Όταν βγάζεις 10ετές και συγκεντρώνεις προσφορές 35 δις. ευρώ για να δανειστείς τέσσερα, όταν η απόδοση του ομολόγου σου στην δευτερογενή δεν ανοίγει και παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το ισπανικό 10ετές αλλά κοντά στις 100 μονάδες βάσης συγκριτικά με το γερμανικό, η επιτυχία της έκδοσης θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Όμως στον ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν ήδη την επόμενη κίνηση.
Αν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η συμφωνία με τον ESM για την αποδέσμευση του σκληρού μαξιλαριού των 15,5 δις. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να διαθέσει περίπου το 50% των ταμειακών διαθεσίμων για πρόωρες αποπληρωμές χρέους και ουσιαστικά να «ελαφρύνει» ακόμη περισσότερο τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και το τέλος της 10ετίας. Άρα, η ανάγκη δανεισμού θα γίνεται ολοένα και μικρότερη οπότε η υπερβάλλουσα προσφορά θα συγκρατεί χαμηλά τις αποδόσεις. Απλή εφαρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης.
Η επίτευξη της συμφωνίας είναι θέμα λίγου χρόνου ενώ με την ανακοίνωση, θα επιδιωχθεί η επόμενη αποπληρωμή να γίνει προς το τέλος του α’ εξαμήνου. Στόχος, τα διμερή δάνεια με τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και είναι καλυμμένα με swaps, καθώς η πρόωρη αποπληρωμή τους αποφέρει πολλά οφέλη σε τόκους.
Στον ΟΔΔΗΧ επεξεργάζονται ακόμη ένα σχέδιο δρομολόγησης της ζήτησης των αγορών προς τα ελληνικά ομόλογα: τη μείωση των χρεών στα έντοκα. Όσο θα μειώνονται τα περιθώρια τοποθέτησης στους βραχυχρόνιους τίτλους (και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μειωθούν πολύ, πάνω από 5 δις. ευρώ), τόσο θα αναγκάζονται όσοι θέλουν να αγοράσουν «Ελλάδα» να στραφούν στα ομόλογα.
Η επόμενη έκδοση, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται προς τον Μάρτιο ώστε να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται τα κέρδη και από τις δύο δρομολογημένες κινήσεις που προαναφέρθηκαν.