Θα κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο με σημαντική διασπορά 26,5%, δραστηριοποιείται στον ξεχωριστό τομέα της ανάπτυξης μόνο εμπορικών πάρκων και κέντρων logistics, έχει εξαιρετικούς δείκτες αξίας και χαρτοφυλακίου, ενώ δραστηριοποιείται σε τρεις χώρες.
Ο λόγος για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, τη θυγατρική της Fourlis Συμμετοχών η οποία ετοιμάζεται να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου θα γίνει η δημόσια προσφορά, ενώ το τεμπούτο στο ταμπλό θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Φεβρουάριο του ‘19, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κλάδο των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Πέραν του ομίλου Fourlis που έχει την πλειοψηφία, στην εταιρεία έχει επενδύσει η οικογένεια Βασιλάκη (Aegean) μέσω της Autohellas (11,9%), ενώ πρόσφατα η κα Μ. Λάτση, μέσω του Latsco Hellenic Holdings απέκτησε ποσοστό 4,2% έναντι 8 εκατ. ευρώ.
Μετά την δημόσια εγγραφή o όμιλος Fourlis θα περιορίσει το ποσοστό του στο 63,78%, η Autohellas στο 9,73% και το Latsco Holdings στο 3,12%, το 23,37% θα αποκτήσουν νέοι μέτοχοι, με την συνολική ελεύθερη διασπορά να ανέρχεται σε 26,49%. Στόχος είναι από την εισαγωγή η άντληση 62 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως ελέχθη χθες, δεν θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τρύπες σε δανεισμό ή υποστήριξη παλαιότερων projects, αλλά θα υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη με νέα έργα.
Διασπορά και διανομή κερδών
Μια ειδοποιός διαφορά της Trader Estate σε σχέση με τις άλλες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, θα είναι η μεγάλη διασπορά που θα έχει, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Φουρλής, η εταιρεία θα μπει με το μεγαλύτερο free float στον κλάδο, περίπου στο 26-27%, ενώ δεσμεύτηκε πως μέσα σε δύο χρόνια από την εισαγωγή, οι βασικοί μέτοχοι θα έχουν περιορίσει το μερίδιό τους στο 50%, αυξάνοντας περαιτέρω τη διασπορά που στόχος είναι μέσα στη διετία να φτάσει στο 40%.
Επίσης δεσμεύτηκε για διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο (προμέρισμα και κανονικό), ενώ τόνισε πως «παρ’ ότι έχουμε την υποχρέωση να διανέμουμε το 50% των κερδών, εμείς έχουμε λάβει τη στρατηγική απόφαση να διανέμουμε το 80% έως 90% των κερδών μας». Ο περιορισμός του ποσοστού θα γίνει μέσω placement εντός της διετίας και μετά την πάροδο του 1ου εξαμήνου όπου υπάρχει η δέσμευση διακράτησης των μετοχών.
Με σημαντικό discount η εισαγωγή
Όπως τόνισε ο κ. Φουρλής η μετοχή θα μπει σε σημαντικό discount στο χρηματιστήριο, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική. Τονίστηκε πως η αποτίμηση και το «ζύγισμα» έγινε πριν η εταιρεία αποκτήσει το Smart Park από τη Reds πρόσφατα έναντι 110 εκατ. ευρώ (το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου), ενώ η αξία του αποτιμήθηκε σε 127 εκατομμύρια.
Όπως διευκρινίστηκε από τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ, αυτή η υπεραξία των 17 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξήσει την καθαρή θέση της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως η αξία της μετοχής θα διαμορφωθεί σε περίπου 2,7 ευρώ ανά μετοχή από 2,49 που είναι τώρα. Με δεδομένο ότι η ανώτατη τιμή εισαγωγής ορίστηκε σε 2,13 ευρώ, το discount με το οποίο θα εισαχθεί η μετοχή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο φτάνει στην πραγματικότητα το 21%.
Το επενδυτικό πλάνο
Το μεσοπρόθεσμο πλάνο της Trade Estates περιλαμβάνει την αποπεράτωση έργων ύψους 180 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας έως 700 εκατ. έως το 2027. Μέχρι στιγμής, τα έσοδα προέρχονται κατά 85% από εμπορικά πάρκα και κατά 15% από logistics, ενώ το 75% των μισθωμάτων προέρχεται από ακίνητα στην Ελλάδα.
Τα σχέδια στο εξής θέλουν την ανάπτυξη τεσσάρων νέων έργων εκ των οποίων τα τρία είναι retail parks. Το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα είναι έργο 27 εκατ., ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, και θα φιλοξενεί το ΙΚΕΑ της πόλης και έως εφτά λιανέμπορους και θα ανοίξει τις πόρτες του έως τις αρχές του 2025, ταυτόχρονα με το retail park της Κρήτης, επένδυση 21 εκατ.
Το σημαντικότερα από τα έργα που δρομολογεί είναι η επένδυση 70 εκατ. ευρώ για το retail park του Ελληνικού, στο οποίο θα στεγαστούν έως εννέα επιπλέον καταστήματα και θα ανοίξει τις πόρτες του στα μέσα του 2027. Επίσης, στο μακροπρόθεσμο πλάνο είναι η ανάπτυξη μικρότερων εμπορικών πάρκων σε πόλεις των 20.000-25.000 κατοίκων, στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει η εταιρεία προς το τέλος της δεκαετίας, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε τουλάχιστον 20 πόλεις της χώρας μας.
Τα εμπορικά πάρκα εξάλλου συνιστούν τον βασικό προσανατολισμό της Trade Estates, με τους χώρους logistics να συνεισφέρουν έως 25% των εσόδων της. Σημειώνεται ότι η Trade Estates διαθέτει τρία κέντρα logistics, σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Ελευσίνα, με τα δύο πρώτα να εξυπηρετούν την τροφοδοσία και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων IKEA και Intersport σε Ελλάδα και εξωτερικό, και το τρίτο να καλύπτει τις ανάγκες των 100 περίπου καταστημάτων της αλυσίδας Κωτσόβολος.
Το Florida και το Smart Park
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, κ. Δημήτρης Παπούλης υπογράμμισε την εξαιρετική πορεία των πάρκων Florida στην Θεσσαλονίκη και Smart Park στα Σπάτα, στα οποία η πληρότητα βρίσκεται σήμερα στο 100%, ενώ στο σύνολο των αναπτύξεων που η εταιρεία ελέγχει, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 98,2%, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την πολιτική διανομής μερίσματος στους μετόχους.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος διάρκειας μίσθωσης στα εμπορικά πάρκα της Trade Estates κυμαίνεται στα 12,2 χρόνια, ενώ ο δείκτης Net Loan To Value βρίσκεται στο 36,1%, την στιγμή που μία υγιής επίδοση στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Ο κ. Παπούλης υπογράμμισε ότι το Smart Park στα Σπάτα Αττικής είναι το πρώτο και μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ. και παρουσιάζει αξιοζήλευτες επιδόσεις, υποδεχόμενο 6,1 επισκέπτες το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 14% συγκριτικά με το 2019, ενώ φέτος στο εννεάμηνο ο αριθμός αυτός καταγράφει αύξηση κατά 18% συγκριτικά με πέρσι.