Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑWindEurope:"Σήμα" για ισορροπημένη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών

WindEurope:”Σήμα” για ισορροπημένη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών

Την κρισιμότητα της ισορροπημένης ανάπτυξης ανάμεσα ανάμεσα στην αιολική και φωτοβολταϊκή ισχύ που ενσωματώνεται στο ηλεκτρικό σύστημα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope GilesDickson σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες, στον Γενικό Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτη Παπασταματίου στα πλαίσια του 6ου Renewable and Storage Forum που διοργανώνει το energypress.gr, εχθές και σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Η συνέντευξη του κ. Giles Dickson άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου την δεύτερη μέρα με την Ενότητα 6 με θέμα «Οι προϋποθέσεις για μια ομαλή και παραγωγική ενεργειακή μετάβαση – Οι «δύσκολες» αποφάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ – Αποθήκευση, δίκτυα, διασυνδέσεις»

Ειδικότερα, ο Giles Dickson εξέπεμψε αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων που σήμερα αποτελούν «τροχοπέδη» για την ωρίμανση των έργων. «Ο άνεμος αποτελεί το 20%της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ευρώπη και ίσως λίγο περισσότερο στην Ελλάδα. Το 2030 θέλουμε να φτάσουμε το 35%, άρα να κατασκευάσουμε το διπλάσιο αριθμό ανεμογεννητριών», ανέφερε ο κ Dickson, σημειώνοντας ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό, αλλά δε θα καταφέρουμε να πετύχουμε ακριβώς το στόχο της ΕΕ.

«Στην εφοδιαστική αλυσίδα τα πράγματα αλλάζουν. Πέρασε μεγάλη δοκιμασία με αυξημένα κόστη και μείωση εσόδων για τους κατασκευαστές, αλλά τώρα βλέπουμε ότι ανακάμπτουν», τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η ΕΕ βοήθησε σε αυτό με το πακέτο για την αιολική ενέργεια, με μέτρα, με εγγυήσεις από την ΕΚΤ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 διαφορετικές επενδύσεις σε εργοστάσια στην Ευρώπη κατασκευής ανεμογεννητριών, καλωδίων και άλλου εξοπλισμού».

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της WindEurope, το κεντρικό μήνυμα είναι πως, αναπτύσσουμε το αιολικό δυναμικό και θα παράγουμε 22 γιγαβάτ χερσαίων και 20 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών κάθε χρόνο.

Τέλος, μιλώντας για τα υπεράκτια αιολικά, σημείωσε ότι, η ΕΕ επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη τους στη χώρα μας. «Η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ