*Τρίτη (25/1)- Τετάρτη (26/1) η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει/αφομοιώσει τα επίχειρα της πολιτικής του Jerome Powell. Την ένταση στο “Ουκρανικό μέτωπο” επικαλούνται πολλοί αναλυτές-σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο για να αποδώσουν το αυξημένο volatility των αγορών, τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου κ.ο.κ. Είδα όμως και την εξής ερμηνεία: η ένταση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για προώθηση του δικού της φ/α στην Ευρώπη αντί της Ρωσίας που-ένεκα της κρίσης- είναι ακριβότερο. Ο δε Putin πολύ δύσκολα θα διακινδύνευε εισβολή, καθώς θα είχε ακόμη βαρύτερες οικονομικές συνέπειες, ενώ θα “ενταφιάζονταν” το project του Nord Stream και οι σχέσεις Μόσχας- Βερολίνου θα έμπαιναν στην κατάψυξη.
*Πως το είπε η Christine Lagarde; Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη είναι β ε β α ι ο, ότι ΔΕΝ θα επιβληθεί με τους ίδιους κανόνες στο μέλλον. Το… ξήλωμα το ξεκίνησαν οι Emmanuel Macron- Mario Draghi, εναρμονίστηκε ο Klaus Regling, το συνεχίζει η… Jean d’ Arc της Φρανκφούρτης και έπεται συνέχεια. Δεν νομίζω, πως θα αισθάνεται και πολύ βολικά ο Christian Lindner.
*Στις 957,60 ο ΓΔ, νέα υψηλά 7ετών και 8 μηνών το ΧΑΑ. Το 7,19% στις πρώτες 11 συνεδριάσεις (του 2022) είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς. Οι παλαιότεροι θα πρέπει να ανατρέξουν στο 2004 για να βρουν ανάλογο ξεκίνημα. Ενδιαφέρον, το γεγονός πως τις 13 από τις 22 χρονιές ο ΓΔ ακολούθησε την τάση των πρώτων συνεδριάσεων.
*Σε νέα ιστορικά υψηλά Byte-Profile, Βυζάντιος- Στασινόπουλος το δίδυμο της πληροφορικής, που αυτή την εβδομάδα στέλνει κόσμο στο “ταμείο”. Τα λέγαμε χθες για την “παλαιά φρουρά” του κλάδου.
*Θέμα χρόνου και συγκυρίας ήταν για να πάρουν μπροστά και οι “πετρελαϊκές” . Νέα υψηλά για Motor Oil- Ελληνικά Πετρέλαια. Το επαναλαμβάνω μετά και το σχόλιο μας το πρωί της Πέμπτης.
*Κυριαρχία της Optima Bank για το 2021, σε Παράγωγα και εταιρικά ομόλογα. Η επιτυχία έχει όνομα: Γεώργιος Τανισκίδης- Δημήτρης Κυπαρίσσης.
*Alpha Bank και Πειραιώς “σήκωσαν” χθες την αγορά.
*Το αλουμίνιο ξεπέρασε τα 3.100$. Ποιος είναι ο κατ’ αρχήν ωφελούμενος από τους εισηγμένους; Σωστά.
*Στα υπόψη, στα 14,70 με υψηλό ημέρας τα 14,90 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ. Εάν σήμερα- αρχές της επόμενης εβδομάδας “κατοχυρώσει” τα 14,90 πηγαίνει “καρφί” για τα 16,45-16,50 ευρώ.
*Τόχουν στρώσει το μαγαζί οι Γεράρδοι. Είναι εξαιρετικοί στο m/m της μετοχής οι της Eurobank Equities “τραίνο” πάει το Πλαίσιο.
*Σε αμκ η Intrakat, όπως είχε ανακοινωθεί. Να δούμε τους όρους της, στην πράξη. Στις 1.000 μτχ παίρνεις 560 και πληρώνεις 560Χ1,90= 1.064 ευρώ. Τα δικαιώματα θα είναι σε διαπραγμάτευση-για λίγες μέρες-όπως οι μετοχές, οπότε όποιος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει τις πουλά, εξ’ ου και το χθεσινό 4,95% στα 2,11 ευρώ. Για λίγες συνεδριάσεις ο επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την διακύμανση της μετοχής & του δικαιώματος συμμετοχής στη αμκ, και ανάλογα να κρίνει τι τον συμφέρει να κάνει. Να συμμετάσχει ή όχι. Πέραν αυτού όμως, η ουσία είναι ότι η πλευρά Κόκκαλη συγκεντρώνει τεράστια ρευστότητα, με όλες τις κινήσεις, πωλήσεις κ.λ.π που υλοποιεί εδώ και 1,5-2 μήνες. Να δούμε τι μπορεί να έχει στο μυαλό του.
*Με τρέχουσα αποτίμηση 30,7 εκατ. χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων, με μηδέν δανεισμό και κέρδη μετά φόρων 2,6 εκατ. η ASco αποτελεί κλασική περίπτωση deep value εισηγμένης.
*Μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως Ευστράτιος και Αναστασία Ανδρεάδη μεθοδικά και αθόρυβα έχουν δημιουργήσει ένα διαμαντάκι του κλάδου παιχνιδιών. Και ποιοτικά μάλιστα.
*Τα “μαζεύει” από την ελληνική αγορά ή επαναξιολογεί την τακτική της η Varde Partners; Το αμερικανικό fund, που επένδυσε στρατηγικά στην Lamda Malls (αποκτώντας το 31,7% έναντι 61,3 εκατ. τον Απρίλιο του 2017) αποεπενδύει. Τι θα κάνει η Lamda Development; θα αναζητήσει άλλον στρατηγικό; θα ανακτήσει το ποσοστό για να το πουλήσει αργότερα; Πάντως η Varde Partners δημοσιοποίησε επισήμως την πρόθεση της να αποχωρήσει και από την Trastor ΑΕΕΑΠ. Μέσω της WRED LLC ελέγχει το 52,07% του μ.κ με την Πειραιώς να έχει το υπόλοιπο.
*To Sazka Group/Valea Foundation διαθέτει το 47,13% του μ.κ του ΟΠΑΠ. Όμως με τον ρυθμό, που αγοράζουν ίδιες μετοχές και υλοποιούν επανεπένδυση του μερίσματος σε νέες μετοχές είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουν το 50%+1 μετοχή. Και τότε τι θα κάνουν; Δημόσια Πρόταση ή κάτι άλλο. Πάντως με την πολιτική τους οι βασικοί μέτοχοι δανείζονται για να διανέμουν μέρισμα (στους εαυτούς τους), να χρηματοδοτούν τις αγορές ιδίων, ενός Οργανισμού generator ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 130-140 εκατ. Μία εξήγηση να σχετίζεται με το ότι το 2023 αναμένεται να αποτυπωθεί η βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου Play, μετά τις ενέργειες που έγιναν για βελτιστοποίηση των VLTs.
*Διαρρέεται, πως μέσα στο Σ.Κ οι της ΕΧΑΕ θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για τον νέο CEO. Την ένσταση της-για τις υπερβολικές αμοιβές, που αποφασίσθηκαν ( ; )- τις έχει διατυπώσει η στήλη. Θα διατυπώσω ακόμη μία, και εάν μας διαβάζουν στο Μαξίμου ας το συνεκτιμήσουν. Τα ονόματα των Θ. Κυριακόπουλου και Γ. Κοντόπουλου ΔΕΝ ενθουσίασαν την αγορά (κομψά το μεταφέρω) ούτε η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Egon Zehnder πολύ-έπεισε. Λέω ΄γω τώρα, μεταφέροντας την αγωνία “παλαιών καραβανών” της αγοράς, μήπως θα ήταν καλύτερο- για το ίδιο το Χρηματιστήριο, κατ’ αρχήν- να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. ΔΕΝ μπορεί να προχωρήσει έτσι το Χρηματιστήριο, ΔΕΝ μπορεί να ανταποκριθεί στην σοβαρότητα των περιστάσεων.
*Ο πληθωρισμός φέρνει περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, καθώς αυξάνει τις τιμές, αυξάνει και τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Είναι βασικός «νόμος» της οικονομίας ο οποίος επαληθεύεται, αρκεί να μην επηρεαστεί αρνητικά η κατανάλωση κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα που «σέρνουν» τον χορό των αυξήσεων. Με τις φορολοταρίες και τα κίνητρα για την πληρωμή με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση θέλει να συλλέξει και το κάτι παραπάνω καθώς γνωρίζει ότι η υπέρβαση έναντι των στόχων ειδικά στο σκέλος των φορολογικών εσόδων δίνει… φτερά στο οικονομικό επιτελείο. Επιτρέπει τις περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών. Θεωρητικά όλα αυτά. Στην πράξη;Στην πράξη, στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν κρύψει ότι θέλουν να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ, τουλάχιστον στοχευμένα. Θέλουν επίσης να παρατείνουν τους χαμηλούς συντελεστές που επιβάλλονται σε μεταφορές, σερβιριζόμενο καφέ κλπ και μετά το τέλος Ιουνίου του 2022 που εκπνέει η «ζωή» του συγκεκριμένου προσωρινού και συνδεδεμένου με την πανδημία μέτρου. Τι λοιπόν καλύτερο από το να μπορεί να επιδείξει μέχρι τότε στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο μια «γενναία» υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα; Ο πήχης πάντως έχει ήδη μπει. Να συλλέξουμε το 2022 και για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, περισσότερα από 50 δις. ευρώ αποκλειστικά από φόρους