. απόκρυψη). Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είμαστε οι τελευταίοι που θα κάνουμε τον οποιοδήποτε επηρεασμό στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Μπορεί στο παρελθόν να υπήρχαν τέτοιες λογικές, στην δική μας κυβέρνηση δεν υπάρχει καμιά τέτοια λογική».
Σε ότι αφορά, το ερώτημα για το παραεμπόριο έξω από το ΟΠΑ, ο κ. Χρήστος Ταραντίλης είπε: «πιστέψτε με , κύριε Σκουρλέτη, δεν γίνεται μόνο εκτός του πανεπιστημίου, γίνεται και εντός του πανεπιστημίου και, ιδιαίτερα των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπήρχε μια συνεχής επιδείνωση της κατάστασης που ήταν πραγματικά θλιβερή για τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ