*Η στήλη θυμάται, τότε από το Λονδίνο, το μακρινό 1995, στο Ιράκ, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών Oil-for-Food. Πωλούσαν δηλαδή οι Αμερικανοί και οι Εγγλέζοι το πετρέλαιο του Αρμπίλ και της Βασόρα φθηνά στον εαυτό τους και έδιναν τροφή για τους δύσμοιρους Ιρακινούς. Σήμερα ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο Whatever it takes -for-Oil θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
*Μελέτησα με προσοχή την ανάλυση του Εμμ. Νότη, για τον κύβο που ρίχνει η κυβέρνηση επιλέγοντας να “φουσκώσει” τα πρωτογενή ελλείμματα προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Θα περιμένω τις σημερινές ανακοινώσεις, το πακέτο που λέει ο Νίκος Ελευθερόγλου και θα σας πω αύριο την εκτίμηση μου. Και για το “παίζονται” εκλογές το φθινόπωρο.
*Ξεκίνησε χθες, συνεχίζεται σήμερα η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της FED. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση (βασικού) επιτοκίου κατά 25 μ.β. Τις 50 μ.β είχε κατά νου ο θείος Jerom, Προ Εισβολής. Το άλλοθι, που λέγαμε.
*Σταθεροί στην προσέγγιση του Follow the Money. Στα άκρα η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας, νέος “ψυχρός πόλεμος” εν όψει κ.λ.π. Την κρίση-προς ώρας- την “πληρώνει” η Ευρώπη-περισσότερο απ’ όλους- και δη η “ηπειρωτική” η “σκοτεινή ήπειρος”, (Ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας) κατά Μαρκ Μαζάουερ. Οι ΗΠΑ έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι… Wasp, η Γαλλία κατά 70% τροφοδοτείται πυρηνικά και μένουν/μένουμε όλοι οι άλλοι με το Βερολίνο να μεθοδεύει αξιοποίηση/εργαλειοποίηση και αυτής της πρωτοφανούς κρίσης επ’ ωφελεία των Γερμανικών συμφερόντων.
*Που θα μας βγάλει.
*Η επιμονή της στήλης δικαιώθηκε, σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εμ φαινόταν, σας το “φώναζε” η DeA τα τελευταία πρωϊνά. Στα 14,34 με 3,91% και συναλλαγές 283.000 τμχ. Να δούμε λίγο την κατάσταση στις ΑΠΕ, για να ξέρουμε σε τι μέγεθος αναφερόμαστε. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ολοκληρώσει-μέσα στο 2022- το τεράστιο αιολικό του Καφηρέα (330 MW), στο ίδιο διάστημα ένα ηλιακό (50 MW), ενώ αρχές του 2023 άλλο ένα αιολικό στην Ευρυτανία (67MW). Tα ΕΛΠΕ, τον Απρίλιο θα θέσουν σε λειτουργία το ηλιακό (200 MW), στη δυτ. Μακεδονία, ενώ προχωρούν και μικρότερα έργα. Η Mytilineos, στο 2022 θα λειτουργήσει ηλιακά ισχύος 140 MW και μέχρι τέλους έτους ένα 43άρι στο Μακρύνορος. Παράλληλα η ΜΕΤΚΑ “στήνει” για τρίτους (EdF) άλλα 60 MW. H ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει σε ηλιακά 30 MW, ενώ για το δεύτερο ετοιμάζονται ένα 50άρι στη Μεγαλόπολη (το έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ένα 200άρι στη δυτ. Μακεδονία (το “τρέχει” η ΜΕΤΚΑ). Συν την πληθώρα έργων ΑΠΕ, που προωθούν από Motor Oil, RF Energy μέχρι Καράτζης, Volterra κ.α. Γιατί τα αναφέρω αυτά; μα επειδή οι αποτιμήσεις των εισηγμένων που συμμετέχουν στο BigEnergyPlay είναι peanuts. ΔΕΗ, στα 2,83 δισ., Mytilineos στα 2 δισ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 1,66 δισ. Τάχουμε ξανά πει, όλοι μαζί στο 1/3 της Energias de Portugal. Απλά, δεν παίζει.
*Με διαφορά ενός χρόνου ακολουθεί ο Βασίλης Ψάλτης τον Φωκίωνα Καραβία. Πρόβλεψη για έσοδα, κερδοφορία ικανά να δώσουν μέρισμα χρήσης 2023 (διανομή 2024) για την Alpha Bank. Προηγείται η Eurobank, με στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων 2022, μέρισμα που θα διανεμηθεί Απρίλιο 2023.
*Ημέρες Viohalco X3, ξεκίνησαν χθες με την ElvalHalcor, συνεχίζονται σήμερα με Cenergy Holdings και ολοκληρώνονται αύριο με Viohalco. Οικονομικά αποτελέσματα 2021, στο επίκεντρο τέταρτο τρίμηνο, προβλέψεις για “ενεργειακό”, κόστη, πρώτες ύλες κ.λ.π. Με Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλο και Δημήτρη Κυριακόπουλο, η πρώτη πάει “σφαίρα”. Με 5,76% στα 1,798 ευρώ η μετοχή της ElvalHalcor, με 3,40% στα 3,80 ευρώ της Cenergy Holdings και με 6,11% στα 4,165 της Viohalco.
*TITAN, για να δούμε και τον όμιλο: “ενεργειακό”, κόστη, αγορά ΗΠΑ, προβλέψεις για Ελλάδα, Αίγυπτο.
*Σε 2 συνεδριάσεις το “χώσιμο” προς το τέλος της συνεδρίασης, για τη μετοχή του ΟΤΕ ήταν πανομοιότυπο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και χθες. Τι βλέπω εγώ; δεύτερος έλεγχος του 200άρηΚΜΟ. Στόχος τα 17,50 (στα 15,71 η τρέχουσα, υπολογίστε). Συν το πακέτο των 74.500 μτχ στα 16,32 ευρώ (πέρασε στις 13.46′) συνολικής αξίας 1.220.000 ευρώ. Σε “ισχυρά χέρια” ξένου.
*Στην Allwyn (πρώην Cazka) του Karel Komarek η UK National Lottery. Αντικαθιστά την Camelot.Βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ η πρώτη, συνεργάτης σε ζητήματα παροχής τεχνολογικής υποστήριξης κ.λ.π με την Intralot η δεύτερη.
*Για τα δεδομένα του ΚΕΚΡΟΠΑ, πολλά τα χθεσινά κομμάτια.
*Δρομέας, δεύτερη καλή συνεδρίαση για το “χαρτί”, στα 0,324 (3,18%). Καιρός ήταν, με την αποτίμηση στα 11,25 εκατ. η εταιρεία είναι deep value. Λίγο πιο ευέλικτο m/m θέλει.
*Σταθερός πωλητής στον ΟΛΠ. Παρά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα, το υψηλό μέρισμα ο ξένος επιμένει. Σύμφωνα με το marketscreener.com ο Piraeus Port Authority έχει ως μετόχους μειοψηφίας το-γνωστό μας- Helikon Investments με 5,38%, την Norges Bank Investment Management με 0,62%, την BlackRock Fund Advisors με 0,38% τις HC Capital, Dimensional, River & Mercatille που θα μπορούσε να είναι (δυνητικοί ) πωλητές.
*Μετά τον Πύργο Πειραιά, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και DIMAND σε ακόμη ένα project, αυτό στην Θεσσαλονίκη (σύμπλεγμα κατοικιών, γραφείων/HUB 27). Σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων, απέναντι από τις παλιές εγκαταστάσεις της FIX).
*Σε ξένο τα 2 πακέτα-προς το κλείσιμο- της Alpha Bank. Το πρώτο για 3.000.000 στα 1,0465 (στις 17.06′), το δεύτερο για 1.000.000 επίσης στα 1,0465 (στις 15.24′).
*Και ολίγη ονοματολογία:
– Νέο ανεξάρτητο μέλος (μη εκτελεστικό) στο δ.σ της Fourlis η Μαρία Γεώργαλου,
– Η Μαρία Μέλλιου αναλαμβάνει Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου,
– Στην Alpha Bank ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος, από την Πειραιώς. Αναλαμβάνει την Διεύθυνση του Personal Banking.
-Μαθαίνω, πως “τρέχει” διαγωνιστική διαδικασία (inhouse) για την θέση του ΥπόΔιευθυντή.
-Μεταξύ των επικρατέστερων δικός μας άνθρωπος. Μακάρι να αναλάβει.
*H αξιωματική αντιπολίτευση περίμενε το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ για να στήσει την κυβέρνηση στον… τοίχο: «ενώ ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια εσείς θυσιάζετε δημοσιονομικό χώρο για να καταργήσετε τον συμπληρωματικό φόρο και να ευνοήσετε τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία». Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου και την αποκάλυψη των «ψιλών γραμμάτων» θα βγάλει άσσο από το μανίκι και απέναντι σε αυτή την πολιτική κριτική που βρίσκεται προ των πυλών. Ναι μεν θυσιάζονται περίπου 350 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων ωστόσο οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ή πολυτελή ακίνητα έρχονται αντιμέτωποι όχι με μία αλλά με τρεις πρόσθετες επιβαρύνσεις.
*Πρώτον, οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 500.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα έχουν έκπτωση επί του αθροίσματος του φόρου που προκύπτει από τα επιμέρους ακίνητα αλλά θα επιβαρύνονται κιόλας με μια προσαύξηση η οποία θα φτάνει ακόμη και στο 20%. Από έκπτωση 20% σε επιβάρυνση 20% προκύπτει μια διαφορά που μπορεί να αντισταθμίζει ακόμη και πλήρως την ελάφρυνση από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Δεύτερον, θεσμοθετείται για πρώτη φορά ένας φόρος πολυτελείας ανά ακίνητο ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή που θα φτάνει έως και το 1% επί της αξίας του ακινήτου αρκεί η αξία του κάθε μεμονωμένου ακινήτου να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Υπάρχει και 3η επιβάρυνση: στα ακίνητα που βρίσκονται σε πολύ ακριβές περιοχές –με τιμή ζώνης άνω των 4500 ευρώ- ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι αυξημένος σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα. Για ένα μέτρο σε περιοχή με τιμή ζώνης πάνω από 5000 ευρώ, ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να φτάσει ακόμη και πάνω από τα 18 ευρώ καθώς εκτός από τον κύριο φόρου που διαμορφώνεται στα 16,2 ευρώ, επιβάλλεται και ο συντελεστής προσαύξησης λόγω παλαιότητας.
*Να γιατί ο ιδιοκτήτης ακινήτου μεγάλης αξίας στη Μύκονο, μπορεί να φτάσει να πληρώνει ακόμη και 600 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.