Ανακαλώ στην μνήμη τις ποδοσφαιρικές εικόνες της δεκαετίας του ’70 και αναρωτιέμαι. Εάν έλεγε κάποιος τότε πως για τις δύσκολες αποφάσεις των διαιτητών στο μέλλον θα υπήρχε το «σκονάκι» της τεχνολογίας σε live εξέλιξη, θα τον πίστευαν ή θα τον έστελναν σε γιατρό;
Τότε, λίγο πριν περάσει στη σφαίρα του επαγγελματισμού το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι συνθήκες των ελληνικών γηπέδων ήταν αδύνατον να επιτρέψουν τέτοια πρόοδο, ούτε κατά φαντασίαν…
Για εκείνους που θα αναρωτηθούν στις μέρες μας, πώς τα έβγαζαν πέρα οι διαιτητές, οι απαντήσεις είναι απλές. Δεν υπήρχε, όχι τηλεοπτική ανάλυση με κριτικούς διαιτησίας, αλλά ούτε καν ζωντανή μετάδοση των αγώνων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι κυριακάτικες εκπομπές των δύο κρατικών καναλιών κάλυπταν τα παιχνίδια με μία και μόνο φορητή κάμερα με κασέτα!
Προφανώς λοιπόν, οι διαιτητές ήταν οι απόλυτοι άρχοντες, με όλες τις έννοιες. Τις καλές και τις κακές. Σφύριζαν ό,τι μπορούσαν και όπως ήθελαν χωρίς πολύ σοβαρέ συνέπειες.
Οι κακές τους αποφάσεις έφταναν μέχρι το στάδιο της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης από τις αθλητικές εφημερίδες. Έως εκεί. Ριπλέϊ δεν υπήρχαν, ούτε 3G αναλύσεις…
Οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι αλήθεια πως επέτρεπαν στον κόσμο να δέχεται πιο χαλαρά τις αποφάσεις που καθόριζαν τα αποτελέσματα, τη ίδια ώρα ωστόσο επέτρεπαν σε κάποιους να κρίνουν παιχνίδια ελαφρά τη καρδία…
Για να τα λέμε όλα βέβαια, από την άλλη οι άνθρωποι με τις μαύρες στολές ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση, καθώς δεν υπήρχε καν επικοινωνία με τους βοηθούς (τέταρτος δεν υπήρχε) στη διάρκεια των ματς. Μόνο με τα μάτια καταλάβαινε ο ένας τον άλλο. Εάν τον καταλάβαινε…
Στις μέρες μας έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Η καλή ανάγνωση είναι πως χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν ξεφεύγει από τους τηλεθεατές, φιλάθλους και δημοσιογράφους ούτε το πέταγμα της μύγας! Πόσο μάλλον μία λάθος απόφαση διαιτητή.
Από την άλλη η πρόοδος που μας οδήγησε στο VAR, μοιάζει να έχει απενεργοποιήσει τους διαιτητές περισσότερο από ποτέ. Καθώς μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που το χρησιμοποιούν όταν πραγματικά τους είναι απαραίτητο, υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που το έχουν ανάγκη, φάση παρά φάση! Από ανασφάλεια.
Το ρεπορτάζ λέει πως με τη χρήση της τεχνολογίας VAR και γραμμής οφσάιντ (VOL) θα διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια στο κύπελλο, από τα προημιτελικά μέχρι και τον τελικό, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ.
Αυτή η ανακοίνωση είναι για τους περισσότερους, που έχουν συμμετοχή στη διοργάνωση, από το δικό του ρόλο ο καθένας, μεγάλη ανακούφιση!
Βρισκόμαστε επίσης στη χώρα όπου συνάδελφος που εργάζεται σε συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό μου έλεγε πως «από τη στιγμή που υπάρχει VAR, έχουμε ηρεμήσει! Ακούμε λιγότερα μπινελίκια στον αγωνιστικό χώρο…».
Δεν ξέρω εάν συμφωνώ με τις κραυγές του Πεπ Γκουαρντιόλα στο ξεκίνημα του VAR, στο αγγλικό πρωτάθλημα.
Ο κορυφαίος κόουτς υποστήριζε τότε πως οι αποφάσεις που προκύπτουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι εις βάρος της ομάδας του σκόπιμα! Κατά συνέπεια, για εκείνον, το VAR αλλοίωνε το χαρακτήρα του παιχνιδιού.
Η συζήτηση μοιάζει φιλοσοφική! Καθώς ο Γκουαρντιόλα έχει την πολυτέλεια να υφίσταται το μυαλό του τέτοιους προβληματισμούς.
Στα λημέρια μας πάντως αγαπητέ Πεπ, το δικό μας ποδόσφαιρο έχει υποστεί αλλοιώσεις αμέτρητες φορές και με ατελείωτες αφορμές, που εσύ βέβαια λογικά δεν τις φαντάζεσαι.
Επομένως για εμάς το VAR αποτελεί μεγάλο παυσίπονο…
Οι πρώτοι προημιτελικοί αγώνες γίνονται αύριο και μεθαύριο.
Τετάρτη 19/1 Παναιτωλικός – Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός – Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και Πέμπτη 20/1 Άρης – Λαμία.
Καλά παιχνίδια να έχουμε και – όπως πάντα- καλή μας τύχη και ας προσευχηθούμε στο νέο θεό του ελληνικού ποδοσφαίρου…
Διότι με την αποκρουστική γενική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα χρειάζονται στο μέλλον περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των θεατών στα γήπεδα. Θα είναι έτσι κι αλλιώς άδεια…