«Μόδα» των τελευταίων εβδομάδων έγινε η συζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Ξαφνικά μπήκαν στον δημόσιο διάλογο. Όχι ότι έγινε κάτι καινούργιο. Οι «ψαγμένοι» τοποθετούνταν στα έντοκα ούτως ή άλλως και το στοιχείο ότι τίτλοι άνω των 1,4 δις. ευρώ βρίσκονται ήδη στα χέρια φυσικών προσώπων αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Αυτό που άλλαξε είναι ότι για πρώτη φορά δόθηκε δικαίωμα συμμετοχής στα φυσικά πρόσωπα στις δημοπρασίες ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολη η επένδυση των 15.000 ευρώ με ένα καθαρό επιτόκιο της τάξεως του 3,6-3,8%.
Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στους αποταμιευτές, ειδικά αν έχει λυμένο το πρόβλημα της ρευστότητας. Ο ρόλος του είναι να κρατά όσο το δυνατόν χαμηλότερα το κόστος δανεισμού για να προστατεύει τον προϋπολογισμό και τελικώς τους φορολογούμενους. Έτσι, έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο με στόχο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα έντοκα γραμμάτια 6μηνης και 12μηνης διάρκειας.
Εδώ και αρκετούς μήνες, έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: η απόδοση των βραχυπρόθεσμων τίτλων, να είναι πολύ κοντά με την αντίστοιχη των 10ετών ομολόγων. Εκμεταλλευόμενος τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και προκειμένου να στρέψει τα επενδυτικά κεφάλαια στους μεγάλης διάρκειας τίτλους αποκλιμακώνοντας το κόστος δανεισμού, ο ΟΔΔΗΧ θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο μείωσης του όγκου των εντόκων γραμματίων.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται πάνω από 11,5 δις. ευρώ μέσω εντόκων. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς να πέσουμε κάτω από τα 9 δις. ευρώ. Με λιγότερη προσφορά εντόκων, είναι πολύ πιθανό ότι θα πέσει και η απόδοση. Η επιτυχία του εγχειρήματος, θα οδηγήσει στη συνέχεια και σε περαιτέρω μείωση του υπολοίπου και το 2025.
Η μείωση θα γίνει με «χειρουργικές» μεθόδους. Δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των δημοπρασιών. Απλώς σε κάθε δημοπρασία, ο ΟΔΔΗΧ θα δανείζεται 20% λιγότερα ποσά.