Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑTτΕ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την επόμενη διετία

TτΕ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την επόμενη διετία

Αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα (από 3,0% τον Φεβρουάριο), εξαιτίας σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μειώσεις των ρυθμών πληθωρισμού σε ενέργεια, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Infation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δομικός πληθωρισμός από 4,2% τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 3,9%, υπερβαίνοντας ωστόσο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα εκείνον της ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% τον Μάρτιο από 2,3% τον Φεβρουάριο, με την μείωση αυτή να αποδίδεται στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας και τη μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Τον Μάρτιο του 2025, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, έχοντας αυξηθεί ελαφρώς από το 3% του Φεβρουαρίου. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τις μειώσεις στους επιμέρους δείκτες για την ενέργεια, τα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,9%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο, διατηρώντας όμως διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, η ετήσια έρευνα προσδοκιών καταναλωτών της ΕΚΤ (CES) κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Οι μέσες προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στο 5,9% τον Φεβρουάριο του 2025, από 5,1% τον Ιανουάριο, ενώ στην ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές στο 2,6%.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό μειώθηκε στο 4,1% από 4,4%, ενώ στην ευρωζώνη περιορίστηκε στο 1,6%. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες (σε βάθος τριετίας) στην Ελλάδα αυξήθηκαν επίσης στο 5,9%, παραμένοντας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,4%).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η πίεση στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης παρουσιάζει σταδιακή αποκλιμάκωση, γεγονός που συνδέεται και με την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των αμοιβών ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, οι οποίες πλησιάζουν πλέον τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο δείκτης PMI για τις τιμές εισροών στην Ελλάδα τον Μάρτιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών και μεταφορών. Οι επιχειρήσεις μετέφεραν το υψηλό κόστος στους καταναλωτές, προχωρώντας σε επιτάχυνση των αυξήσεων στις τιμές πώλησης. Οι προπορευόμενοι δείκτες τιμών για τον Μάρτιο υποδηλώνουν αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, σε μία περίοδο όπου οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών περιορίζονται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ