Ως κόρη οφθαλμού θέλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Οι θετικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού αλλά και για την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του χρέους βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν από την έκθεση αξιολόγησης της Standard and Poor’s το μήνυμα πρέπει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες.
Η διαβεβαίωση ανώτατης κυβερνητικής πηγής χθες ότι η οικονομία είναι «θωρακισμένη» από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Άλλωστε, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αγορές αντιδρούν με ήπιο τρόπο. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είχε διάρκεια 24ωρών, το … ράλι του φυσικού αερίου τροφοδοτείται και από γεγονότα εκτός Μέσης Ανατολής πέραν του ότι από σήμερα ξεκίνησε και πάλι η διόρθωση ενώ τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων από χθες κινούνται ανοδικά.
Πάντως, η ελληνική αποστολή που βρίσκεται ήδη στο Μαρακές για την φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιδιώξει να καταγράψει τις προθέσεις των αναλυτών της Standard andPoors λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης η οποία είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί στις 20 Οκτωβρίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, έχουν ήδη κλείσει συνάντηση με ανώτατη στελέχη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. Στον S&P η Ελλάδα έχει ποντάρει για μια ακόμη θετική είδηση. Ο συγκεκριμένος οίκος κρατά την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική ενώ έχει χαρακτηρίσει τις προοπτικές της οικονομίας ως θετικές. Είναι επομένως… υποψήφια για να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση ακόμη περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων και από τις ΗΠΑ. Η αγορά των ομολόγων φαίνεται να «αγοράζει» αυτή την προοπτική γι’ αυτό και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 4,22%.
Ο κύκλος των επαφών στο Μαρακές βέβαια είναι πολύ ευρύτερος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, θα έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη διεθνών οργανισμών και φορέων, οι οποίοι ασκούν καθοριστική επιρροή στη διαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων, σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η Morgan Stanley, η Citibank, η Nomura, η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Deutsche Bank , η BNP Paribas κ.ά., οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Standard & Poor’s).
Το πρόγραμμα των συναντήσεων Θεοχάρη, Τσάκωνα διαμορφώνεται ως εξής:
1. Συνάντηση με εκπροσώπους του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου και ακολούθως με τον αντιπρόεδρο τραπεζικών υπηρεσιών του ομίλου Citi, κ. Jay Collins.
2. Συνάντηση με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της Morgan Stanley εφ’ όλης της ύλης για την ελληνική οικονομία, την έως τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και, κυρίως, τις προοπτικές ανάπτυξης.
3. Συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης, θα είναι είναι με τον διοικητή της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Carlo Monticelli.
4. Συνάντηση την οποίαν θα έχει με εκπροσώπους της Ομάδας Διαχείρισης Επενδύσεων, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
5. Συνάντηση με αντιπροσωπεία ομίλου Société Générale και αμέσως μετά με εκπροσώπους του ιαπωνικού οργανισμού επενδύσεων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nomura International.
6. Ο κύκλος των επαφών της ελληνικής αποστολής προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, με τη συνάντηση που θα έχει με το διευθυντικό στέλεχος της Deutsche Bank, κ. Πάνο Στεργίου.