Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSTo σχέδιο για το «ροκάνισμα» των διμερών δανείων

To σχέδιο για το «ροκάνισμα» των διμερών δανείων

Οι διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή δύο ετήσιων δόσεων από τις οφειλές που προκύπτουν από τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης προχωρούν κανονικά. Οι επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών συνεχίζονται και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα έχει καταβάλλει 5,3 δις ευρώ. Αποπληρώνοντας δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να δοθούν το 2024 και το 2025.

Η είδηση όμως δεν σταματάει εδώ. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ενσωματώσει στον στρατηγικό του σχεδιασμό, η τακτική των πρόωρων αποπληρωμών χρέους να συνεχιστεί. Θα φανεί στο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2024. Και εκτός απροόπτου, μέσα στο επόμενο έτος θα δούμε να αποπληρώνονται πρόωρα και άλλες δόσεις των διμερών δανείων.

Υπάρχουν λόγοι που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτον με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους περνάει στις αγορές μήνυμα σταθερότητας. Ότι η Ελλάδα, όχι μόνο μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις στην ώρα τους, αλλά είναι σε θέση να φέρνει και βάρη ένα ή και δύο χρόνια νωρίτερα. Δεύτερον, τα διμερή δάνεια αφενός τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφετέρου συνοδεύονται από swaps. Έτσι, αν αποπληρωθεί η οφειλή και μείνει το swap ενεργό ο ΟΔΔΗΧ θα κερδίζει από τόκους τουλάχιστον για όσο διάστημα θα παραμένει ψηλά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Που μας οδηγεί αυτό; Στο ότι στον σχεδιασμό του 2024 θα ενσωματωθεί και πάλι η πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Τα είναι τα διμερή δάνεια; Θα είναι τα έντοκα γραμμάτια; Θα είναι και τα δύο; Παραμονές Χριστουγέννων θα γνωρίζουμε. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ