don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Triple witching, Eldorado Gold, Λαγκάρντ και Στουρνάρας, η θεαματική αύξηση των ΣΜΕ, το “γύρισμα” της Εθνικής, από βδομάδα η Metlen, η Snappi της Πειραιώς, “σταγόνα-σταγόνα” και τι βλέπει ο Federico Riggio

*Τέλος, χρηματιστηριακό, εβδομάδας με triple witching, νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό και άλμα στην Wall Street με ώθηση από τους κλάδους ημιαγωγών και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Να σταθώ λίγο παραπάνω στον χρυσό, με την τιμή του ήδη στο συν 30% από την αρχή του έτους. Ούτε για…πόλεμο, να πήγαινε η ανθρωπότητα. Ενόψει ανακοίνωσης νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, ιδίως σε ότι αφορά τα αιτήματα επιδομάτων ανεργίας, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα, οι traders παρακολουθούν την προεκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, που αφενός εξελίσσεται σε ντέρμπι και αφετέρου ενισχύει τη ζήτηση για το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο. Οι τιμές των ράβδων χρυσού σκαρφάλωσαν πάνω από 0,5%, φτάνοντας τα 2.695,50 δολάρια η ουγκιά και ξεπερνώντας το πικ του περασμένου μήνα. Αναλυτές εκτιμούν πως, η άνοδος θα συνεχιστεί ανεξάρτητα με το ποιος/α θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

*Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε πρόσφατη ενημέρωση της Eldorado Gold πως, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε 3η μεγαλύτερη δύναμη-χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Πλέον, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει ετησίως περίπου 470 χιλιάδες τόνους με στόχο να πάει στους 650 χιλιάδες τόνους έως το 2026. Επίσης, παράγεται συμπυκνωμένος χρυσός, άργυρος, μόλυβδος και ψευδάργυρος, ενώ ετησίως καλύπτονται 35 χιλιόμετρα εξόρυξης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού. Περίεργος τι θα βγει, εν τέλει, απ’ όλο αυτό.

*Στο μεταξύ η ΕΚΤ επιβεβαίωσε το consensus των αναλυτών, για ακόμη μία μείωση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. Τρίτη για το 2024, δεύτερη συνεχόμενη- για πρώτη φορά- από τον Δεκέμβριο 2011. Για πρώτη φορά έγινε τόσο εκτενής ανάλυση/αναφορά για την δραματική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για πρώτη φορά ειπώθηκε τόσο συχνά η λέξη ανάπτυξη. Περίεργος τι θα βγει, εν τέλει, απ΄όλα αυτά. Θα περιμένω να δω και τις αποφάσεις στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, στις 13 Νοεμβρίου (non monetary) και στις 12 Δεκεμβρίου (monetary policy). Στην περίπτωση που το δ.σ προχωρήσει σε ακόμη μία μείωση (4η για φέτος)- συνολικά 100 μ.β/δηλαδή στο 3% το βασικό- θα επιβεβαιωθεί πλήρως ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρόβλεψη του. Η DeA προφανώς και ακούει διάφορά για την προεδρολογία κ.λ.π, ωστόσο δεν θα μπει στον πειρασμό να εμπλακεί σε σεναριολογία για τον Δκτή της Τραπέζης της Ελλάδος. 

*Έκανε αίσθηση το δημοσίευμα (radar) για τη δημιουργία επιπλέον θέσης-διευθύνοντος συμβούλου- στην διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αναφορές σε βασικές υποψηφιότητες των Αναστασίας Σακελλαρίου και Ηλία Ξηρουχάκη. Άποψη πολύπειρου παράγοντα του κλάδου πως, η επιπλέον θέση του ceo στην ΕΕΤ δεν χρειαζόταν, ενώ Σακελλαρίου, Ξηρουχάκης έχουν ευνοηθεί πολλαπλώς. Η DeA απλώς μεταφέρει απόψεις ανθρώπων με… καρύδια και στην τραπεζική και έχουν κάνει χιλιόμετρα δίχως “πλάτες τρίτων”. Ειδικότερα, όσοι ενθυμούνται πως επί Σακελλαρίου πρόλαβε να μην λειτουργήσει καν η Praxia Bank, απλά μειδιούν…

*Επανέρχομαι στα της ΕΚΤ και την Λαγκάρντ. Τι είπε η Γαλλίδα, πως δεν βλέπει ύφεση στην ευρωζώνη και ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει και πάλι. Υποθέτω ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει κατά νου τον κίνδυνο νέας επιβάρυνσης των τιμών ενέργειας-όταν από 31/12/2024 θα σταματήσει η transit μεταφορά ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Ακριβότερο ενεργειακό κόστος σημαίνει υψηλότερος πληθωρισμός.

*Σήμερα λήγει η 3πλή σειρά στην αγορά Παραγώγων. Χθες ήταν η υπέρ πανσέληνος- ή το γνωστό και ως φεγγάρι του κυνηγού- σήμερα ο τριπλός χορός των “μαγισσών” στα Παράγωγα. Θεαματική αύξηση χθες των ΣΜΕ, στα 1.384 με premium 0,69% στην τρέχουσα σειρά και άλλα 1.456 επίσης με premium 0,76% στην επόμενη. Στα επί μέρους ΣΜΕ μετοχών: 3.117 στην Alpha Bank με premium 1,32%, 1.054 με 2,03% στην Εθνική, 3.190 με 0,99% στην Eurobank και 2.295 ΣΜΕ στην Πειραιώς, δίχως μεταβολή.

*Διακριτή αύξηση αξίας συναλλαγών χθες-στα 116,5 εκατ. ευρώ- από 91,5 εκατ. την Τετάρτη. Προσυμφωνημένες εντολές 24,1 εκατ. και το πρωτοφανές ποσό των 53 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές. Εθνική στα 7,518 ευρώ, με “γύρισμα” 2,20% και συναλλαγές 4,22 εκατ. τμχ. Αυτό και εάν ήταν, το χθεσινό από τα 7,338 στην αρχή της συνεδρίασης. Κυρίαρχος ο Παύλος Μυλωνάς, βλέπω να το χάνουν το στοίχημα κάποιοι βιαστικοί.

*Αποθεωτικά τα δημοσιεύματα για την Ελένη Βρεττού. Ποια Τζάνετ Γέλεν, ποια Κριστίν Λαγκάρντ. Είπαμε guys, με μέτρο. Πάντως, στις 24 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η αμκ, στις 31 του μηνός η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της “νέας Attica Bank”.

*Την προσεχή εβδομάδα η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου από την διοίκηση της Metlen. Παράδοση πλέον να “ανοίγει την αυλαία”. Όπως και ένα σωρό άλλοι να στριμώχνονται να τα ανακοινώσουν ακριβώς την τελευταία ημέρα της περιόδου. H Metlen προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 500 εκατ. ευρώ (λήξης τέλος Δεκεμβρίου 2024).

*Τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Gen Z και των Millennials με προϊόντα που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προσιτό κόστος και χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και ασφάλεια έρχεται να καλύψει η νέα ψηφιακή τράπεζα Snappi που δημιούργησε η Πειραιώς, σε συνεργασία με τη Natech. Σε 9 μήνες, σύμφωνα με τον Βασίλη Κουτεντάκη- Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Πειραιώς- σύμφωνα με δηλώσεις του χθες στο MasterCard Innovation Forum 2024.

*Λογικά, μετά και τη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων. Ήδη 2 εισηγμένες και 1 εκτός- από το shipping- έχουν προχωρήσει σημαντικά την σχετική διαδικασία.

*Διορατικοί επενδυτές με επιμονή/υπομονή συλλέκτη συνεχίζουν να γεμίζουν το χαρτοφυλάκιο τους…σταγόνα-σταγόνα με μετοχές επιχειρήσεων ύδρευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων. Η μικρή- και πιο μαζεμένη- ΕΥΑΘ και η Unibios/ex Βιοσώλ συλλέγονται για τις άνυδρες περιόδους των αγορών.

*Σταθερός αγοραστής το Helicom (Investments) στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Τι βλέπει ο Federico Riggio στις διασυνδέσεις (ηλεκτρικής ενέργειας) δεν χρειάζεται και πολύ πληροφόρηση.

*Μόλις 2 μετοχές, όλες κι όλες είχαν αλλάξει χέρια στην DotSoft σε νέα ιστορικά υψηλά, μέχρι που στο “κλείσιμο” η τιμή “έγραψε” 14,80 (χαμηλό ημέρας) με εκτίναξη συναλλαγών στις 115 χιλ. τμχ.

*Στα 6,17 ευρώ, με 1,98% και 59,3 χιλ. τμχ η μετοχή της Ideal Holdings. Πριν τις Εορτές τα δώρα από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

*Αυτά, για την ώρα. Καλό Σ.Κ, όπως το θέλετε, επιτέλους με φθινοπωρινό καιρό. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask