Η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση, που προκαλεί πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και ανεπαρκή εκπαίδευση, στοιχίζει ετησίως χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, επισημαίνει μελέτη της UNESCO, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σε έκθεση με τίτλο «Το τίμημα της αδράνειας: το ιδιωτικό, κοινωνικό και φορολογικό κόστος των παιδιών και των νέων που δεν εκπαιδεύονται», ειδικοί της UNESCO υπολογίζουν σε 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος παγκοσμίως της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της ανεπαρκούς εκπαίδευσης για το έτος 2030.
Ένας «ιλιγγιώδης» αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Ιαπωνίας μαζί, δύο από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, επισημαίνει η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ σε ανακοίνωση.
Η ίδια υπογραμμίζει τον «φαύλο κύκλο» της «υποεπένδυσης σε μια ποιοτική εκπαίδευση». «Οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι έχουν λιγότερες δεξιότητες. Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη ειδίκευση κερδίζουν λιγότερα. Οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα πληρώνουν λιγότερους φόρους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερους πόρους να επενδύσουν σε συστήματα εκπαίδευσης προσβάσιμα σε όλους», τονίζει.
Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά (128 εκατομμύρια αγόρια και 122 εκατομμύρια κορίτσια) δεν πήγαιναν σχολείο στον κόσμο το 2023, σύμφωνα με την UNESCO, και «περίπου το 70% των παιδιών σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα κείμενο γραμμένο σε απλή γλώσσα στην ηλικία των 10 ετών», σημειώνει επίσης η Αζουλάι.
Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα δεξιοτήτων αγγίζει το 94% στην υποσαχάρια Αφρική, το 88% στη Νότια Ασία και τη Δυτική Ασία, το 74% στις αραβικές χώρες ή ακόμη το 64% στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.
Αν περιοριζόταν κατά 10% ο αριθμός των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο ή έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν από 1 ως 2% ετησίως, συμπεραίνουν επίσης οι ειδικοί της UNESCO σε αυτήν την μελέτη.
«Η εκπαίδευση είναι μια στρατηγική επένδυση, μια από τις καλύτερες για τα άτομα, τις οικονομίες και τις εταιρείες εν γένει», σημειώνει η Όντρεϊ Αζουλάι.
Πέραν των οικονομικών ζητημάτων, η εκπαίδευση έχει επίσης αντίκτυπο στις πρώιμες εγκυμοσύνες, οι οποίες αυξάνονται κατά 69% μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων νεαρών κοριτσιών, καταλήγει η UNESCO.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ