don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Too high for too long (Κριστίν), λιγότερο και πιο κοστοβόρο το χρήμα (Λάκων), η αντιπαράθεση Ρώμης-Φρανκφούρτης, σήμερα η Moody’s, η εκδίκαση της Folli Follie, η θέση Φλωρίδη για ακαταδίωκτο και περί UFO ο λόγος

*Too high for too long, ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η απάντηση της επικεφαλής της ΕΚΤ μετά την ανακοίνωση της 10ης αύξησης επιτοκίων. Από την εκτίμηση της ιδίας πως, ο πληθωρισμός θα είναι διαχειρίσιμος και προσωρινός, σχεδόν 2 χρόνια πριν. Για να μην ξεχνιόμαστε. Στο 4,50% το βασικό επιτόκιο, με ανάπτυξη 0,7% και πληθωρισμό 5,6% κάτι δεν γίνεται σωστά. Δοκιμάζοντας τις αντοχές της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και θα θυμίσω (επίσης) παλαιότερη δήλωση της Γαλλίδας ότι, δεν θα διστάσει να θυσιάσει την ανάπτυξη (της ευρωζώνης) προκειμένου να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός που θα ήταν διαχειρίσμος και προσωρινός αλλά τελικά είναι too high for too long.

*Για να προτρέπει ο Jamie Dimon τους επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους να προσφύγουν τώρα σε IPOs γιατί “αύριο” το χρήμα θα είναι λιγότερο και θα κοστίζει περισσότερο, να ετοιμαζόμαστε για ένα 2024 σε ρυθμούς hard rock. Θυμίζοντας ότι, είναι έτος προεδρικών στις ΗΠΑ και ευρω-εκλογών στην Ευρώπη.

*Με χιλιάδες να συρρέουν στην Λαμπεντούσα και το Βερολίνο να κωφεύει την βλέπω την Τζόρτζια στον Κυρινάλιο Λόφο.

*Ανοιχτή πλέον η αντιπαράθεση Ρώμης-Φρανκφούρτης για τα θέματα της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών και την δυνατότητα των “κόκκινων” δανειοληπτών να (επαν)αγοράζουν τα δάνεια-απ’ ευθείας- από τους servicers. Η Φρανκφούρτη προειδοποίησε, η Ρώμη ένα βήμα πριν κινηθεί μονομερώς και η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (προσ)καλεί τον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει ενεργό ρόλο στα της Ευρώπης. Την ίδια ώρα η Κλώντια Μπουχ από την Bundesbank στην προεδρεία του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο απερχόμενος Αντρέα Ενρια- Ιταλός γαρ έδειχνε κατανόηση στις ιδιαιτερότητες των Νοτίων-. Με “βαρύ βιογραφικό” μεν η Γερμανίδα, πλην όμως μία συγκρατημένη επιφυλακτικότητα την έχουν-ήδη- οι επικεφαλής τραπεζών του Νότου.

*Σήμερα βαθμολογεί η Moody’s, με τον φειδωλό οίκο αξιολόγησης να έχει αναβαθμίσει την προοπτική για την ελληνική οικονομία από “σταθερή” σε “θετική” (την Άνοιξη) αλλά να επιμένει στο Ba3 για 3 χρόνια. Η DeA έχει ξεκάθαρη θέση και μία κλίμακα πάνω να δώσει ο “βαρύς” οίκος, ναι μεν δεν θα είναι το investment grade, αλλά θα δίνει σήμα στην Standard & Poor’s να ακολουθήσει την DBRS, στην αξιολόγηση της 20ης Οκτωβρίου. Βρήκα πολύ σωστή την συλλογιστική του Βασίλη Γούλα για το πως θα αντιδράσουν Moody’s, S&P και Fitch μετά το “χτύπημα” του Daniel. Θα τα αναπτύξει η στήλη, σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα.

*Ομαλά ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της Folli Follie, με παρόντες στο εδώλιο τα τρία κατηγορούμενα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη. Με την έναρξη της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας έδειξε την πρόθεσή της να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη. Όταν ένας εκ των συνηγόρων είπε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να γίνει γρήγορα, η πρόεδρος απευθύνθηκε στην υπεράσπιση αλλά και στην πολιτική αγωγή λέγοντας: «Δεν μας ενδιαφέρει να τελειώνει η δίκη γρήγορα αλλά να ερευνηθεί ουσιωδώς η υπόθεση. Θα παρακαλούσα όλους σας, κατά τις τοποθετήσεις σας, να μην ακουστούν δύο φράσεις σε αυτό το δικαστήριο. “Γρήγορη δίκη” και “για να μην κουράσω το δικαστήριο”». Η Folli Follie Group, όπως αναμενόταν, δήλωσε και σε αυτό το δικαστήριο παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ωστόσο, θα κριθεί σε επόμενες συνεδριάσεις εάν το αίτημά της θα γίνει δεκτό. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη δίκη, η εταιρεία, μετά από ένσταση της υπεράσπισης, είχε αποβληθεί από την εκδίκαση της υπόθεσης.

*Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση Φλωρίδη για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας των τραπεζιτών. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος απέρριψε μεν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυλίας των τραπεζιτών, αλλά επανέλαβε ότι συμφωνεί με αυτή την κίνηση και δεσμεύθηκε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Θυμίζω ( Ι ) πως ο Γιώργος Φλωρίδης είχε προκαλέσει την πρώτη ενδοκυβερνητική «ταραχή» (αρχές Ιουλίου), στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, λέγοντας, από το βήμα της Βουλής, επί λέξει: «Η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ’ έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτά θα τα επαναφέρω, μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα το κάνουμε». Θυμίζω (ΙΙ) πως σύμφωνα με-τότε- ρεπορτάζ της DeA επιβεβαιωνόταν ότι είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση παρά τις συστάσεις-είχε λεχθεί- ότι δέχθηκε από το Μαξίμου. Για το τελευταίο (Μαξίμου) θα παραπέμψω στο Queen’s Gambit (Netflix) και χωρίς να γνωρίζω εάν ο πρωθυπουργός είναι γνώστης του σκακιού θα θυμίσω μία κλασική κίνηση του Χοσέ Καπαμπλάνκα. Οι γνώστες θα με εννοήσουν. Επανήλθε λοιπόν ο Φλωρίδης, όπως είχε εκτιμήσει-σωστά- η στήλη. Πάντως, εάν χρειαστεί θα θυμίσουμε γιατί ο Κουβανός αποκαλούνταν “Μότσαρτ του σκακιού”.

*Τι σας έλεγα για τις επίμονες διαρροές για το…θερμό ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τον “Κωτσόβολο”; Το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια αποφάσισε (χθες Πέμπτη) να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου “Cebren”, αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της γειτονικής χώρας. Μετά την Ρουμανία ο Γιώργος Στάσσης “χτυπά” και στα Σκόπια. Και απ’ ότι πληροφορούμαι έχει στα τελειώματα και 3η κίνηση-ματ, πάντα εκτός συνόρων. Στα 9,255 ευρώ η μετοχή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία όσο μειώνει θέσεις ο Ιταλός. Το ενδιαφέρον είναι ποιος μαζεύει την προσφορά του.

*To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ πρότασης της Κομισιόν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη του αλουμινίου στη λίστα με τις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες. «Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη. Τούτο διορθώνει μια παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου, το οποίο μόνο καλό μπορεί να είναι για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια όσον αφορά τους διαθέσιμους πόρους» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Ευάγγελος Mυτιληναίος.

*Attica Group: Εκτός γενικής συνέλευσης τα θέματα αποδοχών και stock options στα στελέχη. Μετά από πρόταση του δ.σ, αυτονόητη ενέργεια.

*Προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την “Αττική Οδό”. Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ επικυρώθηκε ο διαγωνισμός, στα 3,27 δισ. το τίμημα για την 25ετή σύμβαση λειτουργίας/διαχείρισης.

*Η ΔΕΗ πέραν της “Κωτσόβολος” – εξετάζει κι άλλες λύσεις προκειμένου να αποκτήσει δίκτυο. Όχι, οι επαφές δεν αφορούν την πλευρά Γερμανού-για τα Public- αλλά-όπως κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία- μέχρι πρόσφατα εισηγμένη “φωτογραφίζοντας” το ΠΛΑΙΣΙΟ- των Γεράρδων-.

*Στην τρίτη θέση με αποτίμηση 5,6 δισ. υποχώρησε ο ΟΤΕ, στην δεύτερη ο ΟΠΑΠ με 5,9 και στην τέταρτη με 5,5 δισ. η Eurobank.

*OK, αρκετές (οι περισσότερες πειστικές) εξηγήσεις για την υποχώρηση των μεγεθών της ElvalHalcor, αλλά 4 στις 4 σερί πτωτικές συνεδριάσεις; Σαν κάποιος να γνώριζε; τι να υποθέσει ένας “τρίτος” επενδυτής.

*Όμως και για την Cenergy Holdings, 3 στις 3 με απώλειες, πιθανόν να είναι ο ίδιος πωλητής.

*Εξαιρετικά τα μεγέθη της κρουαζιέρας για τον ΟΛΠ, ωστόσο “αστεία” η αποτίμηση των 532 εκατ. Ενδεικτικά η Epsilon Net έχει χρηματιστηριακή αξία 617 εκατ.

*Σήμερα η έκτακτη γ.σ μετόχων της Lamda Development, κύριο θέμα το νέο σχήμα που θα περιλαμβάνει τα 4 υφιστάμενα Malls και τα 2 υπό κατασκευή (στο Ελληνικό).  Η Lamda Malls, προορίζεται για το ΧΑ, μάλλον στο δεύτερο 6μηνο του 2024.

*Σήμερα είναι το triple witching Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα και το rebalancing των δεικτών του FTSE Russell (Viohalco στον Large Cap, από Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και ΚΡΙ ΚΡΙ).

*Την (σχεδιαζόμενη) έκτακτη φορολόγηση- μέσω ειδικού τέλους- προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κόστος των φυσικών καταστροφών το ανακοίνωσε χθες ο Αλεξ Πατέλης (ΣΚΑΪ). Θα πρόκειται για υποχρεωτικό και οριζόντιο τέλος, δηλαδή φόρο. Μία μέρα πριν ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τις συναντήσεις του με τραπεζίτες και εφοπλιστές είχε αναφερθεί σε δημιουργία “κουμπαρά” με εθελοντικές εισφορές. Έχει μία διαφορά αυτό που είπε ο υπ.Οικ. από αυτή που εξήγγειλε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Θυμίζω πως και ο ΕΝΦΙΑ κάπως έτσι επιβλήθηκε…ως προσωρινός κ.λ.π. Εν τέλει Κωστής Χατζηδάκης ή Αλεξ Πατέλης, η DeA “παίζει” 2, στον σύμβουλο. Και μιας ο λόγος, συναντήσεις και με τον σύμβουλο είχαν οι κυρίως Αμερικανοί επενδυτές που ήταν Αθήνα- στο 3ήμερο road show της HSBC. Τα είπαν και με τον Γιάννη Στουρνάρα.

*Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κάποιος στην κυβέρνηση για την καταστροφή στην Θεσσαλία, σχεδόν τα πάντα… αλλά οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όλων των μεγάλων και μικρών δήμων, όλα αυτά τα τρία χρόνια τι έπραξαν; Έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κακοδιαχείριση, υπερτιμολογήσεις και εκτροπή κονδυλίων από αποστραγγιστικά έργα και αντιπλημμυρικά προς άλλους σκοπούς; Αν έχουν, γιατί δεν τα πήγαν κατευθείαν στον εισαγγελέα της περιοχής τους και γιατί δεν τα κοινοποίησαν; Αν κάποιοι το έκαναν, χωρίς να πάρει δημοσιότητα η ενέργειά τους, μπράβο τους, όσοι προτίμησαν τη σιωπή, ας βγουν δημόσια έστω και τώρα και να κοινοποιήσουν όσα ήξεραν και ξέρουν, διαφορετικά έχουν και οι ίδιοι μέρος της ευθύνης.

*Τώρα ησύχασα: NASA. UFO δεν βρήκαμε αλλά υπάρχουν…κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

*Μην το ξεχάσω, Κασσελάκη είχε στηρίξει η DeA, Stephanos γιατί…γουστάρει. Βρε τι ζούμε…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask